Frisse kleurencombinaties: kleuren die bij geel passen

Fresh Color Combinations: Colors that Go With Yellow

Het is interessant dat met kleur in design, zoals met de meeste dingen in het leven, twee mensen beslist verschillende interpretaties en gevoelens kunnen hebben over de kleur die ze zien. Geel kan een van deze polariserende kleuren zijn; voor velen wordt het geassocieerd met vreugde en zonneschijn, terwijl het voor anderen nauwer aansluit bij bedrog en lafheid. Hoe dan ook, geel is de helderste en meest energieke van de warme kleuren (bijvoorbeeld rood, oranje en geel). In dit artikel bekijken we enkele kleuren die bij geel passen en bespreken we wat deze combinaties effectief maakt in het ontwerp.

22 frisse kleurideeën die bij geel passen

Fresh Color Combinations: Colors that Go With Yellow

Leather yellow couch with black decor

Geel Zwart

Als de opvallende kleurencombinatie van hommels een indicatie is, wil Moeder Natuur soms dat geel en zwart samenwerken. Net als de zonneschijn die achter donkere onweerswolken tevoorschijn komt, zorgt geel met zwart in het interieurontwerp voor een instant brandpunt dat niet alleen wordt benadrukt door zijn eigen kleur, maar ook door de zwartheid van zijn tegenhanger. Kies geel met grijze ondertonen voor een rustgevendere visuele overgang.

Yellow and sage green dining room design

Geel Saliegroen

Eén strategie voor het combineren van kleuren die ontwerpers gebruiken, is het combineren van kleuren met verschillende tinten voor een maximaal visueel effect. Het combineren van warme gouden stoelen met een koelere saliegroene stoel rond een eettafel met neutrale houtnerven maakt bijvoorbeeld een groot statement als je bedenkt hoeveel van deze kleuren daadwerkelijk zichtbaar zijn in een donkerneutrale kamer. De kleurencombinatie werkt omdat deze uitgebalanceerd is, en is effectief omdat deze uniek is.

Modular bookcase in yellow green and gray

Geel Grijs Bruin

Grijs en bruin zijn beide neutraal, maar zelfs als ze qua tint en ondertoon bij elkaar passen, komen ze nog steeds van twee kanten van het spectrum. Bruin is aards en kneedbaar, grijs is productief en concreet. Het zijn echter deze overeenkomsten en verschillen die ervoor zorgen dat ze prachtige kleuren combineren met geel. Geel overbrugt de visuele kloof zonder een van beide paletpartners te overschaduwen of te onderstrepen.

 LePointed couch in gray with yellow accents

Geel Grijs

Zachtere geeltinten worden vaak gebruikt als genderneutrale kleur, zowel voor baby's als voor mensen in het algemeen. Grijs is inherent neutraal op alle punten, geslacht en anderszins. Deze overeenkomst in doel maar verschil in esthetische benadering maken geel en grijs tot een prachtige kleurencombinatie, vooral wanneer ze op zo’n luchtige, leuke manier worden gecombineerd als op deze LePointed bank.

Teenage kids room with yellow and blue accents

Geel Blauw Grijs

Soms wordt één kleur gebruikt om te voorkomen dat een andere kleur (of kleurencombinatie) cliché of voorspelbaar aanvoelt. Geel gecombineerd met blauw en grijs bereikt dit doel over het algemeen met finesse. Door het uitsluitend te gebruiken als accent op de klassieke en/of nautische sfeer van blauw en grijs, is geel een perfecte keuze om onder andere een variatie in architectuur of een diagonale lijn tussen andere loodrechte lijnen te benadrukken.

Modern colorful floor lighting fixtures

Geel Crème Oranje

Voordat u dit kleurenpalet afschrijft dat op snoepgraan lijkt, moet u het volgende overwegen: geel overbrugt perfect de kloof tussen oranje en crème, en het completeert niet alleen het analoge kleurenschema, maar versterkt het ook. Ook al is oranje zelf een warme kleur, als je bedenkt wat deze instelling zou missen als geel zou worden weggelaten, zou je het waarschijnlijk vlak en relatief levenloos vinden. Geel voedt zich met deze twee kleuren, net zoals ze zich voeden met de energie van geel.

Yellow mushroom gray sofa couch

Geel Paddestoelgrijs

Als twee kleuren die misschien als een reflexmatige reactie aanvoelen, werken deze twee tinten goed samen om een vriendelijke en neutrale ruimte te creëren, zoals deze Iliad-bank zo goed laat zien. Het zoete en meegaande zachte grijsbruin dat paddestoelgrijs is, is een perfecte allesomvattende visuele basis. Door het te combineren met een warm, gedempt geel krijgt het een verlegen duwtje in de richting van levendigheid. Kleuren die bij geel passen, zijn vaak neutrale kleuren waarvan de ondertonen aansluiten bij het specifieke geel, waardoor de hele combinatie naadloos wordt afgerond.

Yellow brown and blue sofa

Geel Bruin Blauw

We hebben op dit punt vrijwel vastgesteld dat geel net zo goed samengaat met neutrale kleuren als met andere echte kleuren. Bruin en blauw zijn als de betrouwbare maar tamelijk saaie ooms op een familiereünie; voeg geel toe aan de mix en je hebt een verhaal om rechtop te zitten en naar te luisteren. Met andere woorden: geel profiteert van de stabiliteit van bruin en blauw, en omgekeerd voor de andere twee op de natuur gerichte tinten.

Wood wall ligthing fixtures

Geel balletroze

Geel manifesteert zich, soms subtiel en soms duidelijk, in warmere metaaltinten zoals goud en messing. Als dit soort luxe goudgeel er is, profiteert het van een aantal even luxe maar zachtere kleurcombinaties, zoals balletroze (te vinden in tinten licht koper). De combinatie treft een mooi akkoord van nuchtere verfijning.

Yellow and red swivel armchairs

Geel rood

Terugkomend op de basisprincipes van de kleurentheorie en het kleurenwiel: kleuren die bij geel horen, moeten de andere twee primaire kleuren omvatten, en dat hebben ze altijd al gedaan. Rood en geel zijn visueel bijzonder effectief omdat het de twee warme primaire kleuren zijn (blauw is koel), dus ze blijven van nature bij elkaar. Vanwege hun grotere visuele impact kun je ze echter het beste gebruiken met veel natuurlijk licht en/of neutrale (we hebben het over vrijwel onzichtbare) kleuren.

Yellow hallway cabinet with fuschia decor

Geel Fuchsia

Vrouwelijk en enthousiast, geel en fuchsia vormen samen een levendig, funky, ongegeneerd palet. Dit gedurfde kleurenschema heeft een duidelijke visuele uitstraling, maar als het strategisch wordt gebruikt (en met veel neutrale kleuren, vooral ebbenhout), is het energieniveau volledig geschikt voor de ruimte.

Geelbeige

Living room with yellow accentsAfbeelding van gmddesigngroup

Als je een helder en zomers interieur wilt creëren, kun je geel als accentkleur gebruiken en een reeks lichte en warme neutrale tinten zoals beige als hoofdkleuren. Groen kan een secundaire accentkleur zijn die naast geel wordt gebruikt voor een levendige en frisse esthetiek.

Geel Donker gebeitst hout

Kitchen with yellow contertopAfbeelding van beckwithinteriors.

Een cool idee voor een keuken kan zijn om de werkbladen in een opvallende kleur te hebben in plaats van de gebruikelijke kleuren zoals graniet, marmer, beton of hout. Het is een interessante manier om een accentkleur aan de ruimte toe te voegen zonder de muren te verven of te vertrouwen op gekleurde tegels. In dit voorbeeld worden de gele werkbladen prachtig aangevuld met donkergekleurde houtaccenten, waardoor het nog meer opvalt.

Geel Grijs

Bedroom with yellow poufsAfbeelding van kusthuisfotografie

Dit zou een van de meest populaire kleurencombinaties moeten zijn, vaak gebruikt in moderne en eigentijdse interieurs. Geel en grijs passen zo goed bij elkaar vanwege hun contrasterende aard. De een is helder en vrolijk, de ander saai en neutraal.

Geel Wit

Yellow bathroom decor tilesAfbeelding door lezerswartz

Als accentkleur is geel ideaal voor kleine ruimtes. Het helpt om ze helder en open te laten lijken en hetzelfde kan gezegd worden over wit. Wanneer deze twee kleuren worden gecombineerd, wordt het effect benadrukt. Je ziet het aan deze kleine badkamer die zo’n vrolijke en zonnige uitstraling heeft.

Gele bakstenen

Yellow lime kitchen tilesAfbeelding van dhd.nyc

Bij het ontwerp is niet alleen de kleur van belang, maar ook de materialen en afwerkingen waarmee het wordt gecombineerd. In deze keuken hebben we bijvoorbeeld te maken met een nogal onverwachte inrichting. Er zijn gele tegels op de muren, de werkbladen en het eiland, terwijl het plafond een natuurlijk baksteenontwerp heeft. Het is een druk maar interessant ontwerp.

Geel Mintgroen

Bedroom with yellow accents

Breng een gele achtergrond in evenwicht met een klein beetje groen als een manier om een donkerdere en koudere nuance in de mix te introduceren, maar toch een frisse en levendige inrichting te behouden. In het geval van deze slaapkamer passen de groene accenten mooi bij het uitzicht buiten het raam.

Geel Donkere accenten

Nursery room decor wall

Omdat de muur met geel behang zo helder en krachtig is, zijn de rest van de muren en het plafond van deze kinderkamer effen wit gelaten. Er zijn echter meer accentkleuren geïntroduceerd en het zijn donkerdere nuances zoals cyaan, marineblauw, bruin en donkerrood om het decor in balans te brengen en op te vallen zonder de gele muur te verstoren.

Geel Meer geel

Yellow bedroom decor

Er is ook de mogelijkheid om een kamer met geel te vullen. Je kunt het op de gordijnen, de vloer, het hoofdeinde en zelfs het beddengoed aanbrengen. Gele muren kunnen echter een beetje te veel zijn en zelfs overweldigend aanvoelen, dus probeer de inrichting in balans te houden.

Geel Donkergrijs

Beautiful yellow farmhouse decorAfbeelding van Hendrickschurchill

De geel-grijze mix is, zoals eerder vermeld, erg populair en ook nog eens heel veelzijdig. Het kan bij verschillende stijlen passen. Neem bijvoorbeeld deze keuken. Het heeft een prachtig boerderij-geïnspireerd ontwerp met prachtige felgele kasten en bijpassende raamversieringen. De achterwand en werkbladen zijn donkergrijs, wat er geweldig uitziet.

Geel vervaagd groen

Living room with yellow decorAfbeelding van vernieuwingsdesignbuild

Niet iedereen is fan van fel geel, wat begrijpelijk is omdat het een beetje te krachtig en opvallend kan aanvoelen. Donkerder geel kan er echter absoluut geweldig uitzien en je kunt ze combineren met een verscheidenheid aan verschillende kleuren. U kunt bijvoorbeeld een witte achtergrond en een paar secundaire accentkleuren gebruiken, zoals dit mooie vervaagde groen of de donkere houten details. Het is zo'n chique woonkamer met een eclectische inrichting vol charme en karakter.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook