Geïsoleerde gevelbeplating: moet u het doen?

Insulated Siding: Should You Do It?

De term ‘geïsoleerde gevelbeplating’ verwijst vrijwel altijd naar vinyl gevelbeplating met geëxpandeerd polystyreen (EPS) dat op de achterkant is gelijmd. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in 1997 en wint sindsdien langzaam aan populariteit. R-waardeclaims variëren tussen R-2,0 en R-5,0. De werkelijke R-waarden liggen tussen R-2,0 en R-2,7.

Insulated Siding: Should You Do It?

Een korte geschiedenis van geïsoleerde gevelbeplating

Vóór 1997 werd de isolatie achter de gevelbeplating geïnstalleerd als losse stukken, meestal gemaakt van EPS of Buffalo Board. Het heette achterbord en de belangrijkste functie ervan was om de voorkant van gevelbeplatingstukken plat te houden. Aluminium gevelbeplating (waarop het voor het eerst werd gebruikt) en vinyl gevelbeplating hebben de neiging een hol uiterlijk te hebben. De gevelbeplating had niet het gladde, afgeschuinde uiterlijk van de houten gevelbeplating die hij verving.

Het werd voorgesteld als een toegevoegde isolatiewaarde, maar was aan de bovenkant erg dun en de installatiepraktijken waren inconsistent – om genereus te zijn. Ten minste één fabrikant van aluminium gevelbeplating heeft schuim op de achterkant van de gevelpanelen gespoten. Consistente R-waarden werden pas mogelijk toen het proces van het lijmen van EPS op vinylbeplating werd geperfectioneerd.

Pluspunten:

Vinyl gevelbeplating is de meest populaire buitenmuurafwerking in Noord-Amerika. Geïsoleerde vinyl gevelbeplating maakt deel uit van die markt. Enkele redenen om geïsoleerde vinyl gevelbeplating voor uw huis te overwegen zijn:

Voegt isolatiewaarde toe. Vermindert koudebruggen door isolatie over muurstijlen. Beter bestand tegen hagel, stenen die door grasmaaiers worden opgeworpen en ballen die door kinderen worden gegooid. Zorgt voor een natuurlijker ogende afwerking door het elimineren van cupping aan de zijkanten. Kan worden geïnstalleerd over een frame of muren die al zijn geïsoleerd. Kan over relatief glad stucwerk of bestaande gevelbeplating worden geïnstalleerd zonder de kosten van verwijdering. Helpt bij geluidsisolatie. Beschadigde panelen zijn net zo eenvoudig te vervangen als gewone vinylbeplating. EPS absorbeert geen water. Gevelbeplating en isolatie scheiden zich niet in de loop van de tijd.

Nadelen:

Het gebruik en de acceptatie van geïsoleerde vinyl gevelbeplating groeit langzaam. De aanvaarding ervan zal waarschijnlijk traag blijven, om de volgende redenen.

Kosten. Niet-geïsoleerde vinyl gevelbeplating kost bij Home Depot ongeveer $ 0,75 – $ 2,15 per vierkante voet. De kosten voor geïsoleerde vinylbeplating zijn minstens 50% hoger. Accessoires zijn ook duurder. De kosten voor levering en installatie kunnen oplopen tot € 12,00 per vierkante meter. Installatie. Moeilijker. Langzamer. Vereist een aantal verschillende gereedschappen (kan niet zomaar worden gesneden met een gevelbeplatingschaar) en moet een tafelzaag of handzaag gebruiken. Heeft ook een extra diepe opbouw rond openingen nodig vanwege de afgewerkte dikte. Isolatiewaarde. De effectieve R-waarde van R-2,0 – R-2,7 is laag voor de kosten. Er zijn betere isolatiemogelijkheden beschikbaar. Inconsistentie. Het EPS zet uit en trekt samen met het vinyl, maar wordt vlak bij de uiteinden van elk paneel aangebracht om overlapping mogelijk te maken. Op koele of koude dagen trekt het materiaal samen, waardoor er bij elke verbinding ongeïsoleerde ruimtes achterblijven. (Elk stuk vinyl gevelbeplating kan tussen zomer en winter tot 2,5 cm uitzetten en inkrimpen.) Beschikbaarheid. Niet altijd beschikbaar op veel locaties. Vaak alleen op speciale bestelling en niet retourneerbaar. De kosten en de vele kleuren en profielen maken het voor kleinere verkooppunten moeilijk om een volledig productassortiment te verkopen.

Andere soorten geïsoleerde gevelbeplating

Sommige fabrikanten, zoals Progressive Foam, gaan nog een stap verder met geïsoleerde gevelbeplating. Ze produceren isolatie die past bij vinyl gevelbeplatingsprofielen die achter de gevelbeplating vallen. De voordelen van deze isolatie zijn:

Lagere kost. Gebruik gewone, niet-geïsoleerde vinyl gevelbeplating en sierlijsten. De isolatie vult de holte achter de gevelbeplating en zorgt voor dezelfde rug en sterkte als verlijmd EPS. Gemakkelijkere installatie. Geen extra gereedschap nodig. EPS-schuim snijdt met een mes en de gevelbeplating met een schaar. 1 1/4 “J-trim staat niet al te trots op de meeste raam- en deurkozijnen, waardoor de noodzaak om de kozijnen op te bouwen wordt geëlimineerd. Betere R-waarde. Het product is iets dikker. Er zijn geen openingen tussen de isolatie bij de verbindingen van vinylpanelen, omdat het schuim is ontworpen om strak tegen elkaar aan te sluiten. Ze produceren schuiminzetstukken voor accessoires zoals hoekpalen.

Progressive Foam produceert ook geprofileerde isolatie voor gevelbeplating van cementvezels en afgeschuinde houten gevelbeplating. Deze grotere platen worden op de muur geïnstalleerd voordat de gevelbeplating wordt aangebracht. Dit voegt een isolatiedeken toe aan het huis en de profielen zorgen voor rechte lijnen voor een eenvoudiger gevelbeplating.

Door het schuim vóór de gevelbeplating te plaatsen, is overlapping op de hoeken mogelijk en kan het aan raam- en deurkozijnen worden afgedicht met afdichtingen die compatibel zijn met EPS of spuitschuim. Behandel alle muurdoorvoeringen, zoals leidingen en ventilatieopeningen, op dezelfde manier.

De beste verkoopargumenten van geïsoleerde vinyl gevelbeplating zijn het afgewerkte uiterlijk, de sterkte en de stijfheid. De meeste kopers beschouwen de isolatiewaarde van ondergeschikt belang.

Het omwikkelen van het huis met geëxtrudeerd polystyreen tegen R-5,0 per inch en het bedekken met niet-geïsoleerde vinylbeplating zorgt voor een betere isolatiewaarde en lagere kosten.

Geïsoleerde vinyl gevelbeplating en geprofileerde isolatie kunnen over hardschuimisolatie worden geïnstalleerd voor extra R-waarde. Eén inch R-5.0 geëxtrudeerd polystyreen, aangebracht vóór de gevelbeplating, produceert ongeveer R-7,5 extra isolatie aan de huismuren en een naadloze deken.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook