Hoe vaak het luchtfilter en andere HVAC-onderhoudstips moeten worden vervangen

How Often To Change Air Filter And Other HVAC Care Tips

Hoe vaak u het luchtfilter moet vervangen, is iets dat u moet weten. Als huiseigenaar is het uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat uw luchtfilters goed werken. U moet uw verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsysteem (HVAC-unit) vervangen. De kans is groot dat uw oude filter vervangen moet worden.

Uw airconditioningsysteem is verantwoordelijk voor de luchtkwaliteit in uw woning. Als u weet hoe u de luchtfilters van uw HVAC-systeem moet vervangen, bespaart u geld, en daarom zijn wij hier. We laten u zien hoe u luchtfilters kunt vervangen, zodat u de luchtkwaliteit in uw huis kunt beschermen.

How Often To Change Air Filter And Other HVAC Care Tips

Luchtfilters moeten gemiddeld elke 90 dagen worden vervangen. Een HVAC-filter gaat gemiddeld slechts één tot drie maanden mee. Dit betekent dat u de datum moet bijhouden waarop u ze hebt geïnstalleerd. Als u te lang wacht met het vervangen van het filter, heeft dit gevolgen voor de luchtkwaliteit binnenshuis.

Een ingeklapt luchtfilter kan vast komen te zitten in uw ventilator of een grote opening maken, waardoor lucht rond het filter zweeft zonder dat deze wordt gefilterd. Als uw filter niet werkt, kan dit nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid en ademhalingsproblemen veroorzaken, vooral bij mensen met reeds bestaande aandoeningen.

Wanneer moeten HVAC-luchtfilters worden vervangen?

Het type luchtfilter dat u aanschaft, kan ook bepalen hoe vaak u deze essentiële apparatuur vervangt. Vervang bij airconditioners uw filter elke 30 dagen door goedkopere glasvezelfilters om hogere energierekeningen te voorkomen. Voor hoogwaardige geplooide luchtvezels vervangt u deze elke zes maanden.

Wanneer u een nieuw luchtfilter koopt, staat op de verpakking hoelang deze naar verwachting meegaat. Toch moet de vervaldatum van het filter de maximale datum zijn waarop u dat specifieke filter kunt behouden. U dient uw filter eerder te vervangen dan de verpakking aangeeft.

Het hangt echter af van de gezondheidstoestand van degenen die bij u thuis wonen. Mensen met allergieën hebben meer dan één keer per maand nieuwe filters nodig voor maximale efficiëntie. Als u huisdieren heeft, kunnen deze ook hun tol eisen van uw binnenluchtsysteem.

Astma en allergieën

Als u last heeft van allergieën of astma, moet u uw filters vaak vervangen. Ademhalingsproblemen maken u veel gevoeliger voor deeltjes in de lucht, dus u moet het luchtfilter elke zes weken vervangen om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit binnenshuis optimaal blijft.

Als u huidschilfers, stof en andere verontreinigingen op uw luchtfilter laat ophopen en uw huis binnendringt, kan dit schadelijk voor u zijn. Symptomen zoals hoesten, loopneuzen, niezen en andere symptomen zonder verstopt filter.

Weersomstandigheden

Upgrade tijdens griep- en allergieseizoenen uw luchtfilters naar filters met maximale efficiëntie. Wanneer u een toename van luchtdeeltjes of verontreinigende stoffen begint waar te nemen, moet uw filter vaker worden vervangen.

Tijdens renovaties aan uw huis bestaat de kans dat er meer vuil en stof in het huis circuleert en uw filter verstopt. In een dergelijke situatie heeft uw huis extra vervanging van het luchtfilter nodig.

Huisdieren

How often to change air filter

Het hebben van huisdieren kan invloed hebben op de manier waarop u uw luchtfilter vervangt. Huisdieren veroorzaken een toename van huidschilfers, vacht en stof dat door de lucht in uw huis zweeft. Deze verontreinigende stoffen komen samen en blokkeren uiteindelijk de luchtstroom in uw filter.

Als u meerdere huisdieren heeft, kan het nog erger worden en kan de ophoping van vacht, stof en huidschilfers de werking van uw HVAC belemmeren. Als u een huisdier heeft, kunt u overwegen om uw filter elke vier tot zes weken te vervangen.

Huisbezetting

Als uw huis een vakantiehuis is waar u jaarlijks een kleine hoeveelheid tijd doorbrengt, zijn de regels anders. Doordat er gedurende bepaalde perioden geen menselijke activiteit is, komen er minder verontreinigingen in uw filter terecht.

Hoe minder verontreinigingen, hoe minder vaak u het luchtfilter hoeft te vervangen. U kunt de periodes tussen een filtervervanging verlengen. Meestal worden in vakantiehuizen elke zes maanden de luchtfilters vervangen. Ook als je alleen en zonder huisdieren woont, kun je het vervangen van je luchtfilter minder lang uitstellen. Hoe minder mensen in een huis, hoe minder tijd het kost om uw filter te verstoppen.

Verlaag de reparatiekosten

Na verloop van tijd verzamelt uw luchtfilter vuil, stof, vacht en andere verontreinigingen die zich in uw huis kunnen bevinden. Uw ooit nieuwe, witte en schone luchtfilter zal stoffig en grijs worden naarmate hij maandenlang in de retour zit. Deze verslechtering kan negatieve gevolgen hebben voor uw HVAC-systeem.

Het vervangen van uw luchtfilter is gunstig voor de goede werking van uw HVAC-systeem. Een vuile airconditioner kan ertoe leiden dat het HVAC-systeem extra werk ondergaat.

Naarmate de tijd verstrijkt, zal de druk op uw apparaat resulteren in essentiële reparaties of, erger nog, de levensduur van het apparaat verkorten. Door uw luchtfilter te vervangen, blijven de onderdelen van uw airconditioner schoon en wordt slijtage voorkomen. U kunt uzelf geld besparen door uw luchtfilter eenvoudigweg routinematig te vervangen.

Bespaar elektriciteit

Tijdens de zomer kan uw elektriciteitsrekening astronomische proporties aannemen. Door uw luchtfilter te vervangen, kunt u uw rekening verlagen.

Wanneer uw luchtfilter verstopt is, heeft de HVAC-unit veel extra werk nodig om frisse lucht door uw huis te laten circuleren; het extra werk vraagt om meer elektriciteit. Meer elektriciteit betekent meer rekeningen.

Door uw filter te vervangen, kunt u het bedrag dat u voor elektriciteit betaalt, verlagen. Door te investeren in een relatief goedkoop luchtfilter en het filter op het juiste moment te vervangen, kunt u veel geld besparen bij reparaties.

Betere luchtkwaliteit

Studies hebben aangetoond dat de lucht in uw huis wel twee tot vijf keer meer vervuild kan zijn dan de lucht buitenshuis. Wanneer uw luchtfilter schoon is, hoeft u geen deeltjes en andere verschillende verontreinigingen in te ademen.

Hoe weet u dat het tijd is om uw luchtfilter te vervangen?

How often to change air filter spray

Luchtfilters vangen vuil op. Dus, hoe bepaalt u wanneer uw luchtfilter meer dan voldoende vuil heeft opgevangen en vervangen moet worden?

HVAC-filters vervangen

Een luchtfilter vervangen is eenvoudig. Het is een eenvoudig proces als u de volgende stappen volgt:

Zorg ervoor dat u uw HVAC-systeem uitschakelt voordat u begint; dit is erg belangrijk. Zoek waar uw luchtfilter zich bevindt – u zult uw luchtfilter waarschijnlijk vinden op de plaats waar de lucht vanuit uw huis naar uw systeem wordt teruggezogen (dit staat bekend als de retour), die zich aan uw plafond of aan de muur bevindt met een rooster eroverheen. Als u het daar niet kunt vinden, is het de plek waar uw luchtbehandelingsunit zich bevindt, meestal op uw zolder, kelder of kast. U zult een kleine doos zien die lucht in de unit brengt. Verwijder het rooster of open de doos. Als u een rooster heeft, vindt u waarschijnlijk lipjes die u omhoog kunt trekken, zodat u het filter eruit kunt halen zonder dat u een schroevendraaier nodig heeft. Zoek het filter. Op het filter moet het formaat of een modelnummer zijn afgedrukt, zodat u het kunt identificeren en het juiste exemplaar kunt kopen. Zorg ervoor dat u de juiste maat filter koopt. Haal het vuile filter eruit – let op het oude filter wanneer u het eruit haalt. Als het meer vervuild is dan normaal, betekent dit dat u uw filter vaker moet vervangen dan u al doet. Plaats uw nieuwe filter, sluit de doos of plaats de grill terug – dit is de laatste stap. Zorg ervoor dat u de datum noteert waarop u uw filter vervangt, zodat u weet wanneer u de volgende keer het filter moet vervangen.

Hoe u een nieuw HVAC-filter koopt

U weet dat u informatie zoals de maat op uw huidige filter kunt vinden. Het kan echter zijn dat u nog steeds niet zeker weet welk type filter u moet kopen. Hier zijn een paar tips die kunnen helpen:

Vermijd het kopen van goedkope filters. Koop een geplooid filter met een stevig draadgaas dat het ondersteunt en voorkomt dat het inzakt. Uw filter mag geen zeer hoge MERV-waarde (minimale efficiëntierapportagewaarde) hebben. Een kwaliteitsfilter moet een MERV-waardering van meer dan acht of negen hebben. Dit type filter verwijdert de meeste kleine deeltjes die allergieën en andere ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken.

Hoe u een luchtfilter beoordeelt

Voor de meeste mensen is het uitdagende deel van het vervangen van uw luchtfilter uitzoeken welk soort vervanging u moet krijgen. Dit is de reden dat de meeste bedrijven bij het meten van de efficiëntie van hun filters naar een bepaalde schaal verwijzen. Dit wordt de MERV-schaal genoemd.

De Minimum Efficiency Reporting Value (MERV)-schaal geeft professionals een uniforme standaard die ze kunnen gebruiken bij het beoordelen van de kwaliteit van hun luchtfilters. MERV wordt gemeten door een schoon luchtfilter bloot te stellen aan deeltjes van verschillende grootte. Elk deeltje wordt met behulp van een sproeier zes keer door het luchtfilter geperst. Er worden ongeveer twaalf andere deeltjes gebruikt om te bepalen welke luchtfilters het beste verschillende luchtverontreinigende stoffen tegenhouden.

Op basis van deze schaal zijn er 16 filtercategorieën.

Wat is een MERV-schaal?

MERV 1-4

Dit zijn de laagste beoordelingen op het gebied van schrikken, en ze vangen het minste aantal verontreinigende stoffen uit de lucht in uw huis. MERV 1-4-filters kunnen gewone deeltjes zoals tapijtvezels, huisstofmijt, pollen enz. uit de lucht opvangen.

Net als hun prijs is hun efficiëntie laag. Deze luchtfilterklasse is uitstekend geschikt voor woningen met een beperkt budget waar geen bewoners zijn met ademhalingsproblemen.

MERV5-8

MERV 5-8-filters zijn effectiever dan die in de MERV 1-4-categorie. Ze kunnen effectief werken in schimmels, fijner stof zoals cement en zelfs spuitbussen. Dergelijke filters zijn van hogere kwaliteit en kosten meer dan de primaire categorie.

U moet echter weten dat deze luchtfilters geen deeltjes kleiner dan één micron kunnen tegenhouden.

Voor de beste prestaties moet je volgens experts een filter nemen met een MERV-score van 6 tot 8. Deze filters zijn betaalbaar en zorgen ervoor dat uw HVAC-systeem gemakkelijk en zonder enige belasting kan functioneren. Als uw unit soepel werkt, blijft uw energierekening laag en blijft de luchtkwaliteit optimaal.

MERV 9-12

Deze filterklasse wordt als zeer hoog rendement beschouwd. Het kan kleine deeltjes uit de lucht opvangen, net zo min als auto-emissies. Als u luchtfilters uit deze categorie gebruikt, moet uw HVAC-systeem extra werk doen om gekoelde lucht in uw huis te laten circuleren. Het weefsel van de luchtfilters die in deze klasse vallen, maakt het voor het HVAC-systeem een stuk moeilijker om naadloos te functioneren.

MERV 9-12-filters zijn perfect voor mensen met allergieën; het nadeel is dat dit een negatieve weerspiegeling kan zijn van uw elektriciteitsrekening.

MERV 13-16

Een filter met deze classificatie is gecategoriseerd voor maximale efficiëntie. Ze zijn geschikter voor commerciële gebouwen dan een verwarmings- en koelsysteem voor woningen. De filters vangen deeltjes zo klein als 0,3 micron op, zoals tabaksrook en bacteriën. Ze kunnen ook beschermen tegen schimmelsporen.

Andere Overwegingen

Hier zijn nog andere dingen waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een luchtfilter:

Maat

De retourgroottes verschillen per woning, dus zorg ervoor dat u de maat van uw filter visueel inspecteert.

Herbruikbaarheid

Als u het niet prettig vindt om uw luchtfilter elke twee weken weg te gooien, investeer dan in een wasbaar luchtfilter. Hoewel dit mogelijk extra werk vergt, is het een milieuvriendelijkere optie.

Het gebruik van een wasbaar luchtfilter is ook nuttig omdat u deze naar eigen inzicht kunt vervangen en tegelijkertijd geld kunt besparen op luchtfilters. Door uw filter regelmatiger te wassen, verbetert u de luchtkwaliteit in uw huis.

Plooien

Hoe meer plooien een luchtfilter heeft, hoe groter de kans dat luchtverontreinigende stoffen uit uw binnenlucht worden verwijderd. In situaties waarin u de MERV-waardering niet op de verpakking van het luchtfilter kunt vinden, kunt u uitkijken naar een filter met veel plooien per voet. Plooien zijn een goede manier om de algehele efficiëntie van een luchtfilter te meten.

Veelgestelde vragen

Wat zijn wasbare HVAC-luchtfilters?

Wasbare HVAC-filters hebben een MERV-waarde tussen één en vier. Ze zijn effectief in het opvangen van grote verontreinigingen in de lucht, zoals stof, huisstofmijt, tapijtvezels en pollen. Hoewel duurder, helpen ze u op de lange termijn geld te besparen.

Gemiddeld kost een wasbaar filter tussen de €30 en €200.

Is het veilig om hetzelfde luchtfilter te gebruiken voor zowel verwarming als airconditioning?

Ovenfilters en AC-filters zijn één en hetzelfde. Alle filters zijn gecategoriseerd op basis van het beoogde gebruik. Tijdens de zomermaanden moet je bijvoorbeeld zoeken naar AC-filters. Het is dus aan te raden om uw filters vóór elk seizoen te vervangen.

Kunnen luchtfilters in brand vliegen?

Een verstopt luchtfilter is brandgevaarlijk. Wanneer een HVAC-ovenfilter vuil en verstopt is, kan er geen zuurstof doorheen reizen. Dit zou kunnen leiden tot een ‘vlamuitrol’. Dit betekent dat de vlammen uit de ovenkast zullen rollen en meer zuurstof zullen verbruiken. Wanneer u uw HVAC in deze toestand laat draaien, vergroot u de kans dat deze in brand vliegt.

Om te zien of uw filters verstopt zijn, inspecteert u ze elke twee weken visueel. Als u meer dan één huisdier heeft, kunt u verwachten dat de lucht van huisdieren een probleem zal zijn.

Is het oké om uw HVAC-systeem zonder filter te gebruiken?

Het is een slecht idee om uw HVAC-systeem zonder luchtfilter te gebruiken, omdat uw systeem niet in staat zou zijn om in de lucht zwevende deeltjes en verontreinigende stoffen uit uw binnenluchtruimte te verwijderen. Als u uw systeem echter zonder luchtfilter moet laten werken, mag u het niet langer dan zes uur laten draaien. Maar de praktijk is niet aan te raden in grotere huizen.

Wat is het beste luchtfilter om te gebruiken tijdens de winter?

Glasvezel- of synthetische filters zijn uw goedkoopste opties. Het probleem is hoe ze een kleine bescherming bieden voor uw binnenlucht. U kunt het zich veroorloven. Elektrostatische filters helpen u op de lange termijn geld te besparen, omdat ze slechts elke 90 dagen vervangen hoeven te worden.

Hoe vaak het luchtfilter moet worden gewijzigd Conclusie

Veel huiseigenaren weten wat ze kunnen verwachten bij het vervangen van HVAC-luchtfilters. Elk huis heeft andere behoeften, en dit geldt ook voor uw HVAC-systeem. Houd rekening met de bewoners van uw huis. Zelfs als u één huisdier heeft, zult u uw luchtfilters vaker moeten vervangen. Als u nog steeds niet weet hoe u een luchtfilter moet vervangen, moet u dit vandaag nog corrigeren.

U dient uw luchtfilters wekelijks te inspecteren. Als u een muffe geur waarneemt of als het filter bedekt is met stof, vervang het dan. Filters zijn goedkoop, dus als je twijfelt, kun je ze beter eerder vervangen dan wachten.

De levensduur en gezondheid van uw HVAC zullen u dankbaar zijn als u zich aan de juiste richtlijnen houdt met betrekking tot wanneer u uw luchtfilter moet vervangen. Controleer vandaag nog uw luchtfilter en vervang hem als hij te laat is, zodat u kunt genieten van frisse, schone lucht in uw huis.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook