Wat is McMansion?

What Is McMansion?

McMansion is een denigrerende term die wordt gebruikt om te grote en opzichtige huizen te beschrijven. De huizen zijn gebouwd met goedkope materialen en worden als doorn in het oog beschouwd. Omdat de woningen sneller worden gebouwd dan andere huisstijlen, wordt aangenomen dat de woningen de ‘fastfood’-versie van wonen zijn.

De naamassociatie met McDonald's is geen compliment. Wanneer er een vergelijking wordt gemaakt met de fastfoodketen, is dat niet bedoeld als een vorm van vleierij.

What Is McMansion?

McMansions ontstond in de jaren 80 en werd populair tijdens de aanloop naar de subprime-hypotheekcrisis van 2008. Als tegenpool van het minimalisme symboliseerde McMansions de American Dream. Plotseling verving het maximalisme het minimalisme.

De term is niet beperkt tot alleen de VS. McMansions zijn internationaal en ook populair in Australië. Niet alleen zijn de huizen groter in Australië, maar huizen hebben ook meer land. In landelijke omgevingen staan deze huizen op een paar hectare.

Tegenwoordig verbouwen nieuwe huiseigenaren hun huizen zodat ze er niet meer uitzien als McMansions. De trend is wat ontwerper Jean Stoffer ‘deMcMansioning’ noemt.

"Ik geef eigenlijk de voorkeur aan renovatie boven nieuwbouw, omdat het erom gaat potentieel te zien in wat er al is", zei Stoffer terwijl hij uitlegde hoe jongere gezinnen vaak huizen kopen die een verouderde esthetiek hebben.

Het McDonald's McMansion

The McDonald’s McMansion

In Long Island verwijst McMansion naar de McDonald's McMansion. Dit is een operationele Mcdonald's-franchise, gebouwd in een huis uit de Amerikaanse koloniale periode.

Dit fastfoodrestaurant, ook bekend als Denton House, ligt in New Hyde Park, New York. Het huis zou in de jaren 80 worden gesloopt voordat het werd omgebouwd tot een McDonald's. Toen het huis werd gerenoveerd, kwamen de eigenaren overeen om het te transformeren, maar alleen als ze de oorspronkelijke buitenkant konden behouden.

Traditioneel herenhuis versus McMansion

Aspect Herenhuizen McMansions
Geschiedenis Gebouwd vóór de jaren 80, waarvan meer dan 90% nog overeind staat. De meeste zijn gebouwd in de jaren 90.
Eigenaren Eigendom van mensen met titels, rijkdom of geërfde huizen. Kopers uit de middenklasse.
Klas Smaakvolle, tijdloze materialen, superieure bouwkwaliteit. Snel gebouwd, minder aandacht voor bouwkwaliteit.
Aanpassing Past zich aan de natuur en omgeving aan. Integreert mogelijk niet naadloos met de omgeving.
Bouwmaterialen Steen, hout, baksteen – structureel gezond, duurzaam. Plastic en goedkopere materialen komen veel voor.
Samenhang Samenhangend ontwerp, goede doorstroming, geen mix-and-match van materialen. Gebrek aan klassieke samenhang en mix-and-match van materialen is gebruikelijk.

Wat maakt een McMansion?

Hoewel McMansions geen specifieke definitie hebben zoals andere soorten huizen, ambachtelijk of koloniaal, zijn er wel een aantal gemeenschappelijke kenmerken.

Maar niet alle McMansions zijn hetzelfde. De term McMansion is tenslotte jargon, en jargontermen vertegenwoordigen een gevoel.

Minimaal: 3.000 vierkante meter

De meeste McMansions zijn minstens 3000 vierkante meter groot, groter dan de meeste huizen ter wereld. De grootte is een van hun meest bepalende kenmerken.

Sommige McMansions kunnen kleiner zijn. Een huis van 2500 vierkante meter met drie verdiepingen kan bijvoorbeeld worden geclassificeerd als McMansion.

Goedkope materialen

Voordat de financiële crisis uitbrak en de zeepbel barstte, wilden huiseigenaren de Joneses bijhouden. Om dat te laten gebeuren, gebruikten ze de goedkoopste materialen die mogelijk waren om de enorme omvang van het huis te kunnen betalen. De lagere budgetten verklaren waarom de bouwkwaliteit van McMansions lager is dan die van andere woningen.

Mengelmoes van materialen

Vaak waren de materialen in McMansions afhankelijk van de kosten. Hierdoor zijn de huisjes voorzien van een allegaartje aan materialen.

Hoge McMansion-plafonds

Hoge plafonds waren belangrijk voor McMansion-eigenaren om een grote entree te creëren. Grote woonkamers en entrees met twee of drie verdiepingen en een kroonluchter in het midden zijn gemeenschappelijke kenmerken.

Sommigen beschouwen de indeling als een verspilling van ruimte, omdat hierdoor de leefbare oppervlakte wordt verkleind.

Grote garages

Het is gebruikelijk om garages voor twee of drie auto's te vinden in McMansions. Garages fungeren soms als opslagruimte.

Massaproductie

McMansions werden tijdens hun hoogtijdagen in massa geproduceerd. Tractgemeenschappen en voorstedelijke omgevingen kenmerken de huisstijl.

De huizen zien er hetzelfde uit omdat ze goedkoper te bouwen zijn met dezelfde materialen. Het is ook kostenefficiënt om huizen met vergelijkbare stijlen en composities te reproduceren.

Veelgestelde vragen (FAQ)FAQ

Wat zijn enkele problemen veroorzaakt door McMansions?

De afvoer van regenwater is een probleem voor huizen bergafwaarts van McMansions. McMansions zijn gebouwd op verhoogde funderingen. Na een regenbui is het wegstromen van water een probleem voor woningen op een lagere fundering. Bewoners die met dit probleem worden geconfronteerd, moeten investeren in dure afvoersystemen om hun huizen tegen waterschade te beschermen.

Wat zijn de vier betekenissen van een McMansion?

McMansions zijn grote, weelderige huizen. De term beschrijft een huis met een gebrekkig architectonisch ontwerp. Het is ook een symbool voor problemen zoals wildgroei en overmatige consumptie.

Wat is McMansion-hel?

Een blog gewijd aan de McMansion. De blog, gelanceerd in juli 2016, legt de tekortkomingen en gebreken van McMansions bloot. Ook komen de nieuwste woonstijltrends en de ongemakken die deze met zich meebrengen aan bod.

Wat is een McModern?

McModerns hebben de lelijke huizen van McMansion vervangen. De trend begon in het begin van de 21e eeuw. De huizen lijken op McMansion omdat ze zijn gebouwd met goedkoop materiaal en in massa worden geproduceerd. McModern-huizen lijken op Tudor- of koloniale bouwstijlen.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook