Hoe u een basisplattegrond maakt

How to Create a Basic Floor Plan

Een plattegrond is een diagram op schaal dat een kamer of gebouw van bovenaf weergeeft. Plattegronden geven een visuele weergave van de oppervlaktegrootte, de indeling van de kamers en de locatie van deuren en ramen.

How to Create a Basic Floor Plan

De plattegronden kunnen ook de indeling van het meubilair en de textuur van verschillende architectonische kenmerken in de kamer omvatten.

Bepaalde beroepen, zoals architecten, bouwers, makelaars in onroerend goed en interieurontwerpers, gebruiken plattegronden om de ruimte te helpen plannen en als visuele representatie voor hun klanten.

Plattegronden zijn nuttig op deze gebieden om bouwers en klanten te helpen weloverwogen beslissingen te nemen die betrekking hebben op de indeling en de stroom van een ruimte.

Plattegrondelementen

In plattegronden voor verschillende beroepen zijn bepaalde elementen aanwezig die niet op alle plattegronden aanwezig zijn. Plattegronden kunnen de volgende elementen bevatten:

Muren: Muren worden op een plattegrond vaak weergegeven als enkele of parallelle lijnen. Buitenmuren worden doorgaans weergegeven met dikkere lijnen dan binnenmuren, die worden weergegeven met dunne lijnen. Deuren en ramen: Deuren creëren een breuk in de muur en tonen een gebogen lijn die aangeeft in welke richting de deur zal zwaaien. Ramen, die worden weergegeven als drie parallelle lijnen, creëren een breuk in de lijn van de muur. Titel van de kamer: Titels voor kamers geven hun doel aan, zoals 'slaapkamer', 'keuken' en 'eetkamer'. Afmetingen: Plattegronden bevatten metingen die de lengte en breedte van muren weergeven, evenals de afstand tussen andere elementen. Meubels en armaturen: Bepaalde plattegronden, vooral die welke interieurontwerpers en makelaars in onroerend goed gebruiken, bevatten meubels en armaturen zoals kasten en apparaten. Deze helpen bij een nauwkeurigere ruimteplanning. Trappen en circulatiepaden: Trappen komen vaak voor in plattegronden met meerdere niveaus. Sommige bevatten ook circulatiepatronen in de vorm van pijlen of arcering om gebieden met veel verkeer aan te geven. Notaties: Er kunnen aanvullende opmerkingen of labels aanwezig zijn voor gespecialiseerde plattegronden om specifieke informatie over te brengen, zoals oppervlaktematerialen, locatie van stopcontacten, loodgieterswerk en landschapsarchitectuur.

Methoden voor het maken van een plattegrond

Met slechts een paar hulpmiddelen en wat oefening is het maken van een eenvoudige plattegrond voor iedereen mogelijk. U kunt met de hand een plattegrond maken of software of een interieurontwerptoepassing gebruiken om een computermodel te bouwen. U kunt een plattegrond tekenen van een huis of kamer die al bestaat, of een geheel nieuwe plattegrond maken. Hier zijn enkele alternatieve methoden om een eenvoudige plattegrond te maken:

Handtekening

Handgetekende plattegronden zijn handig als u slechts een ruwe schets van uw ruimte probeert te krijgen of als u vanaf het begin over ideeën wilt brainstormen.

Gebruik ruitjespapier en een architectenweegschaal om een plattegrond te tekenen van de ruimte die u wilt vertegenwoordigen. Met behulp van de schaal van een architect kun je een nauwkeurige maar miniatuurversie van de ruimte creëren, die traditioneel een schaal van ¼ inch heeft om 1 voet weer te geven. Begin met het tekenen van de buitenmuren, ramen en deuropeningen. Voeg vervolgens de architectonische kenmerken van het interieur toe. Label de ruimte volgens het doel en markeer de afmetingen van de muren en belangrijke kenmerken.

Programma's en hulpmiddelen voor thuisontwerp

Programma's en hulpmiddelen voor huisontwerp helpen architecten, interieurontwerpers en makelaars bij het creëren van huisontwerpen en plattegronden die verfijnd en mooi zijn. Veel van deze programma's bevatten CAD-componenten, maar ze hebben extra functies zoals materialen, texturen en kleuren die completere plattegronden genereren.

Met online vloerplannerprogramma's en -tools kunt u zowel 2D- als 3D-plattegronden maken met materialen, texturen en meubels om de ruimte realistischer te maken. Overweeg huisontwerpprogramma's in termen van prijs, deelbaarheid en functies die ze bieden voordat u er een kiest die voor u werkt.

Mobiele apps

Mobiele telefoonapplicaties zijn een nieuwe manier om snel en eenvoudig plattegronden te maken.

Met mobiele apps zoals MagicPlan, CubiCasa en Room Scan kunt u de camera en sensoren van uw smartphone gebruiken om plattegronden te maken door de kamer te scannen. Deze apps zijn snel en handig voor het maken van plattegronden onderweg, maar missen mogelijk de nauwkeurigheid van computergebaseerde huisontwerpprogramma's.

Grafische computerprogramma's

Met grafische ontwerpsoftware zoals Adobe Illustrator en Photoshop kunt u eenvoudige plattegronden maken.

Deze programma's hebben flexibele ontwerpparameters waarmee u elk ontwerp kunt maken. Toch kunnen ze moeilijk te beheersen zijn als je er geen ervaring mee hebt.

Huur een professional in

Het inhuren van een professional kan nuttig zijn voor complexe plattegronden of plattegronden die u wilt gebruiken met bouwers en andere aannemers.

Overweeg om een architect, bouwkundig tekenaar, CAD-ontwerper, bouwer of interieurontwerper in te huren, afhankelijk van de aard van het project. Professionals kunnen plattegronden ontwerpen die nauwkeurig, schaalbaar en gedetailleerd zijn om aan uw specifieke behoeften te voldoen en tegelijkertijd aan de bouwvoorschriften en -voorschriften te voldoen.

Hoe u een basisplattegrond maakt

Het maken van een plattegrond omvat een aantal stappen die moeten worden gevolgd om ervoor te zorgen dat het ontwerp nauwkeurig de ruimte weerspiegelt die u wilt creëren.

Informatie verzamelen

Meet de kamers op die u in uw plattegrond wilt opnemen, of bepaal de afmetingen van de kamers als u een plattegrond voor een nieuwe ruimte ontwerpt. Noteer de locatie van de deuren en ramen van de ruimte, of beslis waar u ze wilt plaatsen om de beste doorstroming te creëren. Noteer de hoogten van de kamer en noteer eventuele hoogteverschillen in de ruimte.

Kies een schaal

Bepaal de schaal van uw plattegrond. De meest voorkomende schaal is 1/4 inch tot 1 voet, oftewel 1:50. Het is van cruciaal belang dat u een schaal selecteert die geschikt is voor het type project en voor het papierformaat of de software die u gebruikt.

Selecteer uw hulpmiddelen

Bepaal welk type plattegrond u wilt maken, met de hand getekend of met digitale software. Kies dienovereenkomstig uw andere hulpmiddelen, zoals ruitjespapier, potloden, een architectenweegschaal voor handgetekende plattegronden, of woningontwerp- of CAD-software voor digitale ontwerpen.

Teken de buitenmuren

Begin met het op schaal schetsen van de buitenmuren van de ruimte. Om deze lijnen te onderscheiden van binnenmuren, moet u ze dik of donker maken. Maak de buitenmuren zo maatvast mogelijk om problemen bij het tekenen van de binnenmuren te voorkomen. Label de afmetingen van elke muur.

Teken de binnenmuren

Teken de binnenmuren om de indeling van de kamers en ruimtes binnen de structuur weer te geven. Gebruik uw metingen om de juiste plaatsing van de muren te bepalen.

Binnenmuren moeten dunne en lichte lijnen hebben om ze te onderscheiden van buitenmuren.

Voeg deuren en ramen toe

Plaats de deuren en ramen op de juiste locatie. Gebruik een symbool met drie lijnen om ramen weer te geven en een schuine en gebogen lijn om deuren weer te geven en de richting waarin ze opengaan. Nadat u de ramen en deuren heeft toegevoegd, labelt u de afmetingen langs de muur, inclusief de volledige breedte en lengte, evenals de afmetingen van het muuroppervlak tussen de deuren en ramen.

Label de kamers

Label de kamers op basis van hun functie, zoals slaapkamer, keuken, woonkamer, eetkamer, enzovoort.

Voeg armaturen en meubilair toe (optioneel)

Sommige plattegronden, vooral die welke worden gebruikt voor ruimteplanning, bevatten armaturen en/of meubilair. Maak symbolen om deze componenten weer te geven. Als je de meubels wilt kunnen verplaatsen om de beste plaatsing te bepalen, kun je de symbolen van de niet-verplaatsbare elementen intekenen en miniatuurpapieruitsnijdingen maken voor verplaatsbare meubels.

Meten en verifiëren

Controleer de afmetingen op uw plattegrond nogmaals om de nauwkeurigheid ervan te verifiëren. Meet alle extra elementen in de kamer, inclusief deur- en raamopeningen, en controleer of de afmetingen van alle onderdelen gelijk zijn aan de buitenafmetingen van de muur.

Notaties toevoegen

Voeg verdere aantekeningen of labels toe als u extra informatie moet verstrekken vanwege de manier waarop u uw plattegrond gaat gebruiken. Deze extra aantekeningen kunnen de locatie van stopcontacten, materiaalafwerkingen of andere essentiële informatie bevatten.

Bekijk en bewaar

Denk na over uw voltooide ontwerp. Breng eventuele aanvullende wijzigingen aan die nodig zijn om een duidelijke weergave van uw ruimte te creëren. Bewaar de lay-out als een digitaal bestand als u software voor huisontwerp gebruikt. U kunt een opgeslagen versie van uw handgetekende lay-out maken door een foto te maken en deze te uploaden of door kopieën van de tekening te maken.

Zoek feedback

Deel de plattegrond met iedereen die belang heeft bij het ontwerp, zoals familieleden of klanten. Als uw indeling complex is en u professioneel advies wilt, is het nuttig om feedback te vragen aan professionals zoals architecten en bouwers. Laat ze hun ideeën bijdragen om u te helpen uw plattegrondontwerp te verbeteren.

Breng wijzigingen aan en voltooi uw ontwerp

Als u tevreden bent met het ontwerp, voltooit u uw plattegrond door een strakke en gepolijste versie voor presentatie te maken.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook