Laattojen perustiedot: tyypit, kustannukset ja viimeistely

Wainscoting Basics: Types, Cost, and Finishings

Wainscoting on koristeellinen seinäpanelointijärjestelmä, joka lisää ripauksen erottuvuutta ja komeaa eleganssia sisäseiniin. Wainscoting ei ole vain viehättävä, se on käytännöllinen ratkaisu seinien suojaamiseen kulumiselta. Olipa ne valmistettu puusta tai muusta materiaalista, on olemassa lukuisia tyyppejä, joista jokainen sopii useisiin suunnittelutyyleihin. Tämä tekee pinnoitteesta käytännöllisen ja monipuolisen vaihtoehdon mihin tahansa sisäseinään, johon haluat lisätä pintakuviota tai suojaa.

Wainscoting Basics: Types, Cost, and Finishings

Mikä on Wainscoting?

Wainscoting on seinäpanelointitekniikka, joka levitetään seinän alaosaan. Nämä paneelit peittävät yleensä seinän alueen lattiasta tuolin selkänojan korkeuteen, vaikka näet monia eri korkeuksia. Wainscoting syntyi noin 1200-luvulla, mutta sen tyyli on kehittynyt vuosien saatossa arkkitehtonisten tyylien muuttuessa.

Kun se alunperin suunniteltiin, päällysteen ensisijainen tarkoitus oli suojata herkkiä kipsiseiniä naarmuilta ja naarmuilta. Se myös eristi seiniä ja peitti sisään valuneen kosteuden. Pian ihmiset alkoivat nähdä paneelit koristeena, joka voisi parantaa ja kaunistaa sisäseiniä. Nykyään sisustussuunnittelijat käyttävät tätä tekniikkaa korostaakseen erilaisia arkkitehtonisia tyylejä. Se on houkutteleva seinäominaisuus, joka voi lisätä minkä tahansa huoneen kokoa. Se on hyödyllinen myös suojaamaan seinää arkielämässä yleisiltä naarmuilta ja naarmuilta.

Laatikkopaneelit valmistetaan useista eri materiaaleista. Puu oli yleisin kautta historian, mutta nykyään rakentajat käyttävät MDF:ää, vaneria ja jopa muovia halutun ulkonäön ja budjetin mukaan. Laattojen muotoilu vaihtelee perinteisestä moderniin.

Wainscoting-tyypit

Wainscotingia on useita eri tyyppejä ja tyylejä, joista jokaisella on oma erillinen ilmeensä ja luonteensa.

Korotettu paneelipinta

Korotettu paneelilevy on klassinen sisustustyyli. Korotetussa paneelissa on paneelit, jotka nostetaan ympäröivän rungon yläpuolelle, mikä luo kolmiulotteisen vaikutelman. Tämä tyyli täydentää perinteisiä ja muodollisia tyylisiä koteja.

Beadboard Wainscoting

Beadboard-verhoilu koostuu kapeista pystysuorista paneeleista, jotka on erotettu toisistaan pienemmillä tasaisin välein olevilla urilla tai helmillä. Tämä toimitetaan joko yksittäisinä levyinä, joissa on kaksi pystysuoraa paneelia, tai vanerilevynä, jossa on valmiiksi kiinnitetyt pystypaneelit. Tämäntyyppinen lakanat on suosittu valinta mökin esteettisyyden saavuttamiseksi. Se on suosittu valinta kylpyhuoneisiin, keittiöihin ja muihin rentoihin tiloihin.

Board ja Batten Wainscotting

Lauta- ja rimavaaleissa vuorottelevat leveät litteät paneelit, jotka on kehystetty kapeilla kaistaleilla eri kuvioin. Tämä päällystetyyppi sopii useisiin kodin tyyleihin sekä perinteisiin että moderneihin.

Litteät paneelit

Toisin kuin korotetussa paneelissa, litteässä paneelissa on litteä paneeli, joka on upotettu tasaiseen kehystettyyn reunaan. Tämän tyyppisellä päällysteellä on yksinkertainen ja moderni ulkonäkö, joka toimii hyvin nykyaikaisissa kodin tyyleissä.

Kuvakehys Wainscotting

Taulukehyksen seinämaalaus sisältää suorakaiteen tai neliön muotoiset kehykset, jotka kiinnitetään suoraan seinään. Tämä luo korotetun paneelin ulkoasun ilman kustannuksia ja asiantuntemusta. Tämä tyyli on suosittu muodollisissa tiloissa, kuten olohuoneessa ja ruokailuhuoneessa.

Shiplap Wainscoting

Shiplap-wainscoting on uusi seinäpaneelityyli, josta tuli suosittu moderni maalaistalosuunnittelu. Tämän tyyppisissä päällysteissä on vaakasuorat levyt, joiden välissä on pieni rako. Tämän päällysteen koskematon tyyli toimii hyvin maalaismaisissa ja rannikkotyyliseissä kodeissa.

Wainscotingin kustannukset

Laajennusten asennuksen hinta riippuu useista tekijöistä, kuten materiaaleista, päällysteen tyypistä, sijainnistasi, huoneesi koosta ja siitä, palkkaatko ammattilaisen vai teetkö työn itse.

Jotkut paneelit, kuten kuvakehykset tai litteät paneelit, ovat helppoja tee-se-itse-se-itse, mutta toiset, kuten korotetut paneelit, saattavat vaatia ammattilaista, ellei sinulla ole puuntyöstön asiantuntemusta. Tietyt materiaalit, kuten muovivalu ja vaneri, ovat kustannustehokkaampia kuin puun käyttö. Jos aiot tehdä työn itse, kustannukset ovat jossain 1–30 dollaria neliöjalkaa kohden riippuen käyttämästäsi materiaalista. Ammattilaisen käyttäminen maksaa 7–40 dollaria neliöjalkaa kohden riippuen materiaaleista ja suunnittelun monimutkaisuudesta. Odota maksavasi jossain 1 000 – 5 000 dollaria, ja keskimääräiset kustannukset ovat 3 000 dollaria huonetta kohti.

Viimeistely Wainscotingille

Puusepät viimeistelevät lakanat useilla eri tavoilla riippuen suunnittelun esteettisyydestä ja vaaditusta kestävyydestä.

Maali – Maali on suosituin lakanoiden viimeistely. Tämä on hyvä vaihtoehto, jos käytät muuta materiaalia kuin puuta, kuten MDF-levyä tai muovia. Paint tarjoaa eniten värivaihtoehtoja, ja se on helppo vaihtaa, jos päätät muuttaa huoneen värejä. Kiiltävä maali on paras, jos haluat pinnan, joka on helppo puhdistaa ja huoltaa. Tahra – Tahra on toinen suosittu pinnoite. Se parantaa ja rikastaa puun syysyyksiä ja antaa päällysteille lämpimän ja ajattoman ulkonäön. Petsaus on mahdollista vain, jos käytät massiivipuuta tai korkealaatuista vaneria. Kirkas saumausaine – Kirkas saumauspinnoite, kuten polyuretaani tai lakka, muodostaa suojakerroksen, joka suojaa laminaattia kosteudelta ja pölyltä. Kirkkaat tiivistyspinnat antavat lakaneille ennallaan ja korostavat puun luonnollista kauneutta. Tämä viimeistely on mahdollista vain massiivipuulle tai korkealaatuiselle vanerille.

Wainscotingin plussat ja miinukset

Wainscoting on ihana ja erottuva lisä jokaiseen huoneeseen, mutta kuten mikä tahansa design-ominaisuus, siinä on ainutlaatuiset etunsa ja haasteensa.

Plussat:

Esteettinen vetovoima – Wainscoting lisää tyyliä ja eleganssia mihin tahansa huoneeseen. Se sopii erinomaisesti uuteen kotiin vintage-ilmeen antamiseen. Wainscoting täydentää erilaisia sisustustyylejä perinteisestä nykyaikaiseen. Seinän suojaus – Yksi päällysteiden päätarkoituksista on seinien suojaaminen. Vaikka jotkin tyypit eivät tarjoa seinälle lisäsuojaa, jotkin tyylit, kuten beadboard, shiplap ja korotettu paneelilevy, voivat suojata seiniä tehokkaasti naarmuilta ja kolhuilta. Tämä on erityisen arvokasta paikoissa, joissa on paljon liikennettä, kuten leikkihuoneissa, lasten kylpyhuoneissa, mutahuoneissa tai käytävillä. Tekstuuri ja mitat – Wainscoting antaa kipsilevylle tekstuurin ja ulottuvuuden. Se luo visuaalista mielenkiintoa ja hajottaa laajan tasaisen seinätilan. Äänieristys – Lampun ylimääräinen tiheys lisää tehokkaasti äänieristystä seinään. Tehokkaimman äänieristyksen saamiseksi käytä laajan alueen peittävää laatoitustyyliä, kuten helmilaudoitus, shiplap tai korotettu paneeli. Helppo huoltaa – Wainscoting on helppo huoltaa tapetoituihin tai maalattuihin seiniin verrattuna. Se voidaan pyyhkiä kostealla liinalla kerääntyneen pölyn poistamiseksi.

Haittoja

Kustannukset – Laattojen tyypistä riippuen sen ostaminen ja asentaminen voi olla kallista. Massiivipuukappaleita käyttävät ja ammattimaista asennusta vaativat tyylit ovat eräitä kalleimmista tyypeistä. Asennushaasteet – Laattojen asentaminen saattaa vaatia ammattilaista tyylin monimutkaisuudesta riippuen. Tyylitrendit – Joillakin sisustustyypeillä on ajatonta laatua, joka ei ole tyylitrendien alainen, mutta jotkin modernimmat tyylit, kuten litteät tai shiplap-levyt, voivat mennä muodista ja pois. Laajentamiseen liittyvien kustannusten vuoksi se ei muutu jokaisen uuden tyylin myötä.

Onko Wainscoting oikea sinulle?

Sen määrittämiseen, onko päällyste hyvä vaihtoehto kotiisi, on punnittava useita tekijöitä. Seuraavassa on muutamia huomioita, jotka auttavat sinua tekemään tietoisemman valinnan:

Arvioi sisustustyylisi

Harkitse kotisi arkkitehtonista tyyliä. On olemassa monia erilaisia päällysteitä, jotka toimivat useiden eri suunnittelutyylien kanssa, mutta jotkut soveltuvat helpommin päällysteiksi kuin toiset.

Tunnista huone

Katso kotisi huoneita ja päätä, missä päällysteet voivat auttaa huoneen tyyliä tai toimivuutta. Muodolliset huoneet, kuten ruokailu- ja olohuoneet, hyötyvät päällysteiden lisäämästä erottelusta. Vilkkaasti liikennöivät huoneet, kuten leikkihuoneet ja käytävät, ovat paremmin suojattuja seinien alaosan peittävällä päällysteellä.

Tutki huoneen arkkitehtonisia piirteitä

Tutki huoneen arkkitehtonisia piirteitä, kuten katon korkeutta ja muita listauksia. Laattojen tulee aina täydentää näitä ominaisuuksia huoneessa.

Budjetti

Harkitse budjettiasi, mukaan lukien päällysteiden asentamiseen tarvittavat materiaalit ja työvoima. Kustannustehokkaamman päällysteen saamiseksi käytä vaihtoehtoisia materiaaleja, kuten MDF-levyä ja muovimuovausta, jotta saat puun ulkonäön. Valitse tyyli, jossa voit tehdä työn itse mieluummin kuin palkata jonkun.

Henkilökohtainen maku

Sinun makusi ja mieltymyksesi tulee aina ottaa huomioon, jos haluat asentaa päällysteen. Monet ihmiset rakastavat ajatonta tyyliä ja eleganssia, jota päällysteet lisäävät huoneeseen. Toiset haluavat paneelin tarjoaman suojan.

Tulevaisuuden suunnitelmat ja tavoitteet

Mieti kotisi pitkän aikavälin suunnitelmia. Joillekin ihmisille heidän kotinsa on ikuinen koti ja sen parantaminen tuo heille pitkäkestoista iloa ja käyttöä. Toisille koti on väliaikainen lepopaikka. Jopa jotkut tähän jälkimmäiseen luokkaan kuuluvat voivat harkita päällysteen lisäämistä hyvänä ideana, koska se auttaa lisäämään kotisi hillityn vetovoimaa tuleville ostajille.

Ota yhteyttä ammattilaiseen

Monilla asunnonomistajilla ei ole asiantuntemusta ja suunnittelutaitoja päällysteiden asentamiseen tai parhaan tyylin määrittämiseen. Puusepän, rakentajan tai sisustussuunnittelijan kanssa keskusteleminen voi auttaa sinua ymmärtämään lakanoiden asentamisen tekniset näkökohdat ja kustannukset. Ne voivat tarjota arvokkaita näkemyksiä kotisi tarpeiden ja tavoitteiden perusteella.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook