Voiko eriste homehtua?

Can Insulation Get Mold?

Useimmat eristystuotteet eivät tue homeen kasvua. Mutta ne houkuttelevat ja pitävät orgaanista pölyä ja kosteutta, johon home kasvaa. Tämä tarkoittaa, että eristys jakaa syytteen. Puhdas kuiva eriste on yleensä homeeton.

Can Insulation Get Mold?

Mikä aiheuttaa hometta?

Ilmassa on homeitiöitä. Ne tulevat jokaiseen taloon avoimista ikkunoista ja ovista, rakennuksen vaipan aukoista ja halkeamista sekä kaikista muista aukoista. Sisään päästyään itiöt tarvitsevat kolme ehtoa muodostaakseen pesäkkeen.

Kosteus. Suhteellinen kosteus jatkuvasti yli 50 %. Lämpötila. 40 – 120 astetta F. Ruoka. Lähes kaikki orgaaniset materiaalit, mukaan lukien pöly.

Homeen kasvu 8 yleisessä eristetyypissä

Eristys voi kastua. Suurin osa seinä- ja kattoeristyksistä on peitetty kipsilevyllä. Ullakon eristystä tarkastetaan erittäin harvoin. Ensimmäinen merkki ongelmasta on ummehtunut homeen haju. Seuraa mustia täpliä seinissä tai katossa. Nämä ovat merkkejä märkäeristyksestä.

1. Lasikuitu

Home voi kasvaa lasikuitueristeen päällä ja sisällä – sekä vanuissa että irtotäytteessä. Se ei syö eristystä vaan orgaanista pölyä, joka on jäänyt kiinni tuotteen ilmataskuihin. Kun kosteutta on lisätty, itiöt alkavat ruokkia ja laajentua. Muotti leviää myös ympäröivään kehykseen ja kipsilevyyn.

Kastuessaan pintalasikuitueristeen valmistukseen käytetty paperi tarjoaa valmiin ravinnon lähteen homeelle. Paperi toimii höyrysulkuna ja pitää eristeen kuivana, mutta lämpimälle pinnalle voi kerääntyä kondenssivettä.

2. Selluloosa

Selluloosaeriste – löysä täyte ja vanut – on 85 % kierrätyspaperia. Täydellinen ruoka homeelle. Se on käsitelty boorihapolla tulen, tuholaisten ja homeen vastustamiseksi. Home ei kasva selluloosalle edes märkänä.

Selluloosa vangitsee ja sitoo kosteutta ja kerääntyy ja painuu ympäröivään puuhun. Kun märkä selluloosa koskettaa puun runko-osia – kuten nastat, kattopalkit, palkit tai vaneri – voi esiintyä hometta, koska puuta ei käsitellä homeenkestäväksi. Märkä selluloosa liottaa kipsilevyn ja tukee homeen kasvua.

3. Mineraalivilla

Mineraalivillaeriste valmistetaan käyttämällä epäorgaanista laavakiveä ja rautakuonaa. Materiaali itsessään ei ime kosteutta eikä tue homeen kasvua. Pöly kuitenkin tarttuu lamppuihin ja pääsee ilmataskuihin. Pöly imee kosteutta ja tarjoaa kodin homeitiöiden kasvulle.

4. Denim

Denimeristys – joka tunnetaan myös nimellä puuvillaeriste – imee kosteutta kuin sieni. Se kastelee kaiken ympärillään olevan puukehyksen. Kostea lämmin puu kasvattaa helposti hometta. Ilman höyrysulkua kosteus tunkeutuu kipsilevyyn ja hometta ilmaantuu kotiin.

Märkää denimiä on lähes mahdotonta kuivata ja käyttää uudelleen. Se on poistettava ja vaihdettava, kun vuoto tai kondenssivesilähde on korjattu.

5. Korkki

Korkkieristys on luonnollisesti homeenkestävää. Se ei sisällä lisäaineita. Lisäksi hyvin harvat ilmataskut pölyn pitämiseen. Se valuttaa vettä eikä ime kosteutta. Homeet eivät juuri koskaan kasva korkin päällä tai lähellä.

6. Lampaanvilla

Lampaanvillaeristeellä on luonnollisesti hometta hylkiviä ominaisuuksia. (Märkä villavaatteet eivät koskaan homehdu.) Villa imee kosteutta kosteissa olosuhteissa ja vapauttaa sitä, kun ilma kuivuu, tarjoten luonnollisen kosteuden hallinnan. Lampaanvilla voi imeä jopa 35 % painostaan kosteutta, eikä se silti tue homeen kasvua.

7. Suihkuta vaahtoa

Umpisoluinen sprayvaahtomuovieristys kestää kosteutta kovettuessaan. Se ei ime vettä. Home ei kasva siinä eikä sen päällä. Ruiskuvaahto vähentää veden ja ilman tunkeutumista ja kondensoitumista tiivistämällä kaikki rakennuksen vaipan aukot ja halkeamat. Putkien vuodot seinäonteloissa voivat silti aiheuttaa homeen kasvua – mutta puussa ja kipsilevyssä. Ei vaahtoeristyksessä.

8. Jäykät vaahtomuovilevyt

Jäykkä vaahtomuovilevyeristys sisältää jopa 98 % ilmaa, mutta umpisoluinen rakenne kestää kosteuden imeytymistä. Pöly voi tarttua pintaan ja tarjota ravintoa homeitiöille. Home ei syö itse vaahtoa.

Nasttojen väliin tai kellarin seinille asennettavat jäykät vaahtomuovilevyt tulee tiivistää ruiskuvaahdolla purkissa tai akustisella tiivistyksellä kylmän ilman ja kosteuden tunkeutumisen estämiseksi. Kaikki kosteus voi tiivistyä eristeeseen ja ympäröiviin puuta antaviin homepesäkkeisiin ravinnon lähteeksi.

Homeen haitalliset terveysvaikutukset

Vuoden 1999 Mayo Clinic -tutkimuksen mukaan suurin osa 37 miljoonasta kroonisesta poskiontelotulehdustapauksesta Yhdysvalloissa johtuu homeitiöistä. Haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) poistokaasut voivat myös lisääntyä, kun home mätänee ja hajottaa materiaalia, jolla se kasvaa. Home voi aiheuttaa vakavia astmakohtauksia herkillä ihmisillä.

Eristeen homeen kasvun hallinta

Homeitiöt pääsevät taloon. Ne ovat kohtuullisen hyvänlaatuisia, kunnes ne alkavat kasvaa. Minkä tahansa kasvuolosuhteiden poistaminen estää pesäkkeiden kasvun. Yleiset kodin lämpötilat ovat hyvin homeitiöiden mukavuusalueella. Orgaanista materiaalia on kaikkialla. Pöly, puukehys, kipsilevy (paperikääre), matot jne. Kosteus ja kosteus käynnistävät kasvuprosessin. Tässä on muutamia ehdotuksia homeen muodostumisen estämiseksi eristeessä.

Pidä kodin kosteus jatkuvasti alle 50 %. Käytä tarvittaessa ilmankuivaajaa. Tarjoa ilmankiertoa koko talossa. Eristä jäykällä vaahdolla, ruiskuvaahdolla, korkilla tai lampaanvillalla. Käytä homeenkestävää maalia. Eristä putkistot ja kanavat kondensoitumisen estämiseksi. Kapseloi indeksointitilat. Tai varmista, että eristetyt ryömintätilat ovat hyvin ilmastoituja. Poista märkä eristys ja muotti välittömästi. Käytä valkaisuainetta tai kaupallista homeentorjunta-ainetta kaikkien tartunnan poistamiseksi. Kuivaa tai hävitä märät matot.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook