Acryl versus. Latex: wat is geschikt voor uw project?

Acrylic Vs. Latex: Which Is Right for Your Project?

Acryl- en latexverf hebben enkele overeenkomsten, maar hebben unieke kenmerken, waardoor ze allemaal geschikt zijn voor verschillende projecten.

Acrylic Vs. Latex: Which Is Right for Your Project?

Hechting, kosten, droogtijd en onderhoudsgemak zijn enkele verschillen tussen de twee. Onze diepgaande vergelijking kan u helpen kiezen tussen acryl- en latexverf.

Latexverf in één oogopslag

Latexverf is samengesteld uit water, bindmiddelen en pigmenten. Het is ideaal voor doe-het-zelf-projecten, omdat het duurzaam, niet-giftig en weinig onderhoud vereist. Alle bouwmarkten hebben latexverf in verschillende afwerkingen en honderden tinten.

De meest populaire merken latexverf zijn Sherwin-Williams, Benjamin Moore, Behr, Valspar, PPG Paints, Dulux en Dutch Boy.

Waar wordt latexverf voor gebruikt?

Latexverf is het beste voor verfwerkzaamheden binnenshuis, hout, gips, baksteen en gipsplaat. Je kunt het ook gebruiken voor kunst- en handwerkprojecten zoals muurschilderingen en het toevoegen van artistieke elementen aan de woninginrichting.

Acrylverf in één oogopslag

Acrylverf heeft pigment, acrylbindmiddel en acrylvoertuigcomponenten (water). Het is een sneldrogende verf op waterbasis. Vanwege de minimale VOS-uitstoot vormt het geen bedreiging voor het milieu.

Acrylverf vormt na droging een dikke film die als beschermlaag fungeert.

Waar wordt acrylverf voor gebruikt?

Kunstenaars en studenten kiezen acrylverf vanwege de veelzijdigheid ervan. Je kunt het verdunnen of dikker maken om een reeks effecten te bereiken. De verf is geschikt voor canvas, stof, baksteen, beton en hout.

Het is een topkeuze voor muurschilderingen, straatkunst, het overspuiten van meubels en miniaturen. Acrylverf is ook het beste voor het schilderen van stoffen en knutselprojecten.

Acryl- versus latexverf: wat is het verschil?

Latex vs acrylic paint comparasion table

Acryl- en latexverven verschillen qua samenstelling, kosten, elasticiteit, droogtijd, toxiciteit en meer.

1. Samenstelling

Watergedragen acryl- en latexverven verschillen qua samenstelling en eigenschappen. Synthetisch polymeer en acrylhars zijn de hoofdingrediënten van acrylverf. Ze werken door kleurstoffen in water op te lossen. Acrylverf droogt snel en vormt een waterafstotende laag en is ideaal voor beeldende kunst, handwerk, muurschilderingen en straatkunst.

Latexverf is gemaakt van een polymeeremulsie op waterbasis. De verfsoort maakt gebruik van polyvinylacetaat (PVA), een polyester gemaakt van boomhars of synthetische materialen. Pigmenten, vulstoffen en andere additieven verbeteren het uiterlijk van de verf zodra deze droog is. Het is het beste voor muren en houtwerkprojecten.

2. Droogtijd

De gemiddelde droogtijd voor acrylverf ligt tussen de 15 en 20 minuten. Het is geschikt voor projecten waarbij binnen korte tijd meerdere lagen nodig zijn. De verf hardt uit in 24 uur.

Het duurt langer voordat latexverf droogt. Het droogproces kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de temperatuur, vochtigheid en verfdikte.

3. Schadebestendigheid

Het merk, de productlijn en het verftype hebben allemaal invloed op de duurzaamheid van verf. Maar de duurzaamheid hangt ook af van de voorbereiding van het oppervlak, de schildertechniek, de afwerking en de omgeving.

Acrylverf schilfert, schilfert en barst minder vaak dan latexverf. Het is ook veel beter bestand tegen vervaging, verkrijting en meeldauw.

4. Hechting

Acrylverf heeft een betere hechting dan latexverf. Het hecht op veel oppervlakken, waaronder metaal, hout en beton. Latex heeft ook een stevige hechting, maar op sommige oppervlakken kan een primer nodig zijn. Acrylverf rekt en krimpt zonder te barsten of zijn hechting te verliezen.

5. Toxiciteit

Omdat latexverf op waterbasis is, is het in droge toestand niet giftig. Maar tijdens het aanbrengen kunt u last krijgen van duizeligheid, lichte misselijkheid en hoofdpijn. Latexverf die titaniumdioxide en ijzeroxide bevat, is giftig bij inademing in grote hoeveelheden.

Sommige acrylverfmerken bevatten ook giftige ingrediënten zoals lood. Lood is onveilig bij inademing of contact met de huid. Controleer op loodvrije verf of een waarschuwingslabel. Het waarschuwingslabel geeft de aanwezigheid van giftige ingrediënten in de verf aan.

6. Kosten en beschikbaarheid

Hoewel latexverven goedkoper zijn, zijn acrylverfmerken direct verkrijgbaar in verschillende kleuren. Beide zijn verkrijgbaar in glanzende, matte en satijnen afwerkingen.

Latexverven zijn verkrijgbaar in grotere hoeveelheden, waardoor ze kosteneffectiever zijn voor grote oppervlakken. Ondanks hun hoge kosten bieden acrylverf meer duurzaamheid.

7. Houdbaarheid

Latexverf gaat tot 10 jaar mee in een afgesloten verpakking, terwijl acrylverf ongeopend 15 jaar meegaat. Maar acrylverf droogt sneller als het wordt geopend. Overgebleven verf blijft goed als het goed wordt afgesloten en op een koele, droge plaats wordt bewaard.

8. Elasticiteit

Acrylpolymeeremulsie maakt acrylverf na droging elastisch. Het bindmiddel zet uit en trekt samen bij temperatuurverandering. Hierdoor barst acrylverf niet op buitenmuren en houten meubilair. Latexverf is niet zo elastisch. Daarom kunnen scheuren en loslaten optreden bij blootstelling aan water en extreme temperatuurveranderingen.

9. Toepassingsgebieden

Latexverf is geschikt voor binnenmuren, plafonds, muurschilderingen en sierlijsten. Acrylverf is een betere keuze voor metalen oppervlakken, omdat het het metaal beschermt tegen roest en bestand is tegen water- en zonschade.

10. Onderhoudsgemak

Met latex geverfde muren zijn gemakkelijk schoon te maken, vooral als ze geverfd zijn in halfglanzende of satijnen afwerkingen. Acrylgelakte oppervlakken zijn ook gemakkelijk schoon te maken, dus er is geen groot verschil in deze categorie.

11. Gebruiksvriendelijkheid

Latexverf op waterbasis is gebruiksvriendelijker dan acrylverf. In tegenstelling tot acryl is latexverf vrij van chemicaliën en niet giftig. Acrylverf stoot binnenshuis vluchtige organische stoffen (VOS) uit en sterke geuren tijdens het aanbrengen. Acrylverf is ook brandbaar bij hoge temperaturen.

Acryl versus latex: vergelijkingstabel

Functies Acryl Latex
Samenstelling Op waterbasis Op waterbasis
Droog tijd 15-20 minuten 1-2 uur
Schadebestendigheid Bestand tegen vervaging, zon en waterschade Gevoelig voor afbrokkeling van buitenmuren en meubilair
Hechting Hecht op metaal, hout en beton Hecht aan gipsplaat, heeft primer nodig voor andere oppervlakken
Toxiciteit Lage toxiciteit Lage toxiciteit
Kosten en beschikbaarheid Duurder Goedkoop, in grote hoeveelheden verkrijgbaar
Houdbaarheid 5-10 jaar Tot 10 jaar
Elasticiteit Hoge elasticiteit en flexibiliteit Grotere kans op chippen en schilferen
Gebruiksgebieden Metaal, canvas, meubels, buitenoppervlakken Binnenoppervlakken zoals gipsplaat, hout
Gemak van onderhoud Bestand tegen vlekken, wasbaar Makkelijk schoon te maken
Gebruikers vriendelijkheid Dik en moeilijker te gebruiken voor beginners Dun en gemakkelijker aan te brengen
Schimmel- of meeldauwresistentie Hoog Gematigd

Voor- en nadelen van latexverf

Pluspunten:

Niet giftig Gemakkelijk schoon te maken van kwasten en oppervlak Goedkoop en verkrijgbaar in de meeste verfwinkels Vereist weinig lagen voor maximale dekking

Nadelen:

Gevoelig voor afbrokkelen en afbladderen op houten oppervlakken. Minder duurzaam op buitenoppervlakken

Voor- en nadelen van acrylverf

Pluspunten:

Het hecht op de meeste oppervlakken, waaronder hout, canvas, glas, metaal en plastic. Acrylverf is duurzaam bij extreme temperaturen. Geschikt voor gebruik binnen en buiten. Ademend en flexibel.

Nadelen:

Acrylverf wordt in kleine hoeveelheden geleverd, in tegenstelling tot latexverf. Het is een uitdaging om penselen, kleding en handen op te ruimen als deze droog zijn

Wat is acryllatexverf?

Acryllatexverf is een verf op waterbasis met een acrylharsbindmiddel. Het combineert het beste van latex- en acrylproducten in één verf. 100% acryllatexverf is van hoge kwaliteit, met superieure hechting, wasbaarheid en kleurbehoud. Het gebruik van acrylharsen maakt de verf ook flexibel, zodat deze duurzaam is op buitenoppervlakken.

Acryllatexverf hecht op hout, stucwerk en metalen oppervlakken. Maar schilders moeten het primeren voordat ze het op glanzende oppervlakken aanbrengen. Acryllatexverf verspreidt zich gelijkmatig en heeft 1-2 uur nodig om te drogen. Het is verkrijgbaar in matte en glanzende afwerkingen en in verschillende kleuren.

Veelgestelde vragen (FAQ)FAQ

Kun je acrylverf verdunnen met water?

Ja, water verdunt acrylverf, maar zorgt nog steeds voor een goede dekking. Door 30% – 50% water met acrylverf te mengen, wordt een dunnere en vloeiende consistentie bereikt. Maar als u te veel water gebruikt, lost het bindmiddel op en hecht het mogelijk niet aan het oppervlak.

Kan acrylverf op stof worden gebruikt?

Acrylverf hecht aan stoffen als er een acrylmedium wordt toegevoegd. Een textielmedium verbetert de verfvloeiing en voorkomt kleuruitloop. Je kunt de stof ook zonder medium schuren en bevochtigen met acrylverf.

Vergeelt latexverf na verloop van tijd, net als verf op oliebasis?

Latexverf is, in tegenstelling tot verf op oliebasis, niet gevoelig voor vergeling na verloop van tijd. Vergeling bij verf op oliebasis begint tijdens de uithardingsfase en verergert met de tijd. Kies latexverf boven verf op oliebasis voor witte pigmenten en blanke vernissen.

Is het nodig om oppervlakken te primen voordat latexverf wordt aangebracht?

Het gebruik van een primer is noodzakelijk bij het schilderen van latex over verf op oliebasis. Maar latexverf kan de primer vervangen bij het schilderen op een gladde gipsplaat. Een hechtprimer verbetert de hechting op nieuwe gipsplaten, hout en metselwerk.

Kan acrylverf gemengd worden met andere verfsoorten?

Acrylverf kan gemengd worden met latexverf aangezien beide een waterbasis hebben. Toch gaan acrylverf en verf op oliebasis niet samen. De meeste kunstenaars gebruiken olieverf op acryl in plaats van ze te mengen.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook