Hoe weet u of de standaard badkuipmaat bij u past?

How To Tell If The Standard Bathtub Size Suits You

Bij het ontwerpen van een badkamer zullen veel van uw sanitaire beslissingen rond uw badkuip draaien. Een nieuw bad kopen is leuk, maar ook een uitdaging. Hoe weet je of een standaard badkuipmaat bij je past?

How To Tell If The Standard Bathtub Size Suits You

Een taak als het kiezen van de maat van uw badkuip kan lastig blijken te zijn. Standaard badkuipafmetingen variëren afhankelijk van het merk en model. De vorm van het bad en de gebruikte materialen moeten een verbinding hebben met uw badkamer. Hier bekijken we enkele badkamerontwerpen die uw volgende badkamer zullen inspireren.

Geschiedenis van de badkuip

Het vroegste gebruik van een badkuip dateert uit 3300 voor Christus. De moderne badkuip zoals we die nu kennen, werd echter in 1883 uitgevonden door John Michael Kohler. Terwijl hij in Sheboygan, Wisconsin werkte, nam Kohler een gietijzeren paardenbak en bevestigde er anderhalve meter aan zodat deze van de grond kon worden getild. Nadat de bak was bedekt met een geëmailleerde afwerking, voila – werd het eerste moderne bad uitgevonden.

History Of The Bathtub

In 1968 vond Roy Jacuzzi het bubbelbad uit. De Romein, zoals het werd genoemd, gebruikte geïntegreerde jets met een lucht-waterverhouding van 50-50.

Standaard badkuipmaat

Standard Bathtub Size

De badkuip die in de meeste huizen in het hele land is geïnstalleerd, staat bekend als een ‘alkoofbad’. Gemiddeld zal een alkoofbad 60 centimeter lang en 32 centimeter breed zijn. De meeste kuipen zijn 14 tot 16 inch hoog. Badkuipen die in massa worden geproduceerd, mogen maximaal 70 centimeter lang zijn. Als het langer is, moet je het op maat laten maken.

Klein badkuipformaat

Een klein vrijstaand bad is 55 inch lang (4,58 voet), 27 inch breed (2,25 voet) met een waterdiepte van 15 inch (1,25 voet).

Wat zijn de onderdelen van een moderne badkuip?

Een badkuip is niet alleen een bak waarin water zit. Hoewel het uit verschillende onderdelen bestaat en wat onderhoud vergt, is een badkuip makkelijk te onderhouden.

Het spreekt voor zich dat je een watervoorziening en een badkuip nodig hebt. U zult merken dat we het niet op de lijst hebben gezet omdat we uw intelligentie niet wilden beledigen. Hier zijn de essentiële onderdelen van een badkuip:

What Are The Parts Of A Modern Bathtub?

Afsluiters

Er zijn twee afsluitkleppen die uw water regelen: armatuurkleppen en primaire kleppen. Huizen gebouwd na 1980 zijn voorzien van armaturen die de afsluiter scheiden die loopt van de toevoerbuis. De hoofdafsluiter regelt de waterstroom.

Als u geen afzonderlijke afsluiters heeft, kunt u overwegen deze te installeren, aangezien deze uitstekend geschikt zijn voor noodsituaties.

Omleidingspijp

Dit stuk zorgt ervoor dat water naar één gebied kan stromen, zodat warm en koud water door dezelfde kraan kunnen stromen. De beste manier om te bepalen of u uw omleidingsleiding moet vervangen, is wanneer u een lage waterdruk heeft.

Vlak kruis

Dit stuk wordt aangesloten op de omstelleiding, de koud- en warmwatervoorziening en de rand, zodat er water uit uw badkamer stroomt. De vierkruisige leidingaansluiting regelt de waterstroom.

Rand

Dit is de bovenrand van een badkuip, ook wel de ‘lip’ genoemd. De lip biedt een veilige basis waarop uw badkuip kan rusten en het water kan opvangen dat uit de badkuip springt als deze vol is.

Droogleggen

Dankzij de afvoer kan het water uw badkuip verlaten. Vrij eenvoudig, toch? Het is het ronde gat aan de onderkant van uw badkuip. Alsof je dat nog niet wist. Zodra u problemen met de afvoer opmerkt, maakt u uw afvoerleiding schoon.

Flexibele connector

Dit stuk behandelt u als u connectorproblemen heeft. Als uw leidingen niet 100 procent op elkaar zijn aangesloten, kan een verbindingsbuis, gemaakt van gevlochten staal, uw badkuip aansluiten op de watervoorziening van uw huis. Als u een vrijstaand bad heeft, kunt u uw sanitair op één lijn brengen met uw apparaten.

Overloop pijp

Tussen uw aansluitingen en de afvoer vangt de overloopleiding het overtollige water op en leidt dit via een aparte leiding naar uw afvoer. Een overloopleiding verlicht de belasting of waterstroom naar uw afvoer.

Val

Deze pijp, ook wel bekend als een 'S-Bend', heeft de vorm van een zijwaartse S. Het ontwerp zorgt ervoor dat water wordt opgesloten, waardoor u wordt beschermd tegen bacteriën en gassen. Een val zorgt ervoor dat afval van uw huis naar buiten kan stromen.

Afvaluitlaat

Anders bekend als. een “afvoer-afval-vent” vind je rond je toilet. Het is afhankelijk van de zwaartekracht om afval naar het riool te trekken, waardoor er een duidelijk kanaal ontstaat voor de plaats waar afval wordt gestort. De uitlaat is verbonden door een sifon die uiteindelijk zal voorkomen dat schadelijke stoffen uw watervoorziening aantasten.

Borgmoer

Borgmoeren fungeren als vergrendelingsfunctie waarmee de armaturen van uw badkuip aan de muur worden bevestigd. Dit is de reden waarom uw badkuip op zijn plaats blijft en uw kranen er niet af vallen. Best belangrijk, toch?

Decoratief paneel

Dit is de buitenste laag van een muur die de binnenleidingen van uw badkamer bedekt. Tegels of steen zijn twee populaire opties, maar er zijn ook andere keuzes beschikbaar. Het paneel onttrekt de interne werking van uw badkuip aan het zicht.

Voering

De verbonden muur is verbonden met uw badkuip en beveiligt deze. Je weet dat je een probleem hebt als er water uit de voering lekt. Dit is het meest voorkomende probleem met badkamerbekleding.

Baduitloop

Kent u de knoppen waarmee u het water aan en uit zet? Op het ene handvat staat de letter ‘C’, die ‘koud’ betekent, en op het andere handvat staat een ‘H’, wat ‘heet’ betekent? Nou, die zouden deel uitmaken van de uitloop van je bad. Ze maken deel uit van uw kraansysteem.

Verschillende soorten standaard badkuipen

Moderne slijptechnologie heeft vooruitgang in de badkamer geboekt die van invloed is geweest op de manier waarop mensen hun lichaam reinigen. De badkuip is niet gestopt met ontwikkelen en zal dat ook nooit doen. En dat is maar goed ook.

Vrijstaande badkuipen

Freestanding Bathtubs

Vrijstaande badkuipen zien er modern uit en hebben vloeiende lijnen en stijlvolle rondingen. Een typisch vrijstaand bad is ongeveer 60 inch lang en 30 inch breed en heeft een waterdiepte van 19 inch. Kleinere maten zijn beschikbaar en zijn 55 inch lang, 27 inch breed en 15 inch waterdiepte.

Voor grotere badkamers is een groot vrijstaand bad 220 cm lang en 32 cm breed met een waterdiepte van 50 cm.

Vrijstaande badkuip van acryl

Freestanding Acrylic Bathtub

Vrijstaande badkuipen vereisen vaak grotere badkamers. Ovale badkuipen hebben de voorkeur. De meeste vrijstaande badkuipen zijn van acryl. En hoewel ze er misschien groter uitzien, zijn ze net iets breder dan traditionele rechthoekige badkuipen. Ze zijn echter net zo lang en diep.

Hoekbad

Corner Bathtub

Een druppel in een standaardkuip is 60 inch lang en 30 inch breed met een waterdiepte van 16 inch. Er zijn kleinere en grotere maten beschikbaar. Een inbouwkuip heeft geen zichtbare afgewerkte zijkanten, maar de rand is wel zichtbaar, in tegenstelling tot onderbouwkuipen.

What is the standard bathtub size

Het bad is een essentieel onderdeel van de badkamer. Het is belangrijk dat u de tijd neemt bij het kiezen van een stijl en maat die bij uw behoeften past. De vorm die u verkiest, het materiaal dat u kiest en het gewicht zijn de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden.

Marmeren badkuip

Marble Bathtub

Marmeren badkuipen zijn de mooiste, zwaarste en duurste badkuipen die momenteel op de markt zijn. Een eivormig, marmeren vrijstaand bad is voortreffelijk en organisch. Als je een elegante, moderne badkamer uit het midden van de eeuw wilt, vind je een betere optie dan marmer. Een marmeren badkuip is het middelpunt van elke badkamer. Deze stijl biedt eigentijdse elegantie met een traditionele uitstraling.

Tegenwoordig bieden badkuipen ergonomische ontwerpen die extra fysiek comfort bieden. Het monolithische bad is ruim en functioneel. Een kenmerk dat alleen marmer kan bieden, zijn de grijze aderen die de kleuren van uw badkamer accentueren en de ruimte een meer natuurlijke textuur geven.

Voordat u een badkuipmaat kiest, moet u ervoor zorgen dat uw vloer het gewicht aankan. Dit is een noodzakelijke voorzorgsmaatregel als u voor een marmeren of stenen badkuip kiest. Zelfs een klein of standaard bad kan te zwaar zijn voor uw badkamer.

Marmeren bubbelbad

Marble Whirlpool Bathtub

Als je het knikkerspel in je badkuip wilt verbeteren, kun je er een aanschaffen met een whirlpoolfunctie. Sommige badkuipen zijn te speciaal om te voldoen aan de standaard maattabel voor badkuipen. Dit kan gebeuren als het bad een ongebruikelijke vorm heeft. Toch kunt u vertrouwen op metingen. We hebben vrijstaande badkuipen genoemd, maar als u bijvoorbeeld de voorkeur geeft aan een hoekbad, meet een standaardbad 60 bij 60 inch met een waterdiepte van 20 inch.

Place a green plant on the corner of your bathroom

Sommige badkuipen zijn beter om je lichaam te wassen, terwijl andere bedoeld zijn om te ontstressen, te ontspannen en te mediteren. Dat is niet het enige detail dat u kan helpen bij het bepalen van de maat en vorm van het bad dat u nodig heeft. Als u bijvoorbeeld een grote en ruime badkamer heeft, is de kans groot dat de standaard badkuipmaat niet voldoet aan het ontwerp.

Lariana badkuip

Creating a spa on the bathroom with rattan chairs

Een vrijstaand Lariana-bad heeft een gebogen binnenkant die contrasteert met de rechtere buitenkant. De bodem lijkt over de vloer te zweven. Sommige badkuipen zijn dieper dan standaardmodellen, waardoor ze lijken op Japanse badkuipen, die groter en korter zijn. Terwijl sommige moderne vrijstaande units hybriden zijn van beide stijlen.

Ovale badkuip

Hardwood Floor Bathroom DesignHardwood Floor Bathroom Design

Een groot ovaal bad is de meest voorkomende vrijstaande badkuip die momenteel op de markt verkrijgbaar is. Wanneer u beslist welke maat uw badkuip moet hebben op basis van de afmetingen en indeling van uw badkamer, streef dan naar visuele harmonie. Maak niet de fout om een groot bad in een kleine badkamer te installeren. Je zou er claustrofobisch van worden, tenminste als je het überhaupt door de deur zou krijgen.

Monoliet badkuip

Rectangular bathtub style design

Het monolietbad biedt een ruime badervaring. Dit modern ogende bad biedt plaats aan twee personen en is ideaal voor gezinnen met jonge kinderen, waardoor het gemakkelijker wordt om ze tegelijkertijd te baden. Houd er rekening mee dat de standaard badkuipafmetingen hetzelfde zijn, ongeacht hun vorm. Of het nu ovaal of rechthoekig is, ze zijn allebei even groot.

Veelgestelde vragen (FAQ)FAQ

Hoeveel liter water kan een standaard badkuip bevatten?

Als we het hebben over de standaardlengte van anderhalve meter en de breedte is 30 of 32 inch. De capaciteit van de kuip is mede afhankelijk van de diepte en de plaatsing van de overloopafvoer. Dus een badkuip van 2,5 voet met 14 inch is bijna 110 gallon.

De overloopafvoer bevindt zich tien centimeter onder het oppervlak van de kuip. Met een plaatsing van 4 inch is de capaciteit 78 gallon. Als het overloopgat zich vijftien centimeter onder de bovenkant bevindt, is de capaciteit 62 gallon.

Wat is een druppel-in-badkuip?

Drop-in-kuipen hebben geen afgewerkte zijkanten. Ze worden geïnstalleerd in een nis of schiereiland in het midden van een badkamer. Drops zijn als normale standaardbadkuipen, maar hebben meer vrijheid.

Wat is het verschil tussen bouwvoorschriften en NKBA-richtlijnen?

Bouwvoorschriften zijn wetten die officiële veiligheidsregels voor constructie en ontwerp omvatten. Iedereen moet de wetten volgen. Het maakt niet uit hoe groot of klein uw project is.

De National Kitchen and Bath Association (NKBA) biedt richtlijnen die interieurontwerpers helpen bij het creëren van badkamers.

Kun je een badkuip in een klein huis plaatsen?

Je kunt een badkuip in een klein huis plaatsen, maar net als al het andere in je kleine huis zal je kleine badkuip klein zijn. Gemiddeld is de standaardbreedte van een klein huisbadkuip 22,5 inch.

Wat is een ligbad?

Bij deze zit het allemaal in de naam. Een ligbad is een badkuip waarin u uw lichaam kunt laten weken. De badkuipen zijn diep en gevormd voor een rustgevende en ontspannende badervaring.

Hoeveel kost het om een badkuip te vervangen?

Nieuwe badkuipen kosten gemiddeld tussen de $1.400 en $7.500. Het Amerikaanse nationale gemiddelde om een standaardbadkamer te vervangen is $4.340.

Conclusie standaard badkuipmaat

Een badkuip is het kroonjuweel van elke badkamer. Het is een soort altaar: een privéplek waar je je lichaam kunt aanbidden. Badkuipen zijn ook een goede manier om waarde aan uw huis toe te voegen. Een huis met een mooi bad zal gemakkelijker te verkopen zijn dan een huis met een oud bad. En dat niet alleen, baden is ook goed voor uw lichaam en gezondheid. Een badkuip biedt meer fysiek comfort dan een douche en biedt u tegelijkertijd een plek om te ontspannen en tot rust te komen na een lange dag.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook