Soorten vloerisolatie

Types Of Floor Insulation

De meeste isolatieproducten kunnen worden gebruikt om vloeren te isoleren. Het kiezen van het juiste type isolatie heeft direct invloed op het resultaat.

Waarom een vloer isoleren?

Vloerisolatie is om verschillende redenen belangrijk:

Vermindert het energieverbruik en bespaart geld. Vermindert tocht langs de vloer. Verhoogd comfort in het woongedeelte. Helpt bij de vochtregulering, waardoor schimmel-, ongedierte- en rotproblemen worden verminderd. Verhoogde geluidsisolatie tussen woonruimtes.

Types Of Floor Insulation

7 Veel voorkomende vloerisolatieproducten

Betonvloeren en zwevende houten vloeren vereisen vaak verschillende isolaties om effectief te zijn. De meeste van de volgende producten kunnen op beide worden gebruikt.

1. Glasvezel

Glasvezelisolatie is vaak het meest populaire type isolatie. Het is goedkoop, effectief en eenvoudig te installeren tussen open vloerbalken. Meestal is omsnoering nodig om te voorkomen dat het eruit valt. Glasvezel absorbeert vocht en heeft een dampscherm nodig. Het inkapselen van een kruipruimte is een betere optie dan isoleren, maar is wel duurder.

Glasvezel kan ook worden gebruikt als isolatie op een betonvloer als de vloer in opbouw is. Leg eerst een dampscherm neer.

2. Spuitschuim

Spuitschuimisolatie is een van de beste en meest complete opties die beschikbaar zijn om de onderkant van zwevende houten vloeren te isoleren. Het dicht alle gaten en scheuren af en heeft een R-waarde van R-6,3 per inch. Het is waterdicht en ondersteunt geen schimmel- of ongedierteplagen. DIY-spuitschuimsets zijn online verkrijgbaar of bij bouwmarkten. Of het kan door een aannemer worden geïnstalleerd. Spuitschuim kan worden toegepast tussen dwarsliggers op een opgebouwde betonvloer zonder dampscherm.

3. Cellulose

De natte vorm van cellulose-isolatie kan op de onderkant van zwevende houten vloeren worden gespoten. Het blijft waar het is geïnstalleerd en valt er niet af als het droog is. De natte spuittoepassing vult gaten en holtes rond pijpen, draden en framedelen op. Het aanbrengen van natte cellulose is geen doe-het-zelf-project.

Losgevulde cellulose kan van bovenaf worden geïnstalleerd door de vloer en de ondervloer te verwijderen. Tussen de balken wordt een gaas of 6 mil poly geïnstalleerd en er wordt cellulose geïnstalleerd. Vervolgens worden de ondervloer en de afwerkvloer vervangen.

Losse cellulose kan over beton worden geïnstalleerd, tussen de sijpelers van een opgebouwde vloer. Installeer eerst een dampscherm.

5. Hard schuim

Isolatieplaten van hardschuim, zoals geëxtrudeerd polystyreen en polyisocyanuraat, komen in aanmerking als dampscherm als ze minstens vijf centimeter dik zijn. Op de juiste maat gesneden, kunnen ze worden gebruikt op beton en tussen vloerbalken.

De planken kunnen van boven of van onderen door wrijving tussen de balken worden geplaatst. Ze kunnen ook aan de onderkant van de balken worden gespijkerd of geschroefd. Om eventuele gaten op te vullen, kunt u een blik spuitschuim of een buis met akoestische afdichting gebruiken.

5. Minerale wol

Isolatiematten van minerale wol kunnen op dezelfde manieren en op dezelfde plaatsen worden gebruikt als glasvezelmatten. Minerale wol absorbeert minder vocht dan glasvezel, maar vereist nog steeds een dampremmende laag. Het heeft zeer goede geluidsisolerende eigenschappen en wordt vaak gespecificeerd als isolatie tussen vloeren en muren in appartementen en kantoorgebouwen.

6. Isolerende dekvloer

Isolerende dekvloer kan de snelste, goedkoopste en minst ingrijpende vloerisolatie zijn. Het is een mengsel van beton en geëxpandeerde polystyreenkorrels, perlietisolatie, enz. Dekvloeren kunnen worden aangebracht op beton, houten ondervloeren, hardschuimplaten en zelfs zand om de vloer waterpas te maken en voor extra R-waarde en geluidsisolatie te zorgen.

Isolerende dekvloer wordt aangebracht door aannemers of als doe-het-zelf project. Het is lichtgewicht en elimineert koudebruggen. Biedt de ideale afdekking voor vloerverwarmingssystemen in kelders.

7. Tapijt

Zware tapijten of karpetten met een dikke, zware onderlaag zorgen voor een goede isolatiewaarde en geluidsisolatie. Ondervloeren zoals QuietWalk Plus fungeren als dampremmende laag voor vloerbedekking die op betonnen vloeren wordt gelegd.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook