Waarom zwart-witte kunst geschikt is voor een kamer, ongeacht de stijl

Why Black and White Art is Right for a Room No Matter the Style

Zwart en wit is een klassieke combinatie, het palet voor oude films en het soort muurkunst dat je ruimte een upgrade geeft, ongeacht de stijl van je interieur. Meer dan alleen tekeningen gebruiken kunstenaars eenvoudig zwart en wit om allerlei soorten werken te creëren die veel diepte aan een ruimte kunnen toevoegen. Weet u nog steeds niet zeker of ideeën voor zwart-witte muurkunst geschikt zijn voor uw huis? Hier zijn vijf redenen om te overwegen om zwart-witte kunstwerken aan uw decor toe te voegen.

Een onderbreking van kleur en patroon

Veel zwart-witte kunstwerken zijn kaal of gewaagd op een manier die niet concurreert met het meubilair en textiel dat al in de kamer aanwezig is. Of de kunst nu een lijntekening, een grafische zin of een geometrische compositie is, zwart-witte kunst geeft het oog een pauze van felle kleuren of drukkere patronen. Soms is een rustig kunstwerk aan de muur alles wat nodig is om een ruimte in balans te brengen.

Why Black and White Art is Right for a Room No Matter the StyleReservelijnen geven het oog een pauze.

Dit werk van de Venezolaanse kunstenaar Annette Turrillo is een goed voorbeeld van een reservewerk dat echt voor een visuele pauze zorgt in een levendige ruimte. Turrillo's werken creëren "een sfeer van bezorgdheid en mysterie die uitnodigt tot interactie van de bezoeker, als deelnemer, en niet alleen als toeschouwer." Dit soort werken zijn ideaal voor ruimtes waar al veel patronen aanwezig zijn.

Large graphics are a good contrast to lots of color.Grote afbeeldingen vormen een goed contrast met veel kleur.

Grafische zinnen zijn een andere optie voor zwart-witte muurkunstideeën. Dit soort kunstwerken hebben een grote impact, maar kunnen nog steeds complexere en kleurrijkere patronen in balans brengen. Zinnen en woorden kunnen een opvallende betekenis hebben, inspirerend zijn of gewoon uitnodigen tot een gesprek. In ieder geval zijn ze ideaal als contrapunt voor een levendigere omgeving. Dit specifieke werk is van Mel Bochner, die bekend staat als leider in de ontwikkeling van conceptuele kunst in New York in de jaren zestig en zeventig en wordt erkend vanwege zijn baanbrekende taalgebruik in de beeldende kunst.

Large-scale geometrics are eye-catching without being distracting.Grootschalige geometrische vormen zijn opvallend zonder afleidend te zijn.

Geometrische kunst is een andere goede keuze om het oog een pauze te geven. De lineaire focus werkt goed bij andere soorten kunstwerken en bij vrijwel elk type decor. Dit is B/W XIV, gemaakt in 1968 door de Amerikaanse kunstenaar Al Held, bekend om het lanceren van dit soort ‘concrete abstractie’-werken.

Textuur en dimensie toegevoegd

Zwart-witte muurkunst kan ook veel textuur en dimensie aan een ruimte toevoegen, vooral als deze gevuld is met min of meer ‘platte’ kunst. Stukken die sculpturaal zijn, texturen op een canvas bevatten of collages zijn van verschillende materialen, kunnen de interessefactor in uw ruimte heel gemakkelijk verhogen.

Wall sculptures can add a great deal of texture and dimension.Wandsculpturen kunnen veel textuur en dimensie toevoegen.
The details add dimension to the art.De details voegen dimensie toe aan de kunst.

Dit is een delicaat stuk sculpturale kunst aan de muur dat veel meer biedt dan alleen textuur en dimensie. Gemaakt door Anita Groener, een in Nederland geboren kunstenaar die nu in Dublin, Ierland woont, nodigt het stuk uit tot nadere inspectie en werpt het interessante schaduwen die het stuk ingewikkelder maken. Het heet Citizen en is perfect voor een feature wall dankzij de dimensie die het aan de kamer toevoegt.

Art on a flat canvas can still add texture.Kunst op een vlak canvas kan nog steeds textuur toevoegen.

Een titelloos werk van Richard Long is gemaakt van Chinese klei op linnen op hout, wat dimensie toevoegt aan een verder vlak canvas. Kunstwerken als deze zijn ideaal om te combineren met kleurrijke stukken die misschien niet veel textuur hebben.

Playing up negative space adds dimension to a wall.Het spelen van negatieve ruimte voegt dimensie toe aan een muur.

De stukken van Francisco Salazar zijn een goed voorbeeld van hoe negatieve ruimte dimensie toevoegt aan zowel kunstwerken als aan een kamer. De uitsneden voegen ook schaduw en een open element toe aan de werken. Salazar staat bekend om zijn monochrome witte werken op karton, die hij sinds de jaren vijftig maakt. Zijn stukken werken met licht en schaduw om de ruimte en het licht te manipuleren.

Artworks with mixed materials always ad dimension to a feature wall.Kunstwerken met gemengde materialen voegen altijd dimensie toe aan een kenmerkende muur.

Doeken die meer dan alleen pigment op het oppervlak bevatten, zijn een andere manier om dimensie toe te voegen aan zwart-witkunstideeën. Dit stuk van de Griekse kunstenaar Jannis Kounellis is kenmerkend voor zijn werken waarin niet-kunstmatige materialen zijn verwerkt, zoals textiel, glazen flessen, roet en een verscheidenheid aan andere.

Monochrome art can be used for added depth and interest.Monochrome kunst kan worden gebruikt voor extra diepte en interesse.

Monochromatische werken in verwelkt wit of zwart kunnen ondanks hun focus op één kleur veel dimensie toevoegen. De Amerikaanse kunstenaar Louise Nevelson werd geprezen om haar houten sculpturen die zijn gemaakt van weggegooide stukken hout die ze heeft gevonden of gekregen. Door verschillende stukken te combineren tot een landschap van textuur dat alleen in het zwart is weergegeven, heeft het werk veel dimensie, ideaal voor een feature wall.

Extra drama

Ondanks hun gebrek aan kleur kunnen dit soort kunstwerken een grote dosis drama aan een ruimte toevoegen, hetzij door een vorm van complexiteit of durf. Van abstracte schilderijen tot fotografische kunst, het juiste stuk kan een dramatisch middelpunt worden in elke kamer van het huis.

Large abstract pieces add a great deal of drama.Grote abstracte stukken voegen veel drama toe.

Het abstracte stuk van Daniel Marin is een grote dosis drama voor elke ruimte. Hoewel er grijstinten en een vleugje bruin voorkomen, is het nog steeds een overwegend zwart-wit kunstwerk. Het wilde karakter van het schilderij trekt de aandacht en zal een kamer domineren.

Art made with unusual techniques is a dramatic addition to a room.Kunst gemaakt met ongebruikelijke technieken is een dramatische toevoeging aan een kamer.

Foto's zijn een ander prachtig idee voor muurkunst om drama toe te voegen. Opnames kunnen op veel manieren dramatisch zijn, zowel bij traditionele fotografie als bij andere stijlen. Dit werk van Nick Veasey is dramatisch vanwege het proces dat wordt gebruikt om zijn onderscheidende kunst te creëren. De Britse fotograaf werkt met beelden gemaakt met röntgenbeelden en ontwikkelt beelden zoals deze met de klassieke Volkswagen Kever en een surfplank.

Minimalist black and white pieces can still be dramatic.Minimalistische zwart-witte stukken kunnen nog steeds dramatisch zijn.

Het minimalistische stuk van Michael Krebber is een ander voorbeeld van dramatische kunst die steunt op gedurfde lijnen en spaarzame graphics. Het feit dat er minder pigment op het doek zit, betekent niet dat het stuk minder drama is – integendeel.

A combination of textures and patterns is attention-getting.Een combinatie van texturen en patronen trekt de aandacht.

Dalmation No 7 is een dramatisch stuk van Vaughn Spann, een 26-jarige in Florida geboren schilder, en laat zien hoe een verscheidenheid aan zwart-witte patronen en texturen een dramatische combinatie vormen. Dergelijke werken zijn afhankelijk van zowel expressie als textuur en emotie om een dramatisch gevoel te creëren dat de stijl van een kamer onmiddellijk naar een hoger niveau zal tillen.

Subtle texture plays up the drama of this stark piece.Subtiele textuur speelt het drama van dit grimmige stuk in.
A closer look shows the detailing.Bij nadere beschouwing zijn de details zichtbaar.

Abstracts zijn altijd dramatische keuzes voor kunst aan de muur en maken een grote impact dankzij hun krachtige penseelstreken of grote hoeveelheden pigment. Gwythian is een werk in olieverf op doek van Janis Pozzi-Johnson en trekt niet alleen de aandacht door de grote delen zwart en wit, maar ook door de ongebruikelijke visuele textuur die door het hele stuk zichtbaar is. Dramatische kunst als deze is fantastisch als contrast voor spetterende en levendige stukken.

Een nadruk op emotie

Een kunstenaar hoeft niet veel kleur te gebruiken om de emoties van de kijker aan te spreken, en zwart-witkunstwerken roepen vaak een dieper gevoelsniveau op. Om een ruimte op te warmen die misschien weinig persoonlijkheid heeft of een beetje steriel aanvoelt, kun je kiezen voor een zwart-wit stuk dat kijkers naar binnen trekt en sfeer creëert.

A traditional style of a still life focuses on details and creates emotion.Een traditionele stijl van een stilleven richt zich op details en creëert emotie.
Black and white art can help evoke serenity.Zwart-witkunst kan sereniteit helpen oproepen.

Dit iets traditionelere stilleven van Laura Greenstein gebruikt schaduwen en licht in de plooien en drapering van de stof om emotie te creëren. Een groot en suggestief werk als dit boeit de kijker en zal karakter toevoegen aan zelfs de meest steriele kamers. Het maakt niet uit wat het onderwerp van de kunst is, de emotie komt voort uit het spel van schaduw en ruimte, gecreëerd door de vaardigheid van de kunstenaar.

Niet alle emoties hoeven sterk en brutaal te zijn. Soms wil je een zachtere sfeer voor een ruimte en zwart-witte kunst als deze van Purume Hong past daar zeker bij. Het meest interessante aan het stuk, genaamd At This Moment, is hoe gedurfde streken een werk kunnen creëren dat een sereen gevoel oproept. Dit is vaak het geval als het onderwerp water bevat. Rustige kunst is ideaal voor ruimtes waar de sfeer rustiger mag zijn, zoals een woonkamer, slaapkamer of kantoor.

Like those depicting water, artworks with clouds have a calming appeal.Net als kunstwerken met water hebben kunstwerken met wolken een rustgevende uitstraling.

Ook werken waarin de lucht centraal staat, zijn erg rustgevend, zoals de andere werken van Hong laten zien. De stukjes inkt op papier maken deel uit van de At This Moment-serie en hun ronde vorm en dramatische weergave van wolken maken ze zeer suggestief.

Abstracts can also create a lot of emotions in viewers.Samenvattingen kunnen ook veel emoties bij kijkers oproepen.

Natuurlijk geven sommige mensen de voorkeur aan gedurfde en sterke emoties, die gemakkelijk kunnen worden weergegeven met energieke, grafische lijnen. De acryl-op-houtkunst van Alexis Hayère heet Peinture sculptée N°4 en brengt een sterk, gemotiveerd gevoel teweeg dat je zelfs aan het denken zou kunnen zetten om te gaan vluchten. Hoe dan ook zorgt het sterke gebruik van witte lijnen op de zwarte, onregelmatig gevormde achtergrond voor een krachtig gevoel.

Een focus op details

Een neutraal zwart-witpalet laat de kijker – en ook de kunstenaar – zich concentreren op details. Het plaatsen van dergelijke kunstwerken in een kamer zorgt voor extra belangstelling en nodigt bezoekers uit om het werk te bekijken en te bespreken. Of die details nu ingewikkelde lijnen in een tekening zijn, kleine maar intrigerende geometrische of grafische weergaven, het stuk voegt visuele complexiteit toe. Als een ruimte gevuld is met kleurrijke abstracts of levendige moderne werken, zorgt een gedetailleerd zwart-wit kunstwerk voor diversiteit.

Large scale, detailed works make wonderful focal pieces.Grootschalige, gedetailleerde werken vormen prachtige focusstukken.

Een zeer ingewikkeld en boeiend werk, deze inkt op papiertekening van Ugo Rondinone heeft geen gebrek aan details. Er is veel te zien tussen alle elementen en je zou uren kunnen besteden aan het inspecteren van de verschillende delen van de tekening. Rondinone staat vooral bekend om zijn felgekleurde abstracte installaties en sculpturen, maar heeft ook een oeuvre dat uit dergelijke tekeningen bestaat. De werken zijn boeiend dankzij hun expressieve en veeleisende details, die, samen met het grote formaat van het stuk, perfect zijn voor het creëren van een feature wall.

Text in black and white puts the focus on the words.Tekst in zwart-wit legt de nadruk op de woorden.

Grafische afbeeldingen zijn te vinden in allerlei kleuren, maar als ze in zwart-wit worden uitgevoerd, hebben ze een bijzondere aantrekkingskracht omdat de details erin een groot statement maken. Samen vormen de woorden een kunstwerk, maar door het grimmige zwart-wit kunnen kijkers zich op de tekst concentreren. In een moderne ruimte worden grafische stukken zoals deze van Xaviera Simmons, genaamd Velvet, een centraal punt dankzij de hoeveelheid details die door de tekst worden gecreëerd en de manier waarop deze op het canvas wordt geplaatst.

Mosaic styles with unexpected materials draw attention to each tiny element.Mozaïekstijlen met onverwachte materialen vestigen de aandacht op elk klein element.
A closer look at the dice.Een nadere blik op de dobbelstenen.

De details van mozaïeken zijn al eeuwenlang populair en moderne kunstenaars passen het concept toe op moderne materialen en creëren gedetailleerde kunstwerken die een ruimte enorm interessant maken. Een drietal in Londen gevestigde kunstenaars die werken onder de naam Troika maken mozaïeken gemaakt van dobbelstenen die van dichtbij een techneut, Pacman-sfeer hebben. Het detailniveau in werken als deze voegt complexiteit toe aan een ruimte en is aantrekkelijk vanwege het gebruikte materiaal. Het zou moeilijk zijn iemand te vinden die niet dichterbij zou komen om de kunst te inspecteren, wat de aantrekkingskracht van een bepaalde ruimte vergroot.

Art based on math or science focuses on the details.Kunst gebaseerd op wiskunde of wetenschap richt zich op de details.

Kunstenaar Jennifer Bartlett creëerde dit werk met geometrische vormen op rasters, die zelf in een raster zijn gerangschikt. Ze staat bekend om haar werk dat een ‘lyrisch gesprek is tussen wiskundige abstractie en schilderkunstige figuratie.’ Werk dat inspeelt op wiskundige concepten is ingewikkeld en voegt een niveau en stijl van detail toe aan een kunstmuur die andere typen niet hebben. Ideaal voor een moderne ruimte of een kantoor, vooral voor degenen die wiskunde en wetenschappen waarderen. Dit soort kunstwerken creëert niet alleen een intrigerende decormuur, maar vormt ook een duidelijke gespreksstarter.

Minimalist art can also play on a small detail.Minimalistische kunst kan ook inspelen op een klein detail.

In schril contrast met de ingewikkelde details in de voorgaande kunstwerken is deze van Liliana Porter voornamelijk abstract met één gedetailleerd element. Het spartaans zwart-witte canvas vestigt de aandacht op het beeldje bovenaan. Fans van minimalistische stukken zullen dit interessant vinden vanwege het eenvoudige maar intrigerende karakter. Porter staat bekend om stukken die grenzen aan het absurde, maar juist dit wekt aantrekkingskracht. Het enkele gedetailleerde element is zo overtuigend dat het onmiddellijk de aandacht trekt. Het zou een geweldig stuk zijn om op te nemen in een kamer die interesse nodig heeft zonder kleur toe te voegen.

In dit ingetogen palet zijn talloze werken van alle stijlen te vinden, wat betekent dat het mogelijk is om een stuk te kiezen dat past bij de inrichting van een huis en tegelijkertijd een grote artistieke en designimpact heeft. Deze zwart-witte kunstideeën zijn slechts het topje van de ijsberg en er is bijna geen ruimte die niet zou profiteren van dit soort kunst. Dus sla de volgende keer het felle en gedurfde over en kies voor het drama van zwart en wit.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook