Hoe u de kleur rood kunt gebruiken om uw interieur te verjongen

How to Use the Color Red to Rejuvenate Your Interior Design

De krachtige symboliek van de kleur rood is een van de beste manieren om nieuwe energie in je interieur te brengen. We associëren de kleur rood met sterke eigenschappen zoals passie, kracht en moed. Op de juiste plaatsen gebruikt, is de kleur rood het ideale tegengif voor de alledaagse interieurkleur, omdat het leven te kort is om nooit risico's te nemen met uw interieurkleurenschema. Zelfs als je nog niet klaar bent voor een allesomvattende rode kamer, zijn er nog steeds manieren om de opvallende rode tinten te gebruiken om je interieur in je hele huis te verfraaien.

Wat is de kleur rood?

How to Use the Color Red to Rejuvenate Your Interior Design

Rood bevindt zich aan het lange golflengte-einde van het zichtbare kleurenspectrum. In de traditionele kleurentheorie is rood een van de drie primaire kleuren en een van de andere componenten van kleuren zoals oranje en paars. Er zijn veel verschillende tinten rood, die elk verschillende niveaus van andere kleuren bevatten, waaronder geel of blauw en wit of zwart. Roze is bijvoorbeeld een rode tint, getint met verschillende gradaties wit. Enkele van de andere meest populaire rode tinten zijn vermiljoen, karmozijnrood, scharlakenrood en bordeauxrood.

We kunnen de kleur rood overal in de natuur zien. De rode kleur is zichtbaar in herfstbladeren, veel soorten fruit en bessen, en natuurlijke pigmenten zoals rood hematiet en cinnaber.

Het Engelse woord voor rood komt van het Oud-Engelse woord reade en is een van de oudste woorden die zijn toegevoegd om kleur te beschrijven, na wit en zwart. De betekenis van dit woord is sinds de conceptie onveranderd gebleven. Het verwijst naar de kleur van bloed en vuur.

Symboliek en psychologische effecten van rood

Rood symboliseert krachtige emoties en acties in veel culturen en door de tijd heen.

Liefde en romantiek

Rood is een kleur die het oog uitnodigt omdat de gedurfde tint zich onderscheidt van andere kleuren. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat het dragen van de kleur rood ervoor zorgt dat anderen je aantrekkelijker vinden. We associëren rood ook met de kleur van het hart, dus in het Westen gebruiken we rood om Valentijnsdag aan te duiden met rode harten en rode rozen. Dit kunnen slechts enkele van de redenen zijn waarom we de kleur rood associëren met liefde en romantiek.

Opoffering en moed

Rood is de kleur van bloed. In het Westen associëren we bloed vaak met de daad van opoffering. Dit is een idee dat veel voorkomt in de religie, waarbij mensen sterven voor hun geloof of hun leven opgeven zodat anderen kunnen leven. We associëren opofferingsdaden ook met sterke emoties zoals liefde en passie voor iets buiten onszelf. Deze liefde kan de moed vergen om onszelf op te geven voor het grotere goed.

Kracht en dominantie

Het is gebruikelijk om kracht en kracht aan te duiden door de kleur rood te gebruiken. Uit een wetenschappelijk onderzoek van Hill en Barton uit 2004 bleek dat topsporters die rood droegen meer van hun wedstrijden wonnen dan atleten die andere kleuren droegen. Andere onderzoeken hebben hun bevindingen gerepliceerd met vergelijkbare resultaten. Sommige wetenschappers verklaren dit fenomeen door erop te wijzen dat mensen zich sterker voelen als ze rood dragen, wat kan leiden tot verhoogde stimulatie, zoals een snellere hartslag en een hormoonboost.

Dit verband tussen kracht en de kleur rood is een van de redenen dat veel militaire uniformen rood zijn. Het is ook de reden dat rood de meest voorkomende kleur is op nationale vlaggen en de op een na populairste niet-witte kleur voor sporttruien.

Energie en opwinding

Wanneer mensen kleuren zien, hebben wetenschappers gesteld dat dit bepaalde reacties oproept. Wij ervaren rood en andere langgolvige kleuren als stimulerend voor onze zintuigen. Veel wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die rood zien een hogere bewegingssnelheid, verhoogde bloeddruk, ademhalingsbewegingen en metabolisme hebben. Deze samen betekenen hogere energie- en opwindingsniveaus.

Voorzichtigheid en gevaar

De kleur rood is een symbool van gevaar in de natuurlijke en gebouwde omgeving. Sommige wetenschappers verklaren dit omdat rood een kleur is die zich onderscheidt van aardetinten. Wetenschappers die mensen bestuderen, merken de interne effecten van rood op. Wanneer het gevaar nadert, is het noodzakelijk om snel en resoluut te handelen, en de kleur rood lokt de sterkste reactie uit.

Rood gebruiken in interieurontwerp

Red lounge chairs

Rood is een gedurfde en dramatische kleur die u op verschillende manieren kunt gebruiken om uw binnenruimtes energie te geven.

Muurkleur – U kunt rood als volledige muurkleur gebruiken om een dramatische en warme kamer te creëren. Deze kleur kan een kamer uitnodigender doen lijken, vooral in de diepe wintermaanden. Verf slechts één muur als centraal punt als alle muren van de kamer te overweldigend rood lijken. Accentkleur – Rood is prachtig als accentkleur. Het brengt levendigheid in neutrale tinten met slechts kleine details. Gebruik rood voor sierlijsten, meubels of kameraccenten zoals kussens, kunst aan de muur en vloerkleden. Ontdek Shades of Red – Rood is een variabele tint gebaseerd op de toevoeging van andere kleuren. Denk aan tinten als rijk bordeauxrood, gedempt steenrood, oude terracotta's en schitterend vermiljoen. Creëer balans – Het valt niet te ontkennen dat rood een sterke kleur is, dus de sleutel tot het gebruik ervan is het creëren van balans in uw interieurontwerp. Breng rood in evenwicht door het te combineren met koele complementaire tinten zoals blauw en groen. Je kunt de levendige aard van rood ook in evenwicht brengen door het te combineren met neutrale kleuren, zowel licht als donker.

Kleuren om te combineren met rood

Breng energieke rode tinten in evenwicht met kleuren die de visuele intensiteit helpen verzachten.

Rood en neutraal

Het combineren van rood en neutrale tinten zoals wit, crème, beige, grijs, bruin en zwart is een manier om de beste harmonie tussen intensiteit en rust te bereiken.

Rood en koele aardetinten

Rood gecombineerd met koele aardetinten zoals groen en blauw zorgt voor een contrast dat ook voor harmonie zorgt. Experimenteer met het gebruik van de gevarieerde tinten rood, groen en blauw om een winnende combinatie te bereiken. Vergeet niet om roodtinten te overwegen die minder levendig of diep zijn, gecombineerd met rijke en verzadigde blauw- en groentinten.

Rood en rood/roze

Voor een meeslepende look kun je rood combineren met andere soorten rode en roze tinten. Dit is een dramatische look, maar wel eentje die je kunt verzachten door de toevoeging van neutrale tinten en met natuurlijke texturen zoals hout en groen.

Rode en warme tinten

Neutraliseer de intensiteit van rood met andere warme, levendige kleuren zoals geel en oranje. Dit schema klinkt misschien helemaal te warm, maar stel je zachte, gedempte rode tinten voor met perzikachtig oranje of botercrèmegeel en je begint de mogelijkheden te zien.

Ideale kamers voor rood

Eetkamer – Rode kleuren zijn ideaal voor grote entertainmentruimtes zoals eetkamers, omdat ze gesprekken en eetlust kunnen stimuleren. Woonkamer – Roep een dramatische maar uitnodigende sfeer op door uw woonkamer een prachtige rode kleur te geven. Slaapkamer – Hoewel rood de kleur is die we associëren met passie, vinden veel mensen rood te energiek voor gebruik in slaapkamers. Gebruik spaarzaam rood in slaapkamers, maar het is ideaal om een gezellige en intieme ruimte te creëren. Keuken – Rood is een optimale kleur om uw keuken een boost te geven. Doe dit met rode accenten zoals tegels, stof of geverfde kasten of als muurkleur. Game Room – Creëer een spannende en energieke speelkamer met de kleur rood.

De beste tinten rood

The Best Shades of Red

We hebben enkele van de meest veelzijdige roodtinten verzameld die u in uw interieur kunt gebruiken. Noteer de ondertonen van elke kleur om er zeker van te zijn dat deze bij de andere kleuren in uw huis past.

Tinten lichtrood/roze

Coral Bronze (1298) van Benjamin Moore – Coral Bronze is rijk lichtrood/roze. Deze kleur heeft sterke oranje ondertonen die de warmte van de kleur versterken. Begonia (6599) van Sherwin Williams – Begonia is levendig roze/lichtrood met een lichte perzik- en violette ondertoon. Zetpleister (nr. 231) van Farrow

Tinten medium rood

Ladybug Red (1322) van Benjamin Moore – Ladybug Red is een rijk en echt rood met evenwichtige ondertonen. De kleur is minder verzadigd, waardoor de kleur middendonker blijft. Foxy (6333) van Sherwin Williams – Foxy is een elegante en gedempte rode kleur. Deze kleur heeft warme ondertonen, maar de toevoeging van grijs vervaagt de levendigheid van de kleur. Rode Aarde (nr. 64) van Farrow

Tinten van donkerrood

Flamenco (CSP-1195) van Benjamin Moore – Flamenco is een volle rode kleur met diepe verzadiging. Het heeft een evenwichtige ondertoon, maar neigt naar blauw. Showstopper (7588) van Sherwin Williams – Showstopper is een rijk en levendig rood met warme ondertonen. Dit rood is gedempt met grijze ondertonen om de kleur verfijnd te houden. Eetkamer Rood (nr. 43) van Farrow

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook