Hoe u hardhouten vloeren als een professional kunt overspuiten

How to Refinish Hardwood Floors Like a Pro

Het overspuiten van hardhouten vloeren, een geldbesparend alternatief voor vervanging, is elke 7-10 jaar nodig. Het herstelt het oppervlak door slijtage, krassen, verkleuring en dofheid te elimineren.

De prijs voor overspuiten varieert van $ 3 tot $ 8 per vierkante voet, waardoor het een kosteneffectieve oplossing is. Arbeid en materialen kosten ongeveer $ 16.000 voor een huis van 2.000 vierkante meter. Zelf overspuiten is goedkoper als je over de juiste vaardigheden beschikt.

How to Refinish Hardwood Floors Like a Pro

Inhoudsopgave

Waarom uw hardhouten vloeren opnieuw lakken?

Door het overspuiten wordt de schoonheid en duurzaamheid van uw vloer vernieuwd. Het omvat het schuren en het aanbrengen van een nieuwe laklaag.

Het uiterlijk herstellen

Na verloop van tijd verslijten hardhouten vloeren door krassen en verkleuring. De slijtage is te wijten aan regelmatig gebruik, voetverkeer en blootstelling aan zonlicht.

Door het overspuiten worden onvolkomenheden verwijderd en wordt het oorspronkelijke uiterlijk van de vloer hersteld. Het is een effectieve manier om oppervlakkige schade te herstellen.

Verbetering van de duurzaamheid

Hardhouten vloeren gaan 50 tot 100 jaar mee, maar hun beschermende afwerking slijt na verloop van tijd. Overspuiten voegt een extra beschermingslaag toe tegen vlekken, morsen en dagelijkse slijtage.

Over het algemeen moeten hardhouten vloeren elke 7-10 jaar worden geschuurd en opnieuw afgewerkt. Overspuiten geeft hardhouten vloeren een nieuwe look en verlengt hun levensduur. Je kunt het proces tijdens hun gemiddelde levensduur vier tot tien keer herhalen.

Het verhogen van de vastgoedwaarde

Afgewerkte hardhouten vloeren voegen waarde toe aan uw huis. Potentiële kopers worden vaak aangetrokken door eigendommen met goed onderhouden hardhouten vloeren. Overspuiten verbetert de esthetische aantrekkingskracht van uw huis, waardoor de verkoopwaarde ervan toeneemt.

Kosteneffectiever dan vervanging

Het overspuiten van hardhouten vloeren is kosteneffectiever dan het vervangen ervan. Hiermee kunt u vergelijkbare resultaten bereiken tegen een fractie van de kosten. De exacte kosten zijn echter afhankelijk van het vloerformaat, de staat en de gewenste afwerking.

Gereedschappen en materialen

Je moet deze gereedschappen en materialen verzamelen:

Schuurapparatuur: vlakschuurmachine, kantensnijder en buffer. Veiligheidsuitrusting: stofmasker, veiligheidsbril, handschoenen, ademhalingsmasker, enz. Afwerkingsproducten: polyurethaan, vernis, harde wasolie, beits en was. Reinigingsbenodigdheden: applicators, winkelstofzuiger, kleefdoek, plastic zeilen, enz.

Voorbereiden op overspuiten

1. Maak de kamer leeg

Verwijder alle meubels, vloerkleden en andere spullen uit de kamer. Het biedt voldoende ruimte om te werken en voorkomt mogelijke schade aan uw bezittingen.

2. Beoordeel de staat van de hardhouten vloeren

Beoordeel de staat van de hardhouten vloer en identificeer beschadigde of versleten planken. Controleer ook op uitstekende nagels. Hamer eventuele spijkers die uitsteken neer.

3. Bescherm omliggende gebieden

Bereid de kamer voor door deuropeningen en ventilatieopeningen af te dekken met plastic folie of tape. Sluit eventuele openingen of gaten in de kamer af om te voorkomen dat stof aangrenzende ruimtes binnendringt.

Schuren van de hardhouten vloeren

Stap 1: Kies de juiste schuurpapierkorrels

Selecteer korrels op basis van de staat van de vloer en het schuurniveau. Gebruik deze handleiding voor hardhouten vloeren:

Grove korrels (minder dan 60): Ze zijn het beste voor het eerste schuurwerk, omdat ze oude afwerkingen en krassen verwijderen en oneffenheden egaliseren. Middelgrote korrels (60-80): Middelgrote korrels zorgen voor een glad oppervlak, verwijderen gematigde onvolkomenheden en bereiden zich voor op de laatste fasen. Fijne korrels (100-120): Fijne korrels zijn geschikt voor het laatste schuurwerk voordat de afwerking wordt aangebracht. Ze elimineren zichtbare krassen en creëren tegelijkertijd een uniforme basis. Extra fijne korrel (150 en hoger) (optioneel): Deze zorgen voor een extra gladde afwerking en zijn ideaal voor het schuren tussen de lagen.

Stap 2: Begin met grof schuren om de oude afwerking te verwijderen

Schuur met de trommelschuurmachine met grove korrel (korrelgrootte 36-60) om de oude afwerking te verwijderen en de vloer waterpas te maken, beginnend vanuit een hoek. Zorg ervoor dat de schuurmachine continu langs de houtnerf beweegt om ongelijkmatig schuren te voorkomen.

Stap 3: Vooruitgang naar fijnere korrels voor een glad oppervlak

Na het eerste schuren met grove korrel, opnieuw schuren met fijnere korrels (80, 100, 120) voor een gladder oppervlak. Elke passage verfijnt en wist eerdere krassen.

Stap 4: Laatste schuurwerk met een buffer of vlakschuurmachine (optioneel)

Kies voor een buffer- of vlakschuurmachine met een fijne korrel (rond de 150-180) of schuurpapier. Met deze laatste stap wordt het vloeroppervlak gladder gemaakt, krassen geëlimineerd en de juiste afwerkingsbasis bereikt.

Stap 5: Schuur de randen en hoeken met een Edger

Overgang naar de kantenschuurmachine na de trommel. Een kantensnijder pakt kamerranden en hoeken aan die buiten het bereik van de trommelschuurmachine liggen. Houd een gelijkmatige druk aan om gutsen te voorkomen. Begin met grove korrel en ga dan over op fijnere korrels.

Extra schuurtips voor optimale resultaten

Schuren langs de houtnerf levert een gelijkmatige, gladde afwerking op. Schuren tegen de korrel veroorzaakt hardnekkige krassen.

Controleer de vloer op oneffenheden. Vul lage plekken of gaten met houtplamuur en volg daarbij de instructies van de fabrikant. Gebruik een werkplaatsstofzuiger of een stofopvangsysteem om ervoor te zorgen dat de vloer schoon en goed zichtbaar is tijdens het schuren. Pauzeer regelmatig om de apparatuur te koelen.

Repareren en herstellen van hardhouten vloeren

Het repareren en repareren van hardhouten vloeren zorgt voor een glad en onberispelijk oppervlak.

1. Inspecteer op beschadigde of losse planken

Onderzoek de hardhouten vloer om eventuele gebieden te identificeren die gerepareerd moeten worden. Zoek naar scheuren, gaten, deuken, krassen of andere schade.

2. Vervang of repareer beschadigde secties

Bij grote beschadigingen of beschadigde planken moet u de hardhouten vloerdelen repareren. Gebruik een cirkelzaag of een beitel om het beschadigde paneel te verwijderen. Snij een nieuw bord op maat, zodat het in de ruimte past en laat een kleine opening over voor uitzetting.

Zet het nieuwe bord vast met spijkers of schroeven en vul de spijker- of schroefgaten met houtvuller. Schuur en werk de vervangen plank af zodat deze bij de rest van de vloer past.

3. Vul gaten, scheuren en spijkergaten

Vul kleine gaten en scheuren tussen vloerplanken met bijpassende houtvuller of stopverf. Aanbrengen met een plamuurmes, gladstrijken en laten drogen volgens de instructies van de fabrikant.

Gebruik houten vulplaatjes of spiebanen die zijn vastgezet met houtlijm voor grotere gaten of scheuren. Knip het overtollige materiaal weg en schuur het gebied tot het gelijk is met de vloer.

Behandel ondiepe krassen met een hardhouten vloerreiniger en een zachte doek, waarbij u ervoor zorgt dat u in de richting van de nerf wrijft. Gebruik fijn schuurpapier om diepere krassen of deuken weg te schuren. Vermijd agressief schuren om merkbare vloerdepressies te voorkomen.

Zorg voor een vlakke en vlakke ondergrond

Gebruik een vloer- of handvlakschuurmachine met grove korrel om vulmiddel en oneffenheden te verwijderen. Schakel over naar fijnere korrels voor een betere gladheid. Schuur het hele gebied en strek het iets uit voor een naadloze overgang.

Plaats een richtliniaal over de gerepareerde en aangrenzende vloer. Zorg ervoor dat u de vloer inspecteert op gaten of ruimtes.

Kleuring (optioneel)

Kies de juiste vlekkleur

Kies een beitskleur die past bij de gewenste esthetiek en de algehele stijl van de kamer. Test de vlek op een klein, onopvallend deel van de vloer of op een extra stuk hout.

Breng de vlek gelijkmatig aan

Begin in een hoek: begin met vlekken vanuit een hoek en beweeg richting de uitgang om te voorkomen dat u op natte plekken stapt. Roer de vlek: Meng grondig om een gelijkmatige kleurverdeling te verkrijgen. Breng de beits aan: Dompel een applicator in de beits en volg daarbij de houtnerf. Werk in kleine secties en zorg voor een natte rand om lapmarkeringen te voorkomen. Gelijkmatig aanbrengen om de gehele vloer te bedekken.

Veeg overtollige vlekken weg

Gebruik na het aanbrengen van de vlek schone vodden of pluisvrije doeken om overtollige vlek te verwijderen. Het voorkomt vlekken en zorgt voor een gelijkmatige afwerking.

Laat de vloer drogen

Houd u aan de door de fabrikant aangegeven droogtijd. Het duurt enkele uren of een nacht voordat de vlek is opgedroogd. Zorg ervoor dat de kamer tijdens het droogproces voldoende geventileerd is.

Breng de afwerking aan

1. Kies het juiste type afwerking (op oliebasis, op waterbasis, enz.)

Houd bij het kiezen van een afwerking rekening met duurzaamheid, uiterlijk, droogtijd en gebruiksgemak.

Afwerking van polyurethaan op oliebasis

Duurzaamheid: Bestand tegen krassen, vlekken en vocht. Uiterlijk: Voegt een warme, amberkleurige tint toe aan het hout, die na verloop van tijd donkerder wordt. Droogtijd: 24 tot 48 uur.

Afwerking van polyurethaan op waterbasis

Duurzaamheid: weerstand tegen krassen, vlekken en vocht. Uiterlijk: Heeft een heldere afwerking die na verloop van tijd niet aanzienlijk donkerder wordt. Droogtijd: 2 tot 4 uur.

Vernis afwerking

Duurzaamheid: Bestand tegen krassen, vlekken en vocht. Uiterlijk: Heeft een heldere, glanzende afwerking. Droogtijd: Varieert afhankelijk van het specifieke product. Raadpleeg de instructies van de fabrikant voor nauwkeurige droogtijden.

Afwerking met hardwaxolie

Duurzaamheid: Bescherming tegen slijtage en vlekken. Uiterlijk: Biedt een natuurlijke matte of satijnen afwerking. Droogtijd: 24 tot 48 uur.

2. Breng de eerste laag afwerking aan

Begin in een hoek, richting de uitgang en volg de houtnerf. Werk in kleine secties met vloeiende, overlappende bewegingen voor volledige dekking. Houd secties ongeveer 3 tot 4 voet breed voor een natte rand en naadloos overvloeien.

Controleer op overtollige afwerking terwijl u werkt. Veeg af met schone doeken om ongelijkmatige droging te voorkomen en het uiterlijk te verbeteren.

3. Polijst tussen de lagen voor een gladdere afwerking

Het polijsten elimineert onvolkomenheden en maakt de verhoogde korrel glad, waardoor de hechting voor volgende lagen wordt verbeterd.

Inspecteer de eerste laag op onvolkomenheden, stof of verhoogde korrels. Breng fijn schuurpapier aan en schuur lichtjes langs de nerf om ruwe plekken glad te maken. Na het polijsten, stofzuigen of vegen, vervolgens afnemen met een schone, pluisvrije doek.

3. Breng extra lagen aan voor duurzaamheid en diepte

Breng meer lagen aan op basis van de gewenste duurzaamheid en diepte. Het toevoegen van lagen verhoogt de afwerkingsdikte. Houd bij het bepalen van het aantal jassen rekening met hoogtebeperkingen zoals deurafstanden.

4. Juiste droog- en uithardingstijden

Volg na de laatste aflak de uithardingsinstructies van de fabrikant. De uithardingsduur varieert en bestrijkt vaak meerdere dagen of langer. Plaats tijdens deze periode geen zware meubels of vloerkleden op de vloer om mogelijke vlekken of schade te voorkomen.

Laatste hand

Inspecteer de afgewerkte vloer op onvolkomenheden

Inspecteer de vloer op eventuele onvolkomenheden zodra de afwerking is opgedroogd en uitgehard. Controleer op druppels, belletjes of oneffenheden en behandel deze voordat u doorgaat met de laatste hand.

Polijsten of licht schuren voor een zijdeachtige afwerking

Polijst of licht schuur met fijn schuurpapier, zoals korrel 220 of hoger, voor onvolkomenheden of ruwe plekken. Wees niet te agressief om schade aan de afwerking te voorkomen. Maak na het schuren het gebied schoon om stof te verwijderen.

Installeer nieuwe vloeropeningen en drempels

Meet eerst de afmetingen van de opening. Als u een ventilatieopening vervangt, schroeft u deze los of wrikt u deze los. Zorg ervoor dat u de drempel zo inkort dat deze past. Maak de openingsranden grondig schoon en strijk ze glad met schuurpapier.

Plaats nieuwe ventilatieopeningen en drempels en lijn ze uit met de vloer. Zet ze op hun plaats vast met schroeven of lijm.

Breng beschermende kussens aan op meubelpoten

Bevestig vilten of rubberen kussentjes aan de onderkant van de meubelpoten. Ze helpen krassen en deuken te voorkomen bij het verplaatsen of verschuiven van meubels. Vervang de elektroden regelmatig om hun werkzaamheid te behouden.

Tips voor dagelijkse reiniging en onderhoud

Hieronder vindt u enkele richtlijnen voor het reinigen van hardhouten vloeren:

Gebruik een bezem met zachte haren om los vuil, stof en vuil van de vloer te verwijderen. Je kunt ook een stofzuiger met vloeropzetstuk gebruiken. Het voorkomt krassen en zorgt ervoor dat de vloer er netjes uitziet. Gebruik een microvezelstofmop om stof en haren van huisdieren van het oppervlak te verwijderen. Gebruik een vochtige dweil of microvezeldoek als de vloer grondig gereinigd moet worden. Gebruik een aanbevolen hardhouten vloerreiniger of een milde, PH-neutrale oplossing. Ruim per ongeluk gemorst materiaal op om te voorkomen dat vocht doorsijpelt en vlekken op de vloer veroorzaakt. Plaats vloerkleden of matten in ruimtes met veel verkeer, zoals entrees of gangen. Het helpt slijtage van de vloer tot een minimum te beperken. Vermijd het gebruik van natte dweilen of overmatig water tijdens het schoonmaken. Gebruik matten of vloerkleden in de buurt van gootstenen en plekken die gevoelig zijn voor waterspetters. Als u huisdieren heeft, helpt het knippen van hun nagels krassen op het vloeroppervlak te voorkomen. Overmatige blootstelling aan zonlicht veroorzaakt verkleuring of vervaging. Gebruik gordijnen, zonwering of UV-blokkerende raamfolies om de vloer af te schermen. Verschillende houtsoorten en afwerkingen kunnen specifieke onderhoudsinstructies vereisen. Volg de richtlijnen en aanbevelingen van de fabrikant voor optimaal onderhoud.

Gepland onderhoud om de levensduur te verlengen

Inspecteer uw vloeren op tekenen van slijtage, krassen of schade. Los eventuele problemen onmiddellijk op om verdere verslechtering te voorkomen.

Fabrikanten geven vaak richtlijnen die zijn afgestemd op hun producten. Raadpleeg de instructies van de fabrikant of de gebruikershandleiding voor aanbevolen onderhoudsschema's.

Overschilderen als onderhoudstechniek

Overweeg om de vloer opnieuw te coaten met een nieuwe afwerklaag om het hout op te frissen en te beschermen. Overschilderen is ideaal als de slijtage gering is en de vloer nog in goede staat is. Volg de instructies van de fabrikant voor het juiste overschilderproduct en -proces.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook