Wat is houtvezelisolatie?

What is Wood Fiber Insulation?

De grondstof voor houtvezelisolatie is resthout van naaldhout. Het wordt sinds de jaren dertig in Europa gebruikt, waar het qua prijs en prestatie vergelijkbaar is met geëxpandeerd polystyreen. Bedrijven in Noord-Amerika rekenen meer omdat het wordt geïmporteerd. Dat is aan het veranderen omdat minstens drie bedrijven nu in de VS produceren.

What is Wood Fiber Insulation?

Hoe houtvezelisolatie wordt gemaakt

Het grootste deel van de grondstof voor houtvezelisolatie bestaat uit zaagsel, houtsnippers en afvalresten afkomstig van zagerijen en andere houtverwerkingsfaciliteiten. Het onbehandelde naaldhout wordt gereduceerd tot vezels; en vervolgens gevormd tot matten, dekens, stijve planken of losse producten.

Houtvezelfabrikanten hebben altijd een voorraad van dit afvalmateriaal. Een raamfabriek in Pella in de VS kapt bijvoorbeeld elke dag ruim 190 ton dennenhout – een hoop zaagsel. Er worden twee soorten productiemethoden gebruikt: nat en droog.

Soorten en toepassingen van houtvezelproducten

De grondstof waaruit houtvezelisolatie wordt gemaakt, is afkomstig van dezelfde basis als cellulose. Het zou geen verrassing moeten zijn dat ze een aantal van dezelfde soorten producten en toepassingen gemeen hebben. Alle houtvezelisolatie heeft een uitstekende geluidsdemping, waardoor het geluid met 36 tot ruim 50 decibel wordt verminderd.

Batten

Houtvezelmatten en -rollen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en standaard spouwbreedtes van 16” en 24”. In de VS vervaardigde matten hebben een R-waarde tot R-4,0 per inch. Ze zijn gemaakt van maximaal 95% zachthoutvezels, een bindmiddel, borax en paraffinewas, flexibel of halfstijf. Er zijn geen gifstoffen of schadelijke vezels.

Los gevuld

Losgevulde houtvezels hebben een R-waarde van R-3,8 per inch. Het is dicht opeengepakt in muren, spanten en vloeren met een retentienet om het op zijn plaats te houden. Het wordt ook gebruikt als inblaasisolatie van zoldervloeren. Meer R-waarde met minder volume dan losse isolatie van glasvezel. Vergelijkbare R-waarde en volume als losgevulde cellulose-isolatie. Het is behandeld met boraat om een brandklasse A te bereiken. Boraat weert ook insecten en knaagdieren af.

Stijve planken

Isolatie van stijve houtvezelplaten heeft R-waarden van R-3,4 – R-3,7 per inch. De planken zijn 2' breed, 4' of 8' lang en tot 10" dik en verkrijgbaar met messing en groef of stootranden. Ze zijn samengesteld uit zachthoutvezels, PMDI-lijm en paraffinewas. Gebruikt voor doorlopende buitenisolatie, dakisolatie en voor muren, vloeren en plafonds.

Ze kunnen niet worden gebruikt voor buitenisolatie onder het maaiveld en worden niet aanbevolen voor binnenmuren van kelders vanwege mogelijke vochtproblemen.

Toepassingen van houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie wordt op dezelfde manieren en plaatsen gebruikt als traditionele isolatie. Gebruik houtvezelisolatie om binnenmuren geluiddicht te maken. Vooral handig voor slaapkamers, badkamers, thuisbioscopen en muziekkamers.

Batts en Rolls

Isolatie van gevlochten en gewalste houtvezels wordt gebruikt in holtes van noppen, holtes in dakspanten en holtes in balken. Ze worden ook gebruikt voor het isoleren van zoldervloeren. Een dubbele laag van 5,5” materiaal, loodrecht op elkaar geïnstalleerd, isoleert de zolder tegen R-44.

Los gevuld

Losse houtvezels zijn een uitstekende optie voor zoldervloeren. Het stroomt gemakkelijk rond obstakels en vult gaten en scheuren. Het kan dicht opeengepakt worden in muur-, spant- en vloerholtes. Het kan niet nat worden aangebracht zoals cellulose, daarom is een opvangnet vereist. De boraatbehandeling geeft het een brandklasse A-klasse en is bestand tegen schimmel, meeldauw en ongedierte.

Stijve planken

Toepassing als doorlopende buitenmuurisolatie en dakisolatie. Het kan worden bevestigd aan de binnenzijden van noppen, spanten en balken en worden gebruikt om betonnen vloeren te isoleren. Sommige fabrikanten snijden vooraf groeven in de plaat om vloerverwarming mogelijk te maken. Stijve houtvezelplaten kunnen niet worden gebruikt onder betonplaten zoals polystyreen vanwege mogelijke vochtproblemen.

Voordelen van houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie heeft veel aantrekkelijke eigenschappen. Sommigen van hen omvatten:

R-waarden. Steekt gunstig af bij traditionele isolatieproducten zoals glasvezel, cellulose en minerale wol. Vochtbeheersing. Dampdoorlatend. Laat vocht binnen, maar kan er ook weer uit. Kan tot 15% van zijn gewicht aan vocht opnemen zonder enige R-waarde te verliezen. Milieuvriendelijk. Heeft dezelfde voordelen als de meeste houtproducten: veilig, hernieuwbaar en natuurlijk. Additieven zijn ook natuurlijk. Biologisch afbreekbaar. Herbruikbaar. Composteerbaar. Installatie. Gemakkelijke veilige installatie. Geen speciale veiligheidsuitrusting behalve een masker indien gewenst. Zal niet doorzakken of bezinken. Stal. Behoudt zijn oorspronkelijke formaat. Krimpt niet. Geluidsisolatie. Biedt uitzonderlijke geluidsdemping. Geluidsreductie tot 50 decibel.

Problemen met houtvezelisolatie

Net als bij veel andere opkomende isolatietechnologieën zijn kosten en beschikbaarheid problemen. Stijve houtvezelplaten kosten tussen de $ 4,25 en $ 6,75 per vierkante voet, afhankelijk van de dikte. Dit zijn alleen materiaalkosten.

Het is moeilijk te verkrijgen omdat het grootste deel nog uit Europa wordt geïmporteerd. Het wordt vaak alleen per pallet verkocht. Geen rendement. Als u dus te veel bestelt, kan het zijn dat u eraan blijft zitten.

Prijzen, beschikbaarheid en verzendproblemen zouden beter moeten worden naarmate meer fabrikanten in de VS starten. Op het moment van schrijven zijn er slechts vijf fabrikanten van houtvezelisolatie in de VS, waarvan de meeste in het noordoosten liggen. Houtvezels zijn zwaar, waardoor verzending over de oceaan en/of de provincie duur is.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook