Kan isolatie schimmel krijgen?

Can Insulation Get Mold?

De meeste soorten isolatieproducten ondersteunen de schimmelgroei niet. Maar ze trekken het organische stof en vocht aan en houden het vast waarop schimmel zal groeien. Dit betekent dat de isolatie de schuld deelt. Schone, droge isolatie is meestal schimmelvrij.

Can Insulation Get Mold?

Wat veroorzaakt schimmel?

Schimmelsporen zijn in de lucht aanwezig. Ze komen elk huis binnen via open ramen en deuren, gaten en scheuren in de gebouwschil en elke andere opening. Eenmaal binnen hebben de sporen drie voorwaarden nodig om een kolonie te vormen.

Vochtigheid. Relatieve luchtvochtigheid constant boven de 50%. Temperatuur. Tussen 40 graden F en 120 graden F. Voedsel. Bijna elk organisch materiaal, inclusief stof.

Schimmelgroei op 8 veelvoorkomende soorten isolatie

Isolatie kan nat worden. De meeste muur- en plafondisolatie wordt bedekt met gipsplaat. Zolderisolatie wordt zeer zelden geïnspecteerd. De eerste indicatie van een probleem is de muffe, beschimmelde geur. Gevolgd door zwarte vlekken op muren of plafonds. Dit zijn aanwijzingen voor natte isolatie.

1. Glasvezel

Schimmel kan op en in glasvezelisolatie groeien, zowel op matten als op losse vulling. Het voedt zich niet met de isolatie, maar met het organische stof dat wordt opgevangen door de luchtzakken in het product. Zodra er vocht wordt toegevoegd, beginnen de sporen zich te voeden en uit te breiden. De schimmel zal zich ook verspreiden naar de omliggende kozijnen en gipsplaten.

Als het nat wordt, vormt het papier dat wordt gebruikt voor de productie van glasvezelisolatie een gemakkelijke voedselbron voor schimmels. Het papier fungeert als dampremmende laag om de isolatie droog te houden, maar er kan zich condensatie ophopen op de warme bekleding.

2. Cellulose

Cellulose-isolatie – losse vulling en watten – bestaat voor 85% uit gerecycled papier. Een perfecte voeding voor schimmels. Het wordt behandeld met boorzuur om brand, ongedierte en schimmels te helpen weerstaan. Schimmel groeit niet op cellulose, zelfs niet als het nat is.

Cellulose houdt vocht vast en klontert en zakt tegen het omringende hout. Wanneer natte cellulose in contact komt met houten framedelen, zoals noppen, spanten, balken of multiplex, kan schimmelgroei optreden omdat hout niet is behandeld om schimmel te weerstaan. Natte cellulose zal de gipsplaat doordrenken en schimmelgroei ondersteunen.

3. Minerale wol

Minerale wolisolatie wordt vervaardigd met behulp van anorganisch lavasteen en ijzerslak. Het materiaal zelf absorbeert geen vocht en ondersteunt geen schimmelgroei. Stof hecht zich echter aan de matten en komt in luchtzakken terecht. Het stof absorbeert vocht en biedt een plek waar schimmelsporen kunnen groeien.

4. Denim

Denimisolatie, ook wel katoenisolatie genoemd, absorbeert vocht als een spons. Het maakt al het houten frame eromheen nat. In vochtig, warm hout ontstaat gemakkelijk schimmel. Zonder een dampremmende laag dringt het vocht door de gipsplaat en ontstaat er schimmel in het huis.

Natte denim is bijna onmogelijk om uit te drogen en opnieuw te gebruiken. Het moet worden verwijderd en vervangen nadat het lek of de condensatiebron is verholpen.

5. Kurk

Kurkisolatie is van nature schimmelbestendig. Het bevat geen additieven. Ook zijn er zeer weinig blootgestelde luchtzakken om stof vast te houden. Het werpt water af en neemt geen vocht op. Schimmel groeit bijna nooit op of in de buurt van kurk.

6. Schapenwol

Isolatie van schapenwol heeft van nature schimmelwerende eigenschappen. (Natte wollen kleding beschimmelt nooit.) Wol absorbeert vocht in vochtige omstandigheden en laat het los als de lucht uitdroogt, waardoor een natuurlijke vochtigheidsbeheersing ontstaat. Schapenwol kan tot 35% van zijn gewicht aan vocht opnemen en ondersteunt nog steeds geen schimmelgroei.

7. Spuitschuim

Spuitschuimisolatie met gesloten cellen is na uitharding vochtbestendig. Het absorbeert geen water. Schimmel groeit er niet in of op. Sproeischuim vermindert het binnendringen van water en lucht en condensatie door alle gaten en scheuren in de gebouwschil af te dichten. Loodgieterslekken in holtes in de muur kunnen nog steeds schimmelgroei veroorzaken, maar dan op het hout en de gipsplaat. Niet op de schuimisolatie.

8. Hardschuimplaten

Stijve schuimplaatisolatie bevat tot 98% lucht, maar de constructie met gesloten cellen is bestand tegen vochtabsorptie. Stof kan zich aan het oppervlak hechten en kan een voedselbron vormen voor schimmelsporen. Schimmel voedt zich niet met het schuim zelf.

Hardschuimplaten die tussen stijlen of op keldermuren worden geïnstalleerd, moeten worden afgedicht met spuitschuim in een blik of met akoestische afdichting om het binnendringen van koude lucht en vocht te voorkomen. Eventueel vocht kan condenseren op de isolatie en het omringende hout, waardoor schimmelkolonies een voedselbron worden.

Nadelige gezondheidseffecten van schimmels

Uit een onderzoek van de Mayo Clinic uit 1999 blijkt dat de meeste van de 37 miljoen gevallen van chronische sinusinfecties in de VS worden veroorzaakt door schimmelsporen. De uitstoot van vluchtige organische stoffen (VOS) kan ook toenemen naarmate de schimmel het materiaal waarop hij groeit verrot en afbreekt. Schimmel kan bij gevoelige mensen ernstige astma-aanvallen veroorzaken.

Controle van schimmelgroei op isolatie

Schimmelsporen komen het huis binnen. Ze zijn redelijk goedaardig totdat ze beginnen te groeien. Het verwijderen van een van de groeiomstandigheden verhindert dat kolonies groeien. De gebruikelijke huistemperaturen liggen ruim binnen het comfortbereik van schimmelsporen. Organisch materiaal is overal. Stof, houtskeletbouw, gipsplaat (papierverpakking), tapijten, enz. Vocht en vochtigheid zetten het groeiproces op gang. Hier zijn een paar suggesties om schimmel op isolatie te voorkomen.

Houd de luchtvochtigheid in huis constant onder de 50%. Gebruik indien nodig een luchtontvochtiger. Zorg voor luchtverplaatsing door het hele huis. Isoleer met hardschuim, spuitschuim, kurk of schapenwol. Gebruik schimmelbestendige verf. Isoleer de leidingen en leidingen om condensatie te voorkomen. Kapselruimtes inkapselen. Of zorg ervoor dat geïsoleerde kruipruimtes goed geventileerd zijn. Natte isolatie en schimmel onmiddellijk verwijderen. Gebruik bleekmiddel of een commerciële schimmeldoder om alle plagen te elimineren. Droog of gooi natte tapijten weg.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook