Een douche-/badkuip betegelen, deel 1: de tegel leggen

How to Tile a Shower/Tub Surround, Part 1: Laying the Tile

Denkt u erover na hoe u een douche- of badkuiprand kunt betegelen? Een vloer of een achterwand betegelen is één ding; Het betegelen van een waterzwaar gebied, zoals een douche- of badkuiprand, lijkt misschien een heel ander verhaal.

How to Tile a Shower/Tub Surround, Part 1: Laying the Tile

Maar eerlijk gezegd is het tegelproces in al deze gevallen vergelijkbaar. Slechts een paar aanpassingen aan strategie en techniek, en u kunt uw badkuip (of douche) met succes op de meest waterveilige manier betegelen. En we hebben een stapsgewijze zelfstudie om u te laten zien hoe u zelf een douche- of badkuiprand kunt betegelen!

 

Mogelijk heeft u onze artikelen al gelezen over het verwijderen van oude tegels uit de kuiprand en het voorbereiden van een kuiprand voor tegels. In deze tutorial leert u stapsgewijs hoe u een douche kunt betegelen die er niet alleen geweldig uitziet, maar die ook perfect functioneert voor u, uw gezin en/of uw gasten. Het is een proces dat geduld en precisie vereist, maar het is niet erg moeilijk.

Wat je nodig hebt om een badkuip of doucherand te betegelen

Dungezette tegels naar keuze Troffel Afstandhouders Tegelsnijder

DIY Tile Shower Tub Surround - prepare the wall

Hoe een douche te betegelen

Voordat u daadwerkelijk begint met het betegelen van de voorbereide muren, is het een goed idee om te bepalen waar u moet beginnen en of het starten met een volledige tegel in het beste belang van uw ruimte is. Het laatste dat u wilt doen, is tegels op de muur gooien en beseffen dat uw laatste rij tegelstroken van 1/2 inch of iets dergelijks moet zijn.

measure the width of your widest wall

Eén aanbeveling is om de breedte van uw breedste muur (of de muur die u wilt gaan betegelen) te meten, een verticale lijn op het middelpunt te markeren en vanaf daar naar buiten te betegelen (als uw initiële metingen daarvoor geschikt zijn). Dit resulteert in een perfect symmetrisch tegelwerk.

Een andere methode, die in deze tutorial wordt gebruikt, is om de breedte van je muur te meten en deze vervolgens te delen door de breedte van je tegels plus één spatie (in dit geval betekent 4 "tegels en 1/8" spaties 4-1 / 8” vereist per kolom).

Als er bij het getal meer dan de helft van de tegelbreedte overblijft (wat de breedte van je laatste kolom is), kun je beginnen met betegelen in de hoek. (Persoonlijk geef ik de voorkeur aan deze methode vanwege de hoek van de muur om de verticale lijn van tegels te helpen geleiden.)

purchase powder thinset or pre-mixed thinset

Stap één: Zorg dat u klaar bent voor een dunne set

U kunt Thin-set poeder of voorgemengde Thin-set kopen. Voor deze kuiprand hebben we ongeveer 4-1/2 gallon voorgemengde Thin-set gebruikt – je kunt meer of minder gebruiken, afhankelijk van de snede van de troffel die je gebruikt en de grootte van je tegel, maar dat kan helpen bij je schattingen .

Tip: Als u van plan bent een witte of lichtgekleurde voeg te gebruiken, kies dan voor witte Thinset. Als uw voeg grijs of donker gekleurd is, gebruik dan grijs Thin-set.

Good place to lay tape

Stap één: Begin met het verspreiden van Thinset voordat u tegels installeert

Waar uw startpunt ook is, verspreid Thin-set in dat gebied in een vierkante ruimte van ongeveer 2 voet. Je wilt niet te groot worden met je Thinset-ruimtes, omdat deze begint te drogen voordat je alle tegels hebt geplaatst.

Je wilt Thinset ook niet op een kleine ruimte smeren, want dat kost veel meer tijd om de hele douche op die manier te betegelen. Het vergroot ook de kans op een oneffen tegelvlak langs uw muur.

Tip: Niet afgebeeld, maar sterk aanbevolen, is om schilderstape aan te brengen langs elk aangrenzend oppervlak waarop u niet wilt dat het dun wordt aangebracht. Dit spul kan rommelig zijn, en het opruimen zal veel gemakkelijker zijn met een beetje voorbereiding.

Run your trowel over the thinset

Stap twee: Maak een lijn waar tegels aan kunnen blijven plakken

Ga met uw troffel over de Thin-set om lijnen te creëren. Horizontaal of verticaal, het maakt niet echt uit in welke richting uw troffel gaat. Het belangrijkste is dat elk van de “toppen” van Thin-set dezelfde diepte heeft als het gaat om het uitkomen van de hardibacker. Dit is essentieel voor een glad afgewerkt tegeloppervlak.

Place your first tile in the thinset

Stap drie: Begin met het betegelen van de kuiprand

Plaats uw eerste tegel in de Thin-set en druk stevig en gelijkmatig aan. Gebruik een niveau langs de bovenrand van de tegel om ervoor te zorgen dat je vierkant begint. Dit is van cruciaal belang, vooral bij de eerste paar tegels, omdat deze de basis zullen vormen voor het leggen van de rest van de tegels.

Als de eerste scheef is, is de kans groot dat de rest van je muur ook scheef zal zijn. Neem hier in het begin wat meer tijd om het perfect te krijgen.

Make any adjustments necessary

Voer eventuele aanpassingen uit om de tegel volledig waterpas te krijgen, zowel vanaf de voorkant als vanaf de zijkant. Ga dan verder met je volgende tegel.

starting your tiling in a corner

Stap vier: Gebruik de trapmethode om de doucherand te betegelen

Als u in een hoek begint met betegelen, raad ik u aan de tegels te leggen in een formaat dat ik het ‘trappenhuisproces’ noem. Het biedt voldoende ondersteuning voor elke tegel en houdt elke rij en kolom precies in lijn met de aangrenzende rijen en kolommen. Kort gezegd betekent dit dat u uw tegels als een trap neerlegt, waarbij u van boven naar beneden werkt terwijl u het aantal betegelde kolommen uitbreidt.

remove this excess thinset

Stap vijf: Verwijder overtollige Thinset

Terwijl elke tegel wordt geplaatst, duwt u deze in de Thin-set om een vlak betegeld oppervlak te creëren. Soms kan er wat Thin-set tussen de tegel en een aangrenzende tegel terechtkomen. U wilt deze overtollige Thinset verwijderen, omdat die opening vrijgehouden moet worden voor het voegen.

Tip: Gebruik een afstandsstuk om eventuele extra Thin-set in de openingen weg te schrapen.

bit of extra thinset

Je kunt een beetje extra Thin-set zien dat deze spacer heeft weggeveegd. Ik gooide deze stukjes terug in mijn Thin-set-emmer omdat ze nog vochtig waren; Als ze echter om de een of andere reden beginnen te drogen, kun je ze het beste weggooien.

groove pretty quickly

Tip voor het betegelen van een badkuip of doucherand

Je zult vrij snel je groove vinden, vooral als het een gewone muur is zonder obstakels of obstakels. Het betegelen van een badkuip of douche is echter een grote klus, en de kans is groot dat de realiteit van je leven je niet in één keer laat voltooien. Als u om wat voor reden dan ook een pauze moet nemen, veeg dan eenvoudig alle blootliggende Thin-set weg met uw plamuurmes.

DIY Tile Shower Tub Surround - edges

U wilt dat de oppervlakken naast de randen van elke tegel glad en vlak zijn, zodat u gemakkelijk verder kunt gaan waar u was gebleven met het leggen van nieuwe Thinset.

wipe off any thinset drips

Stap zes: Verwijder gedroogde Thin-set

Als u het tegelwerk toch een tijdje moet onderbreken, is het een goed idee om eventuele Thin-set-druppels weg te vegen terwijl de Thin-set nog nat is. Dit bespaart u op de lange termijn zoveel tijd en moeite. Als u echter enkele druppels mist en deze hard worden, is niet alles verloren. Neem een vijl en een oude handdoek.

DIY Tile Shower Tub Surround - towel cleaning

Vouw de handdoek dubbel en wikkel deze om het vijlblad.

DIY Tile Shower Tub Surround- blade

Zorg ervoor dat het vijlblad het porselein nooit raakt (het porselein kan afbrokkelen) en schraap eventuele opgedroogde stukjes Thin-set weg. Als het mes door de handdoek begint te snijden, plaats het dan in een ander stuk handdoek. Er moet altijd een handdoekbuffer tussen uw vijlblad en het porselein zitten.

DIY Tile Shower Tub Surround - staircase tiling

Stap zeven: Ga door met het betegelen van de kuiprand

Ga zo lang mogelijk door met dit trapproces en werk elke trap af.

DIY Tile Shower Tub Surround - material

Stap acht: Een enkele tegel in een kuiprand installeren

Hoewel het het beste is om Thinset over een relatief grote ruimte te leggen, kan het voorkomen dat u losse tegels moet of wilt leggen. Doe dit door Thin-set op de achterkant van een tegel uit te smeren en vervolgens uw lijnen op dezelfde diepte te strijken als wat u op de muren hebt gedaan.

Tip: U kunt de diepte van de troffellijn enigszins aanpassen door de hoek van uw troffel te veranderen terwijl u veegt – hoe loodrechter uw troffel op de tegel staat, hoe dieper uw Thin-set zal zijn en dus hoe hoger uw tegel zal zijn. zit van de hardibacker af.

troweled tile back

Met uw troffeltegel terug kunt u de enkele tegel op zijn plaats plaatsen. Zorg ervoor dat u hem met gelijkmatige druk op alle randen en hoeken richting de muur duwt, zodat de tegel gelijk ligt met de aangrenzende tegels.

DIY Tile Shower Tub Surround-add spacers

Stap negen: voeg afstandhouders toe

Voeg afstandhouders toe, net zoals u doet wanneer elke tegel wordt geplaatst. Dit is essentieel als u een badkuiprand betegelt.

Tiling around obstacles such as tub

Stap tien: Tegel rond obstakels

Het betegelen rond obstakels zoals badkuip- of douchearmaturen, planken of ramen vergt wat meer tijd en geduld (en hoogstwaarschijnlijk het zagen van tegels). Op dit punt in mijn trapmethode moest ik een L-vormige tegel doorsnijden om de trap voort te zetten. Houd een hele tegel op de plek en controleer nogmaals de afstand (je kunt hier zelfs afstandhouders toevoegen als je dat wilt).

DIY Tile Shower Tub Surround-pencil draw

Stap elf: Teken de snijlijnen

Teken met een potlood langs de rand van het venster een omtrek van de te snijden L.

Tip: U kunt deze metingen ook uitvoeren en dienovereenkomstig op de voorkant van uw tegel tekenen; indien mogelijk is deze methode echter doorgaans nauwkeuriger en efficiënter dan het uitvoeren van metingen en het nauwkeurig overbrengen ervan, simpelweg omdat er minder stappen zijn die fouten mogelijk maken.

DIY Tile Shower Tub Surround-line on the back

Stap twaalf: Snijd de tegels

Je lijnen bevinden zich op de achterkant van de tegel, dus je moet deze lijnen voorzichtig doortrekken op de tegelranden, zodat ze zichtbaar zijn op de voorkant van de tegel. Volg dan deze tutorial over hoe u een natte tegelzaag gebruikt om uw sneden te maken.

DIY Tile Shower Tub Surround- perfect l shaped shape

Dus je hebt je perfecte L-vormige tegel gesneden. Goed werk.

DIY Tile Shower Tub Surround-install

Stap dertien: Plaats de tegel droog in de kuiprand

Droog het in uw L-vormige ruimte; als het er perfect uitziet (wat hopelijk het geval is), bent u klaar om het te bevestigen.

DIY Tile Shower Tub Surround- L-shaped space

Stap veertien: Het aanbrengen van de gesneden tegel op de doucherand

Omdat de L-vormige ruimte zelf lastig kan zijn om direct een gelijkmatige laag Thin-set aan te brengen, is dit een voorbeeld waarbij het aanbrengen van Thin-set op de tegel zelf nauwkeuriger en effectiever kan zijn. Smeer dus een beetje Thinset aan op de achterkant van je gesneden tegel.

trowel over the thinset

Ga met uw troffel over de Thin-set om gelijkmatige lijnen te creëren.

Attach the L-shaped piece

Bevestig het L-vormige stuk in de ruimte en druk stevig en gelijkmatig aan, zodat het oppervlak van deze tegel gelijk ligt met de vlakken van de aangrenzende tegels.

DIY Tile Shower Tub Surround-adjust the angles

Stap vijftien: Pas afstandhouders aan en voeg deze toe

Pas de hoeken aan zodat deze recht staan en plaats vervolgens afstandshouders in de openingen om hem op zijn plaats te houden.

Scrape away any excess thinset

Stap zestien: Ruim de rommel op

Schraap eventuele overtollige Thinset, indien van toepassing, weg van de zijkanten van de nieuw geplaatste tegel. Je wilt dat de vensterbank helemaal glad en vlak is voor als het tijd is om de tegels te leggen.

DIY Tile Shower Tub Surround-admire

Stap terug. Het ziet er goed uit; je weet nu hoe je vreemd gevormde tegels effectief en efficiënt kunt snijden en rond obstakels kunt leggen. Ga door met uw trapmethode voor het leggen van tegels.

DIY Tile Shower Tub Surround-draw

Stap zeventien: Ga door met het betegelen van de kuiprand

Voor de volgende laag van de trapmethode moet u mogelijk eenvoudig een deel van een tegel afsnijden. Je kunt voor deze snede ook een meetlint gebruiken, maar ik gaf de voorkeur aan de strategie van vasthouden en tekenen.

For straight cuts

Rechte sneden maken wanneer u een buisrand betegelt

Voor rechte sneden kunt u de tegel met de voorkant naar de muur gericht houden wanneer u uw lijn tekent, zodat uw lijn rechtstreeks op de tegelzijde wordt getrokken (in tegenstelling tot de lijn op de achterkant van de tegel). Dit werkt echter alleen voor rechte snitten – doe dit niet voor L-vormige snitten of iets anders speciaals, anders zullen je snitten precies het tegenovergestelde zijn van wat je nodig hebt.

DIY Tile Shower Tub Surround-factory cut

Nadat u uw rechte snede hebt gemaakt, heeft uw tegel één in de fabriek gesneden uiteinde en één nat gezaagd uiteinde van de tegel. Welke snede u ook maakt, moet indien mogelijk uit de buurt van de rest van de tegels worden geplaatst, omdat deze waarschijnlijk scherper zal zijn en niet licht taps toelopend, zoals de randen van de fabriekstegel.

DIY Tile Shower Tub Surround- window tiling

Plaats in dit geval de uitgesneden kant naar boven in de richting van het raam, omdat deze bedekt zal zijn met bullnose-tegels als we het raamkozijn gaan betegelen. Voer een droge pasvorm uit om er zeker van te zijn dat uw snit perfect is; indien nodig aanpassen.

DIY Tile Shower Tub Surround- spacers

Breng vervolgens uw Thin-set aan en plaats de tegel in het echt. Voeg afstandhouders toe.

DIY Tile Shower Tub Surround-cuts

Voorgesneden tegel voor de doucherand

Op plaatsen waar u elke tegel moet afzagen om uw trapmethode voort te zetten, moet u vooruitkijken en enkele inkepingen maken voordat u uw Thin-set aanbrengt.

Dit is nodig (om te snijden vóór Thin-set) omdat: a) je gemakkelijker kunt meten zonder Thin-set op de hardibacker, b) je nauwkeurigere dry fits kunt maken als er geen Thin-set op zijn plaats zit, en c) de Thin-set zal uitharden als je veel sneden en aanpassingen moet maken nadat het is uitgespreid. Om uw berekeningen te maken, heeft u in principe drie hoofdmetingen nodig: A, B en C. (B = de helft van de tegelhoogte, wat de afstand is die overal tussen de tegelkolommen wordt gebruikt.)

DIY Tile Shower Tub Surround- measure

Tips voor het meten van tegels voor het snijden

Ik heb eenvoudigweg de breedte van mijn venster gemeten om te berekenen hoeveel kolommen ik nodig had, en vervolgens hoeveel van elke tegelgrootte (W, X, Y of Z) ik nodig zou hebben. Hoewel ik doorgaans aanbeveel om één snede tegelijk te maken, heb ik in dit geval besloten dat het veilig is (vanwege de gelijke verticale afmetingen boven beide hoeken van het raam tot aan het plafond) om alle tegels te snijden die nodig zijn voor het gedeelte boven het raam. Hier zijn de berekeningen:

AB = Tegel W

A = Tegel X

BC = Tegel Y

C = Tegel Z

DIY Tile Shower Tub Surround-round cut

Stap Achttien: Tegel snijden voor pijpgat

Een ander obstakel dat u waarschijnlijk tegenkomt bij het betegelen van een douche- of badkuiprand zijn de sanitaire voorzieningen, zoals de badkuipkraan, mengkraan of douchekop. Zoals u op de foto kunt zien, valt deze badkraan direct in het verlengde van een tegel. Deze tutorial laat zien hoe u een tegelboor kunt gebruiken die perfect geschikt is voor dergelijke leidingen.

DIY Tile Shower Tub Surround-measure and cut

Stap negentien: Meet de tegel op gat

Meet en markeer op uw tegel waar uw snede moet komen.

DIY Tile Shower Tub Surround-drill

Bevestig het tegelbit aan uw boormachine.

DIY Tile Shower Tub Surround-diamond blade

Dit is een diamantzaagblad, en je kunt hier zien dat het een rond zaagblad is dat is uitgehold. Het bit heeft een diameter van 1-1/8", een perfecte maat voor standaard 1/2" pijpuitlaten (of zelfs iets groter).

DIY Tile Shower Tub Surround-tile on top

Stap twintig: Snij een gat in de tegel

Plaats uw tegel op een schrootbord, zodat wanneer uw boor door de tegel gaat, deze ergens “zacht” kan landen.

DIY Tile Shower Tub Surround-drill takes time

Je zult waarschijnlijk willen oefenen op een stukje tegel, omdat het even wennen is aan de boor. Ik raad aan dat u een partner heeft die u helpt de tegel veilig vast te houden terwijl u boort.

Als je die optie echter niet hebt, zet de tegel dan vast met je knieën, zodat je beide handen vrij hebt om – HARD – op je boor te duwen totdat het bit ‘pakt’. Ik vond het het meest effectief om mijn boormachine onder een kleine hoek te plaatsen in plaats van direct loodrecht op de tegel te richten, maar dit kan gewoon een persoonlijke voorkeur zijn.

Boor je cirkelbit uit.

DIY Tile Shower Tub Surround- drill fit

Stap Eenentwintig: Monteer de tegel voor de kuiprand droog

Droog uw tegel; als het perfect past (vingers gekruist!), installeer het dan met je Thin-set. Ga door met uw trapmethode op deze muur en alle andere totdat de gehele badkuip/douche betegeld is.

DIY Tile Shower Tub Surround-tile saw

(Bezoek onze beginnershandleiding voor tegels natzagen voor tips over het zagen van de tegel zodat deze rond grotere gebogen gebieden past, zoals de badkuipmengkraan.)

DIY Tile Shower Tub Surround-full tiling above the window

Stap Tweeëntwintig: Tegel rond doucheraam

Als uw douche of badkuip een raam heeft, wilt u ten slotte bullnose-tegels op de binnenste vensterbankoppervlakken leggen. Bij veel tegelsoorten zijn bullnose-tegels beschikbaar; deze extra grote metrotegel (4”x12”) had bijbehorende 4” bullnose-vierkanten, die perfect waren voor deze vensterbank.

Het belangrijkste om te onthouden bij deze bullnose-tegels is om de randen van bullnose tot tegel glad te houden en toch zijn er geen scherpe tegelranden zichtbaar of plaatsen waar water onbedoeld kan plassen.

DIY Tile Shower Tub Surround Project

Controleer alle tegels nogmaals om er zeker van te zijn dat ze op hun plaats blijven. Als je tevreden bent, laat je de Thin-set volledig drogen. Gefeliciteerd! U bent slechts één stap verwijderd van het voltooien van uw betegelde badkuip/douche! Het ziet er prachtig uit. Bekijk zeker onze tutorial over het voegen en afdichten van de voeg om uw project te voltooien.

Opmerking: de auteur is een ervaren, maar niet professionele, doe-het-zelver. Noch de auteur, noch Homedit is verantwoordelijk voor enig letsel of schade die het gevolg kan zijn van het volgen van deze tutorial.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook