Fluoresoivien ja neonvärien ymmärtäminen ja niiden käyttö

Understanding Fluorescent and Neon Colors and How to Use Them

Fluoresoivat ja neonvärit ovat erottuvia ja eloisia sävyjä, jotka ovat kirkkaita ja erittäin kylläisiä. Taiteilijat ja suunnittelijat käyttävät silmiinpistäviä ja loistavia fluoresoivia ja neonvärejä erottuakseen joukosta ja tarjotakseen graafisia kukoistusta, joka vangitsee huomiosi. Käytämme näitä värejä myös turvallisuussyistä, jotta työntekijät näkyvät paremmin työmailla ja tieprojekteissa.

Kutsumme usein kirkkaita ja eloisia värejä fluoresoiviksi tai neoniksi. Mutta fluoresoivissa ja neonväreissä on muutakin kuin vain niiden eloisat sävyt.

Mikä on fluoresoiva väri vs. neonväri?

Understanding Fluorescent and Neon Colors and How to Use Them

Fluoresoivat värit eroavat kirkkaista väreistä, kuten neonväreistä, siinä, miten ne luomme ja miten ne heijastavat valoa.

Fluoresoiva väri

Fluoresoiva on värinimi, jota käytämme kuvaamaan sävyjä, jotka ovat eloisia ja kylläisiä. . Fluoresoivat värit heijastavat enemmän valoa ja näyttävät jopa hehkuvilta sisältä. Fluoresoivat värit liittyvät "fluoresenssiksi" kutsuttuun luonnonilmiöön. Fluoresenssi on valon säteilyä materiaalista, joka on absorboinut valoa ja lähettää sen sitten pienemmällä energialla tai pienemmällä aallonpituudella. Tämä tuloksena oleva valosäteily antaa fluoresoiville materiaaleille hehkuvan vaikutelman.

Valmistamme fluoresoivia värejä yhdistämällä fluoresoivaa väriainetta sideaineeseen, kuten hartsiin, jolloin saadaan kiinteä pigmentti. Todellinen fluoresoiva väri näkyy ultravioletissa ja näkyvässä valossa, mutta väri fluoresoi UV-valossa. Tämä tarkoittaa, että UV-valo kiihottaa molekyylien energiaa ja saa aikaan elävämmän värin. Valmistajat ovat myös kehittäneet päivänvalon fluoresoivia pigmenttejä (DFP), jotka tarjoavat samat kirkkaat värit kuin UV-valo. Näitä pigmenttejä käytetään laajalti aloilla, joilla huomion saaminen on hyödyllistä. Näitä ovat kaupalliset pakkaukset, urheiluvarusteet, graafinen suunnittelu, sisustus ja turvavarusteet.

Neon väri

Neonkaasu on jalokaasu, jota esiintyy maan ilmakehässä. Kun laitat neonkaasua putkeen ja loistat sen päälle, se tuottaa punaviolettia väriä. Muut kaasut, kuten argon, helium, krypton ja ksenon, tuottavat muita värejä, kuten sinistä, oranssia, valkoista, keltaista ja vihreää. Neonvärit ovat näiden kaasujen tuottamien värien kirkkaat ja elävät esitykset.

Fluoresoivan ja neonvärin käyttö

Wash basins in neon colors

Käytämme termiä fluoresoiva väri kuvaamaan sekä värejä, jotka valmistajat ovat saaneet todellisista luminoivista pigmenteistä, että myös niitä kirkkaita ja eloisia värejä, jotka vain näyttävät hehkuvan pimeässä. Samalla tavalla neonvärit ovat niitä, joita luomme sisältämällä ja valaisemalla jalokaasuja, sekä niitä värejä, jotka ovat kirkkaita ja intensiivisiä.

Vaikka todellisia fluoresoivia ja neonvärejä käytetään jonkin verran taiteellisesti, suurin osa fluoresoivien tai neonvärien käytöstä suunnitteluteollisuudessa viittaa väritermiin eikä luonnonilmiöihin.

Fluoresoivien/neonvärien ominaisuudet

Qualities of Fluorescent/Neon Colors

Fluoresoivissa ja neonväreissä on eloisia sävyjä, jotka tekevät niistä arvokkaan lisäyksen väripaletteihin. Näiden värien läsnäolo merkitsee tärkeitä ominaisuuksia yleisölle.

Kirkkaus ja eloisuus – Markkinoijat ja graafiset suunnittelijat tietävät, että fluoresoivat värit ovat rohkeita ja silmiinpistäviä. He käyttävät näitä värejä herättämään huomiota ja luomaan silmiinpistävää visuaalista näyttöä. Energiaa ja jännitystä – Urheilujoukkueet ja varusteyritykset käyttävät näitä värejä herättääkseen dynaamisuuden ja liikkeen tunteen, joka on arvokasta tässä aktiivisessa kontekstissa. Turvallisuus ja näkyvyys – Jopa päivänvalossa fluoresoivien/neonvärien näkyvyys on hyvä, mikä tekee niistä hyödyllisiä turvallisuustilanteissa. Nämä värit ovat hyödyllisiä myös kaupallisissa tuotteissa, kuten tusseissa, korostamaan opiskelijoille tärkeitä tekstejä. Nuoruutta ja leikkisyyttä – Nämä loistavat värit herättävät nuoruuden, koska ne ovat kirkkaita ja rohkeita. Graafiset ja sisustussuunnittelijat vangitsevat leikkisän ja "avantgardistisen" tyylin hyödyntäessään näitä värejä. Moderniteetti ja innovaatio – Ihmiset käyttävät fluoresoivia värejä sellaisissa medioissa, kuten teknologia ja muotoilu, joka korostaa uusia ideoita ja tulevaisuutta.

Vinkkejä fluoresoivan/neonvärin lisäämiseen kotiisi

Sisustuskontekstissa käytämme sanoja fluoresoiva ja neon merkitsemään näitä samanlaisia kirkkaita värejä. Kirkkaat värisävyt, joita kutsumme fluoresoiviksi tai neoniksi, yhdistetään usein retro-, lapsellisiin ja jopa räikeisiin suunnittelutyyleihin. Koska kaikki suunnittelussa on syklistä, nämä värit tekevät paluun kaikenlaiseen muotoiluun.

Vaikka uskot, että vaimeat ja hillityt värit ovat hyvän maun tunnusmerkki, voit käyttää loistavia fluoresoivia ja neonvärejä tuomaan väripalettisi mielenkiintoa. On tärkeää edetä varoen näitä värejä käytettäessä, sillä pienelläkin voi päästä pitkälle.

Vain pop kirkkaan värin

Fluorescent and Neon Colors with lamps

Harkitse vain fluoresoivan värin lisäämistä sisustukseen, jos tämä on uusi yritys. Kokeile lisätä pieniä samanvärisiä aksentteja pieneen maljakkoon ja uusiin astioihin. Kun tunnet olosi mukavammaksi, lisää loisteputkia lampulla tai tyynyillä. Nämä ovat kohteita, joita voit helposti muuttaa, kun haluat muuttaa järjestelmääsi uuteen suuntaan.

Valitse Väri

Neon wallpaper

Kaikki neonvärit eivät resonoi jokaisen ihmisen kanssa. Harkitse nykyistä värimaailmaasi ja mieti neonväriä, joka täydentää jo rakastamiasi värejä. Kun harkitset väripareja, harkitse sekä täydentäviä että vastaavia väriteemoja.

Täydentävät mallit yhdistävät värit, jotka ovat väriympyrässä vastakkain. Näitä ovat punaisista vihreisiin, sinisistä oranssiin ja keltaisista purppuraisiin. Valitse tämä mielessä kirkkaan fluoresoiva vaaleanpunainen vaihtoehto, jos sinulla on vihreä värimaailma. Tai katso kirkkaan oranssia tai korallia, jos sininen on huoneesi hallitseva sävy.

Valitse vastaaville väriyhdistelmille värit, jotka ovat väriympyrässä vierekkäin. Yleisiä analogisia pareja ovat vihreät ja siniset, oranssit ja keltaiset sekä punaiset ja violetit.

Vaihtele värien voimakkuutta

Vary the Intensity of the Colors

Voit mykistää fluoresoivien sävyjen voimakkuuden yhdistämällä ne samanlaisten eri sävyjen väreihin. Fluoresoiva sävy yhdistettynä ei-fluoresoivaan sävyyn tuottaa vähemmän stimulaatiota. Toisin sanoen, käytä neonvaaleanpunaista huoneessa, jossa on muita vaaleanpunaisen sävyjä. Tai yhdistä neonsininen syvään ja tunnelmalliseen laivaston sävyyn maadoittamaan suunnittelun ja antamaan sille hienostuneempaa vetovoimaa.

Yhdistä neonit neutraalien kanssa

Pair Neons with Neutrals

Ei ole epäilystäkään siitä, että liian kirkkaat värit voivat väsyttää silmäsi. Siksi neoneja on hyvä käyttää harkiten. Neonvärit näyttävät näyttäviltä neutraalin paletin kanssa. Kirkkaat väriviivat neutraalissa tilassa tekevät siitä harkittuja ja suunniteltuja. Se luo myös ripauksen eloisuutta yleiseen rauhoittavaan tyyliin. Käytä vaaleiden neutraalien sävyjen, kuten valkoisen, kerman ja beigen, sekoitusta neonväristen popsien kanssa tai yhdistä ne tummiin ja tunnelmallisiin sävyihin, kuten tummanharmaa, musta ja ruskea.

Käytä fluoresoivia värejä ulkona

Use Fluorescent Colors Outdoors

Ulkona oleva auringonpaiste voi vaimentaa ja vaimentaa väriä. Lisää malliisi ylimääräistä väriä lisäämällä kirkkaita värejä. Voit tehdä tämän maalaamalla vanhoja ulkokalusteita hauskalla ja eloisalla sävyllä tai lisäämällä suunnitteluusi uusia tyynyjä. Tämän lähestymistavan etuna on, että voit kokeilla makuasi neonin suhteen muuttamatta sisätilojen värimaailmaa.

Hehkuvatko fluoresoivat värit pimeässä?

Fluoresoivalla pigmentillä valmistettu todellinen fluoresoiva väri ei hohda pimeässä, mutta hehkuu, jos se altistuu mustalle valolle, jota kutsutaan myös UV-valoksi. Tämä ei pidä paikkaansa fluoresoivien värien kansankielessä tarkoittavan vain kirkasta tai eloisaa värisävyä. Fosforesenssi on samanlainen ilmiö luonnossa, joka liittyy fluoresenssiin.

Molemmilla näillä ilmiöillä on kyky absorboida ja lähettää valoaaltoja. Vaikka fluoresoivat esineet säteilevätkin absorboimaansa valoa, valoa lähettävät fluoresoivat objektit lähettävät sen nopeasti ja pysähtyvät, kun poistat valonlähteen. Fosforoivat esineet absorboivat valoa ja jatkavat sen lähettämistä valonlähteen poistamisen jälkeen. Siksi pimeässä hohtavat tuotteet käyttävät fosforia, pikemminkin fluoresoivia pigmenttejä luodakseen vaikutuksen.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook