Kruipende Jenny gaat weelderige containertuinen creëren

Creeping Jenny to Create Lush Container Gardens

Kruipende Jenny is een kleine en bescheiden plant. Ondanks zijn bescheiden naam en compacte groei is deze gewone plant een van de beste containertuinplanten die je kunt kopen. Het creëert het morseffect dat zo prachtig is in grote potarrangementen.

Creeping Jenny to Create Lush Container Gardens

Creeping Jenny is ideaal als u een centraal punt op uw veranda wilt creëren of een ontspannen look wilt creëren met hangende manden. Kruipende Jenny is ook een uitstekende bodembedekker. Het verzacht het uiterlijk van rotsachtige looppaden en gedefinieerde randen.

Volgens de plantenexperts van de Universiteit van Wisconsin in Madison kan Creeping Jenny invasief zijn. Je kunt dit verzachten door minder invasieve soorten kruipende Jenny te planten of in afgesloten gebieden te planten.

Wat is kruipende Jenny?

Creeping Jenny is een overblijvend kruid uit de sleutelbloemfamilie. Het heeft heldergroen blad en een slepend groeipatroon. De wetenschappelijke naam is Lysimachia nummularia. Kruipende Jenny wordt ook wel geldwort of kruidentweepence genoemd, omdat de kleine blaadjes op kleine munten lijken. Het wordt ook wel kruipende Charlie genoemd, hoewel deze naam vaker voorkomt voor een niet-verwant onkruid dat deel uitmaakt van de muntfamilie.

Kruipende Jenny Snelle feiten

botanische naam Lysimachia nummularia
Licht Volle zon tot halfschaduw
Water Geef regelmatig water om de grond vochtig te houden
Kunstmest Eén keer bemesten aan het begin van het groeiseizoen
Ongedierte Zeldzame, maar potentiële bladluizen, rupsen, naaktslakken, slakken
Ziekten Roest, bladvlek, bacterievuur
Bodem Vochtige maar goed doorlatende grond
Klimaatzones Winterhard in zones 4-9
Maat 2-4 inch hoog, 18-24 inch breed
Gebladerte Kleine lichtgroene tot gouden bladeren die langs een slanke tros groeien
Toxiciteit Niet giftig
Bloemen Klein en geel. Gekweekt voor bladeren in plaats van bloemen

Creeping Jenny gedijt onder allerlei omstandigheden, maar als je de gezondste planten wilt hebben, moet je rekening houden met de specifieke verzorgingsbehoeften.

Gemeenschappelijke kruipende Jenny-variëteiten

Standaard kruipende Jenny is een invasieve plant die lijkt op Engelse klimop. Daarom zijn de meest voorkomende soorten die in de Verenigde Staten verkrijgbaar zijn 'Aurea' en 'Goldilocks'. Deze planten hebben lichtgroene bladeren in de schaduw, maar worden goudkleurig in de zon.

Licht

Kruipende Jenny gedijt goed in fel zonlicht, maar verdraagt ook halfschaduw. Sommige populaire soorten, zoals golden creeping Jenny, worden goudkleuriger in het zonlicht, maar blijven groen in de schaduw. Te veel schaduw zorgt ervoor dat de stelen zich niet kunnen vullen zoals ze zouden moeten.

In warme klimaten kunnen de bladeren van de kruipende Jenny witter worden of verbranden in het felle zonlicht. Op plaatsen als deze kun je de kruipende Jenny het beste planten in een gebied waar hij 's middags wat verlichting van de zon kan hebben.

Water

Kruipende Jenny gedijt goed in vochtige omgevingen. Hij groeit graag langs de randen van vijvers, moerassen en meren. Daarom is het belangrijk om deze omstandigheden na te bootsen in de gebieden waar je je kruipende Jenny neerzet.

Dit is zelfs nog belangrijker in containertuinen waar geen diepe waterbron is. Kruipende Jenny heeft een ondiep wortelstelsel dat niet ver onder het oppervlak reikt. Houd de grond vochtig en laat deze nooit uitdrogen.

Bodemomstandigheden

Kruipende Jenny groeit in een groot aantal grondsoorten, maar de beste soort is goed doorlatende, vochtige grond. Kruipende Jenny groeit niet zo goed op rots- en zandgrond omdat deze geen vocht vasthoudt.

Atmosferische omstandigheden

Kruipende Jenny heeft een breed groeigebied. Het wordt beschouwd als een vaste plant en zal winterhard zijn in USDA Growing Zones 4-9. Kruipende Jenny groeit ook in Zone 3, maar kan in de winter afsterven en in de lente weer verschijnen. Het zal niet overleven bij aanhoudende temperaturen van 30 graden Fahrenheit of lager.

Kunstmest

Een kruipende Jenny-plant heeft het hele jaar door niet veel kunstmest nodig. Breng aan het begin van het groeiseizoen in de lente een uitgebalanceerde meststof aan om nieuwe groei te stimuleren. Anders zal het gedijen in voedselrijke grond. Als u dunne bladeren opmerkt bij uw kruipende Jenny, kan dit te wijten zijn aan te weinig voedingsstoffen.

Ongedierte en ziekten

Kruipende Jenny is niet vatbaar voor ziekten en plagen, maar onder bepaalde omstandigheden zijn er wel enkele waar je op moet letten. Naaktslakken zijn de grootste plaag voor de kruipende Jenny die in de grond wordt geplant. Gebruik ijzerfosfaat-slakkenaas langs de slakkenpaden. Houd de planten ook droog en vrij van onkruid om plagen te ontmoedigen.

Creeping Jenny is vatbaar voor een aantal ziektes vanwege de vochtige groeiomgeving waar ze van houdt. Schimmelziekten vallen de kruipende Jenny aan als er geen goede circulatie rond de planten is. Als u bruine of gelige vlekken op uw planten of zilvergrijze sporen opmerkt, knip de plant dan terug om de luchtcirculatie rond de bladeren te vergroten. U kunt ook commerciële fungiciden gebruiken om de planten te behandelen.

Hoe kruipende Jenny te verspreiden

Creeping Jenny is een snelgroeiende plant, maar als je hem op een andere plek wilt zetten, is vermeerdering eenvoudig. Verspreid de kruipende Jenny uit stekken, door zaad of door te delen. De gemakkelijkste manieren zijn knippen of delen.

Om uit stekken te vermeerderen, kiest u een stengel van ongeveer 10 cm lang en snijdt u deze in een hoek van 45 graden. Strip de onderste bladeren en plaats ze in gefilterd water of vochtige grond. Als je water gebruikt, ververs dit dan om de paar dagen terwijl de wortels groeien. Plant kruipende Jenny schiet wanneer de wortels 1-2 inch lang zijn.

Om zich per deling te verspreiden, graaf gewoon een deel van de plant op dat wortels heeft. Plant kleine secties in gebieden waar je de kruipende Jenny wilt laten groeien.

Snoeien en onderhoud

Kruipende Jenny-planten vereisen niet veel snoei of onderhoud. Mogelijk moet u in de herfst dode of beschadigde stengels wegknippen om nieuwe groei in de lente te bevorderen. Zorg er ook voor dat u klimplanten die zijn uitgegroeid tot ongewenste gebieden, onkruid wiedt of uitgraaft. Verdeel planten wanneer de groei te dicht wordt om veel voorkomende schimmelziekten te voorkomen.

Gebruik voor kruipende Jenny

Kruipende Jenny in potten is een van de mooiste looks voor deze plant. Gebruik hem als ‘spiller’-plant om de containertuin meer variatie te geven. Combineer hem met donkere, rechtopstaande planten en heldere bloemen om de pot de meeste aandacht te geven.

Kruipende Jenny is ook handig in hangende manden, bloembakken en sprookjestuinen. Het is een ideale bodembedekker omdat hij snel en gemakkelijk groeit. Gebruik het om het uiterlijk van rotspaden en gedefinieerde tuinranden te verzachten.

Veelgestelde vragen (FAQ)FAQ

Is kruipende Jenny giftig voor mens of huisdier?

Creeping Jenny is volgens de Universiteit van Californië geclassificeerd als een ‘veilige plant’. Daarom wordt het niet als giftig voor dieren of mensen beschouwd als het in kleine hoeveelheden wordt ingenomen.

Kan ik de kruipende Jenny binnenshuis kweken?

Kruipende Jenny doet het goed als kamerplant. Zorg ervoor dat je de kruipende Jenny op een plek plaatst waar hij veel zonlicht krijgt. Net als de buitenplanten heeft de kruipende Jenny binnenshuis voldoende vocht nodig. Laat de grond tussen de gietbeurten niet uitdrogen. Ook groeit de kruipende Jenny goed in terraria of zelfs aquaria onder water.

Is kruipende Jenny invasief?

Standaard kruipende Jenny is invasief. Het kan zich door uw tuin verspreiden, andere planten verstikken en moeilijk te verwijderen zijn. Volgens het uitbreidingscentrum van de Universiteit van Wisconsin-Madison zijn de gouden variëteiten van de kruipende Jenny, zoals Goldilocks en Aurea, veel minder invasief. Dit verklaart de populariteit van deze variëteiten.

Wat zijn de beste kruipende Jenny-metgezelplanten?

Kies planten met een andere vorm en kleur dan de kruipende Jenny om de meest aangename look voor tuinen en potten te creëren. Gebruik planten zoals bijenbalsem, koraalbellen (heuchera), zegge, kattenkruid, varens, zegge en berberis om de kruipende Jenny te accentueren.

Komt de sluipende Jenny elk jaar terug?

Kruipende Jenny is een groenblijvende vaste plant, daardoor gaat hij jaar na jaar mee en verliest hij zijn blad niet. Als je in een koud klimaat leeft, kan je sluipende Jenny afsterven, maar hij zal weer tevoorschijn komen als het weer warmer wordt.

Conclusie

Creeping Jenny is een prachtige plant, maar werkt het beste in bepaalde omgevingen. Plant hem in gebieden waar u zich geen zorgen hoeft te maken over de krachtige groeipatronen, zoals containers of afgelegen paden. Of houd gewoon in de gaten hoe de ziekte zich in uw buitentuin verspreidt. De prachtige voordelen van deze plant kunnen worden benut terwijl de invasieve groeigewoonten onder controle worden gehouden.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook