Secundaire kleuren: Creëer opvallende kleurenschema's

Secondary Colors: Create Striking Color Schemes

Secundaire kleuren ontstaan door het mengen van twee primaire kleuren. U kunt secundaire kleuren gebruiken om diepte en interesse aan uw interieur toe te voegen en de gewenste sfeer te creëren. Secundaire kleuren verbinden de afstand tussen primaire kleuren en creëren een opvallend contrast in kleurenschema’s. Deze kleuren bieden ook een handige manier om de temperatuur van primaire kleuren te wijzigen.

Secondary Colors: Create Striking Color Schemes

De basisprincipes van secundaire kleuren

Wat zijn de secundaire kleuren? Dit is afhankelijk van welk model je gebruikt. Er zijn verschillende verschillende kleurmodellen die verschillende soorten secundaire kleuren produceren. Deskundigen definiëren deze kleurmodellen in termen van de vraag of het additieve of subtractieve kleursystemen zijn.

Additive and Subtractive Color Models

Additieve secundaire kleuren: RGB-model

Het RGB-model is wat experts een additief kleurmodel noemen. Dit betekent dat je kleur kunt creëren door licht op verschillende manieren samen te voegen om verschillende tinten te creëren. Dit is het model dat technici gebruiken voor digitale displays. Rood, groen en blauw zijn de primaire kleuren in dit model. Samen produceren deze drie kleuren wit licht. De secundaire kleuren in dit model worden geproduceerd door de primaire kleuren met elkaar te mengen. Rood en groen produceren geel, groen en blauw produceren cyaan, en rood en blauw produceren magenta.

Subtractieve secundaire kleuren

We gebruiken subtractieve kleur- of subtractieve kleurmengmodellen om kleuren te definiëren die zich in fysieke media bevinden, zoals print, textiel of verf. Deze media geven kleur weer door de kleurgolven te absorberen in plaats van ze te reflecteren. We zien verschillende kleuren in deze media, omdat de pigmenten, wanneer ze het licht absorberen, bepaalde golflengten verwijderen die met andere kleuren geassocieerd zijn. Het resterende licht bereikt het oog van de waarnemer als een bepaalde kleur. Er zijn twee soorten subtractieve kleurmodellen.

1. CMY- of CMYK-kleurenmodel

Het CMY- of CMYK-model is het model dat technici gebruiken voor kleurenafdrukken. Dit model werkt door kleuren op de witte achtergrond gedeeltelijk of volledig te bedekken. Met andere woorden: de inkt in bepaalde kleuren vermindert het licht dat wordt teruggekaatst naar het oog van de kijker, wat resulteert in de gewenste kleur. In dit model zijn de primaire kleuren cyaan, magenta, geel en soms zwart. De combinatie van alle drie de kleuren samen is zwart. Rood, groen en blauw zijn de secundaire kleuren die ontstaan als u elk van de primaire kleuren met een andere primaire kleur mengt.

2. RYB-kleurenmodel

Het RYB-model, wat staat voor rood, geel en blauw, is het model waarmee de meeste mensen bekend zijn. Dit is een ander subtractief kleurenmodel dat kunstenaars en binnenhuisarchitecten gebruiken. In dit model vermengen de primaire kleuren zich tot oranje, groen en paars. Dit model is het meest bruikbaar voor onze doeleinden omdat dit de basis vormt voor het kleurenwiel. Het kleurenwiel bevat de routekaart voor hoe we secundaire kleuren het beste kunnen gebruiken om opvallende kleurenschema's te creëren.

Secundaire kleuren creëren

We weten inmiddels dat het mengen van twee primaire kleuren een secundaire kleur oplevert, maar je kunt deze kleuren op verschillende manieren mengen. Door twee primaire kleuren in gelijke delen te mengen, ontstaat een secundaire basiskleur.

In het traditionele RYB-model levert het mengen van rood en geel oranje op, het mengen van geel en blauw levert groen op, en het mengen van blauw en rood levert paars op. Toch kunt u deze formule wijzigen om een secundaire kleur te verkrijgen die genuanceerder is en in een koele of warme richting neigt. Wanneer u bijvoorbeeld blauw en geel mengt om groen te verkrijgen, kunt u meer blauw dan geel gebruiken om groen te verkrijgen met koelere ondertonen en een meer blauwgroene tint. Als alternatief kunt u de hoeveelheid geel in het groene mengsel verhogen tot warmgroen met een gele tint.

Hoe kan ik secundaire kleuren gebruiken?

Secundaire kleuren zijn een van de beste hulpmiddelen in uw ontwerparsenaal. Deze kleuren werken samen met hun complementaire primaire kleuren om een krachtig contrast te creëren. We zullen het RYB-model gebruiken, omdat dit een model is dat interieurontwerpers gebruiken op basis van het traditionele kleurenwiel. In dit model zijn de secundaire kleuren oranje, groen en paars.

Driekleurenregel

Het gebruik van drie kleuren zorgt voor een uitgebalanceerd kleurenschema voor het interieurontwerp. Bij gebruik van drie kleuren kun je het beste de 60-30-10 regel toepassen. Dit betekent dat één kleur dominant zal zijn, de volgende kleur deze dominante kleur zal ondersteunen en de derde in kleine kleuraccenten in het hele ontwerp zal verschijnen. U kunt dit ontwerpprincipe gebruiken in alle drie de methoden die wij voorstellen. U kunt de dominante en ondersteunende kleuren kiezen op basis van uw eigen tolerantie en smaak voor kleuren.

Complementaire kleurenschema's met secundaire kleuren

Complementary Color Schemes with Secondary ColorsCory Connor-ontwerpen

Je kunt complementaire kleuren direct tegenover elkaar op de kleurencirkel vinden. Dit zijn enkele van de meest gedurfde kleurcombinaties, maar je kunt de kracht van deze kleuren verminderen door neutrale kleuren toe te voegen met deze complementaire kleurtonen.

Orange Blue Cream – Tinten oranje en blauw werken goed samen, terwijl de koele blauwtinten de levendige en krachtige uitstraling van oranje kalmeren. Groen Rood Wit – Tinten rood en groen zijn opvallend samen. Combineer ongebruikelijke tinten van deze kleuren, waaronder salie en gebrande sienna of bos en roest, om alle mogelijkheden te benutten. Paars Geel Grijs – Paars en geel zijn een levendig en opvallend kleurenschema dat je kunt verzachten door de toevoeging van een neutrale kleur zoals grijs. Kies gedempte tinten paars en geel voor een meer ontspannen versie van dit schema.

Analoge kleurenschema's met secundaire kleuren

Analogous Color Schemes with Secondary ColorsInterieurontwerp Laura Fox

Analoge kleurenschema's combineren kleuren die op elkaar lijken. Je vindt deze kleuren naast elkaar op de kleurencirkel. Deze kleuren delen een vergelijkbare warmte of koelte.

Oranjerood/geel Warm wit – Creëer een warm en levendig kleurenschema met de warme oranje tinten gecombineerd met rood of geel en warm wit. Dit palet zal zelfs de meest saaie kamers een zonnige stijl geven. Paars Blauw/Rood Grijs – Koele en rustgevende kleuren passen bij een breed scala aan ontwerpstijlen. Verschillende tinten paars zien er prachtig uit, onderbroken door blauwe of rode accenten en ondersteund door grijs. Groen Geel/Blauw Wit – Groen is een andere rustgevende kleurkeuze, maar je kunt levendigheid toevoegen met geel of de gedempte aardetinten versterken door blauwe kleuraccenten te kiezen.

Monochromatische kleurenschema's met secundaire kleuren

Monochromatic Color Schemes with Secondary ColorsZomer Thorten-ontwerp

Monochromatische kleurenschema's passen goed bij zowel minimalistische als maximalistische ontwerpen. De sleutel tot het ontwikkelen van een interessant monochromatisch kleurenschema is door verschillende tinten van elke kleur over elkaar heen te leggen, zodat een meer gestructureerd ontwerp ontstaat. Breng de kleur in laagjes aan door textiel, behang, meubels en wanddecoraties te gebruiken met verschillende tinten van dezelfde basiskleur. Zorg ervoor dat u neutrale kleuren toevoegt als u de intensiteit van de basiskleur van uw keuze wilt verdunnen.

Schaduw en tinten paars – Enkele van de meest populaire tinten paars zijn lavendel, mauve, blauwe regen, amethist, maagdenpalm, fuchsia, magenta, aubergine, violet, indigo en dubonnet. Tinten en tinten oranje – Populaire tinten oranje die je in een monochrome oranje kamer kunt gebruiken, zijn onder meer pompoen, zalm, gebrande sienna, koraal, abrikoos, perzik, klei, amber, mandarijn en zandsteen. Tinten en tinten groen – Enkele veel voorkomende namen voor gevarieerde groene tinten zijn mos, jeneverbes, bos, salie, basilicum, munt, smaragd, zeeschuim, den, olijf en limoen.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook