Wat is het tegenovergestelde van rood?

What Is the Opposite of Red?

Het tegenovergestelde van rood op het kleurenwiel is groen. Hoewel groen de standaard tegenovergestelde kleur van rood is, hangt precies het tegenovergestelde af van het kleurmodel dat u gebruikt. De primaire kleurmodellen in de kleurentheorie zijn RGB, CMYK en RYB.

What Is the Opposite of Red?

Het tegenovergestelde van rood in verschillende kleurmodellen

Kleurmodellen geven weer hoe media zoals digitale schermen of gedrukt materiaal kleuren weergeven. Elk kleurmodel heeft zijn eigen criteria voor het definiëren van kleuren. De meest populaire kleurmodellen zijn RGB, CMYK en RYB.

RGB-kleurenmodel en de tegenovergestelde kleur van rood

Het RGB-kleurmodel is standaard op digitale beeldschermen. Het creëert kleuren door rood (R), groen (G) en blauw (B) licht in verschillende intensiteiten te mengen. De tegenovergestelde of complementaire kleur van rood in dit model is cyaan.

Cyaan, een combinatie van groen en blauw, bevindt zich direct tegenover rood op het kleurenwiel. Door rood en cyaan op volle intensiteit te mengen ontstaat een neutraal grijs. De blend is gebaseerd op de additieve kleurmengtechnieken van RGB.

De onderstaande tabel illustreert de RGB-waarden voor rood en het complementaire cyaan:

Kleur Rood (R) Groen (G) Blauw (B)
Rood 255 0 0
Cyaan 0 255 255

CMYK-kleurenmodel en de tegenovergestelde kleur van rood

Ontwerpers en kunstenaars gebruiken het CMYK-kleurenmodel voor het afdrukken. Het kleurmodel mengt verschillende verhoudingen cyaan (C), magenta (M), gele (Y) en zwarte (K) inkten.

Zwarte (K)-inkt verbetert het contrast en zorgt voor rijkere zwarttinten. In het CMYK-model is de tegenovergestelde kleur van rood een mengsel van cyaan en geel. Door de combinatie ontstaat een tint donkergrijs of groenachtig grijs.

De onderstaande tabel toont CMYK-waarden voor volledig rood en de complementaire kleur:

Kleur Cyaan (C) Magenta (M) Geel (Y) Zwart (K)
Rood 0 100 100 0
Tegenovergestelde 100 0 0 70

RYB-kleurenmodel en de tegenovergestelde kleur van rood

Het RYB-model, oftewel het artistieke kleurenmodel, wordt vaak gebruikt in de traditionele kunst. Het bestaat uit de primaire kleuren rood (R), geel (Y) en blauw (B). De tegenovergestelde kleur van het model als rood is groen.

Hier is een tabel die de RYB-waarden voor volledig rood en de tegenovergestelde kleur demonstreert:

Kleur Rood (R) Geel (Y) Blauw (B)
Rood 100 0 0
Tegenovergestelde 0 100 0

De complementaire kleuren van rood

De RGB-waarde vertegenwoordigt rood met de maximale waarde, terwijl groen en blauw op nul zijn ingesteld. Door rood te mengen met verschillende intensiteiten groen en blauw ontstaan secundaire en tertiaire kleuren.

Het CMYK-model vertegenwoordigt rood daarentegen als een mengsel van cyaan en magenta. Geel en zwart zijn ook nuttige primaire kleuren bij andere kleurmengbehoeften. Het CMYK-model maakt gebruik van de subtractieve techniek. Daarom absorbeert het licht in plaats van het uit te zenden.

Hier is een tabel met de resulterende kleuren voor elk mengmodel:

Kleurmodel Primaire kleuren Secundaire kleuren Tertiaire kleuren Rode positie De complementaire kleur van rood
RGB Rood, groen, blauw Geel, cyaan, magenta Rood-oranje, rood-paars Primair Cyaan
CMYK Cyaan, magenta, geel, zwart Primair Cyaan

Het is vermeldenswaard dat het RYB-model niet zo nauwkeurig is als RGB- of CMYK-modellen. De RGB- en CMYK-modellen zijn nauwkeuriger in kleurmenging en reproductie. Ze bieden een nauwkeurige weergave van kleuren in digitale displays en afdrukken.

Tegengesteld aan verschillende rode tinten

Cyaan: tegenovergesteld aan Crimson

Crimson is een intense roodtint die levendigheid en drama uitstraalt. De tegenovergestelde kleur, cyaan, is een blauwgroene tint die een verfrissend, koel element uitstraalt.

Kleur Hex-waarde RGB-waarde CMYK-waarde (%)
Karmozijnrood #DC143C 220, 20, 60 0, 91, 73, 14
Cyaan #00FFFF 0, 255, 255 100, 0, 0, 0

Aqua of Teal: het tegenovergestelde van Scarlet

Scarlet is een gedurfde rode tint die de aandacht trekt. De tegenovergestelde kleuren, aqua of groenblauw, brengen een rustige sfeer in een ontwerp.

Kleur Hex-waarde RGB-waarde CMYK-waarde (%)
Scharlaken #FF2400 255, 36, 0 0, 86, 100, 0
Aqua/blauwgroen #008080 0, 128, 128 100, 0, 0, 50

Smaragdgroen: tegenovergesteld aan robijn

Ruby is een diepe en luxueuze roodtint. De tegenovergestelde kleur, smaragdgroen, roept een gevoel van frisse energie en kalmte op.

Kleur Hex-waarde RGB-waarde CMYK-waarde (%)
Robijn #E0115F 224, 17, 95 0, 92, 58, 12
Smaragdgroen #50C878 80, 200, 120 60, 0, 40, 22

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook