Een blik op de Beaux-Arts-architectuur: zijn geschiedenis en stijl

A Look at Beaux-Arts Architecture: Its History and Style

Beaux Arts-architectuur was een bouwstijl die populair was in Frankrijk van de jaren 1830 tot het begin van de 20e eeuw. De stijl werd later prominent in de Verenigde Staten en delen van Europa.

Beaux Arts combineert de vormen van neoklassieke, renaissance- en barokke architectuur. Architecten gebruikten deze stijl om commerciële gebouwen en grote huizen te ontwerpen die rijkdom en maatschappelijke prestaties weerspiegelen.

De Beaux Arts-stijl markeerde een periode van welvaart die werd veroorzaakt door het industriële tijdperk. De stijl bleef populair tot de economische neergang van de Grote Depressie.

De opkomst van de Beaux Arts-architectuur

A Look at Beaux-Arts Architecture: Its History and Style

De Beaux Arts-stijl is ontstaan in de Ecole des Beaux-Arts in Parijs, een prestigieuze Franse kunstacademie die schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur doceerde. De school benadrukte de principes van het neoclassicisme.

Leraren binnen de academie voerden campagne om een Franse nationale stijl te ontwikkelen, gebruikmakend van de principes van het neoclassicisme en elementen uit de architectuur van de Middeleeuwen en de Renaissance. Als gevolg hiervan werd de gemengde architectuur de nationale stijl van Frankrijk.

Het Beaux Arts-ontwerp bereikte een hoogtepunt in Frankrijk tijdens de periodes van het Tweede Keizerrijk en de Derde Republiek.

Beaux Arts-architectuur vond zijn weg naar de Verenigde Staten en sommige delen van Europa via vooraanstaande Amerikaanse architecten als Richard Morris Hunt en Henry Hobson Richardson. Deze mannen waren de eerste architecten die in Frankrijk studeerden.

Veel architecten uit de Verenigde Staten volgden in hun voetsporen en begonnen de klassieke vormen van de Beaux Arts-stijl populair te maken. Enkele beroemde Beaux-Arts-architecten en -bureaus zijn onder meer McKim, Mead

Columbian Exposition in Chicago in 1893 en de verheerlijking van de City Beautiful-beweging brachten de Beaux-Arts-architectuur in de Verenigde Staten vooruit. De City Beautiful-beweging probeerde de menselijke geest te verlichten met goed gebouwde stedelijke ruimtes.

Architecten gebruikten de Beaux Arts-stijl om grote openbare parken en gebouwen met orde en evenwicht te bouwen. Een van de meest opvallende City Beautiful-ontwerpen is het Civic Center-complex in San Francisco.

Het bloeiende economische klimaat in de Verenigde Staten eind jaren negentig creëerde een omgeving die geschikt was voor architectuur in Beaux Arts-stijl. Historici noemen deze periode in de Verenigde Staten het vergulde tijdperk, dat volgde op de periode van de wederopbouw en duurde tot de Grote Depressie.

Beaux-Art-architectuur paste bij de monumentale en uitgebreide architectuur van het vergulde tijdperk. Stedenbouwkundigen en architecten concentreerden het grootste deel van deze architectuur in de Verenigde Staten in grote stedelijke centra en vakantieoorden voor de rijken.

Kenmerken van Beaux Arts-architectuur

Beaux Arts-architectuur bevat elementen die het onderscheiden van andere stijlen voor zowel de buitengevel als de binnenkamers.

Exterieurkenmerken

Symmetrie – Symmetrisch ontwerp en voor plaatsing van ramen en deuren Grandeur – Grootschalige gebouwen en huizen, overdreven geschaalde bogen en dramatische colonnades Klassieke motieven – Gebruik van kolommen, enkelvoud en groepen, bogen, pilasters, slingers en cartouches Dak – Plat dak met dynamische dakdecoraties zoals sculpturen Ramen – Versierde ramen en deuren met frontons of bogen Oppervlaktedecoratie – Gebruik van friezen, bas-reliëfsculpturen met decoratieve slingers, schilden of bloempatronen Materialen – Gebruik van steen en baksteen met afwerkingen in gesneden steen en gips

Interieurkenmerken

Klassieke motieven – Gebruik van klassieke motieven in binnenruimtes, waaronder kolommen, pilasters en bogen Versierde openingen – Openingen versierd met bogen en frontons Plafonds – Cassetteplafonds Uitgebreide materialen – Gebruik van luxe materialen zoals marmer en houtsnijwerk in binnenruimtes Verlichting – Uitgebreide kroonluchters Indeling – Kamers gerangschikt in een symmetrische en formele stijl

Daling van de Beaux Arts-stijl

Beaux-Arts-ontwerp raakte in de jaren twintig uit de gratie in de Verenigde Staten. Veranderende smaken in de architectuur en nieuwe economische omstandigheden veroorzaakten deze achteruitgang.

Als gevolg van de Grote Depressie waren er minder belastinginkomsten en minder persoonlijk inkomen om in nieuwe gebouwen te investeren. Ook associeerden velen in het Amerikaanse publiek de Beaux Arts-stijl met overmatigheid en overdaad. Nieuwe gestroomlijnde bewegingen zoals de Art Deco-stijl waren meer geschikt voor de moderne smaak. De Art Deco-beweging maakte gebruik van opkomende technologieën en materialen en toonde hoop voor de toekomst.

Opmerkelijke Beaux Arts-gebouwen

Er zijn opmerkelijke voorbeelden van Beaux Arts-gebouwen in Europa en de Verenigde Staten.

Metropolitan Museum of Art, New York City

Richard Morris Hunt en zijn zoon, Richard Howland Hunt, ontwierpen de Fifth Avenue-gevel van het Metropolitan Museum in Beaux Arts-stijl. De symmetrische voorkant is voorzien van vier dramatische sets Corinthische zuilen die drie gebogen openingen scheiden. Een opstaande geschulpte rand siert de platte daklijn.

Pennsylvania Station, New York City

Het vooraanstaande architectenbureau McKim, Mead

McKim, Mead

Grand Palais, Parijs

Het Grand Palais in Parijs is een tentoonstellingsruimte en museum aan de Champs-Elysees. Dit gebouw heeft een klassieke stenen gevel en art-nouveausmeedwerk. De uitgebreide symmetrische gevel heeft een centrale entree met kolommen die een grote boog ondersteunen. Het heeft sierlijke daklijnsculpturen met andere decoratieve friezen en fresco's.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook