Toptapijtvezels en -stijlen om te overwegen

Top Carpet Fibers and Styles To Consider

Houd bij het kiezen van een tapijtvezel rekening met zaken als allergieën, huisdieren, kinderen en het verkeerspatroon in de kamer. Er zijn verschillende opties voor tapijtvezels, zowel natuurlijk als synthetisch. Tapijtmaterialen variëren in textuur, duurzaamheid, vlekbestendigheid en onderhoud.

De 8 belangrijkste tapijtvezelopties

Top Carpet Fibers and Styles To Consider

De belangrijkste opties voor synthetische tapijtvezels zijn nylon, polyester, triexta en polypropyleen. Natuurlijke vezels zoals wol, katoen en sisal maken ook tapijten van goede kwaliteit.

Natuurlijke tapijtvezels

1. Wol

Wollen tapijten zijn tapijten van natuurlijke vezels gemaakt van schapenhaar. Ze worden ook gemaakt van alpaca's, lama's, geiten en kamelenhaar. Wollen vloerbedekking is duurder dan synthetische vloerbedekking, maar is ook duurzamer.

Wollen tapijten behouden hun uiterlijk lang. De tapijten zijn brandwerend en isolerend om uw huis warm te houden. Maar wollen tapijten zijn gevoelig voor verlies en absorberen vlekken snel.

2. Katoen

Tapijtmerken gebruiken katoen voor matten en karpetten in plaats van kamerbrede tapijten. Het plantaardige garen verslijt sneller dan synthetische vezels in gebieden met veel verkeer.

Net als wol trekken katoenvezels vuil aan en zijn ze gevoelig voor vlekken. Huiseigenaren kiezen katoen vanwege de zachte textuur en het onderhoudsgemak. Je kunt een katoenen vloerkleed stofzuigen of in de machine wassen om hardnekkige vlekken te verwijderen.

Katoen is ook geschikt voor een badkamerruimte omdat het vocht absorbeert.

3. Sisal

Sisal is een tapijtmateriaal dat nooit uit de mode raakt. Het is een taaie vezel gemaakt van de sisalcactusplant. Sisaltapijten hebben een ruwe textuur en zijn veel voorkomende tapijtsoorten voor buitenopstellingen. Ze hebben een grove ondervoet en kunnen oncomfortabel zijn om op te lopen.

Sisal tapijten zijn verkrijgbaar in verschillende weefpatronen en geven een natuurlijke uitstraling. Sisalvezels worden na verloop van tijd glad, waardoor ze onveilig worden voor trappen en ruimtes met veel vocht. Vanwege hun duurzaamheid geven huiseigenaren de voorkeur aan sisaltapijten voor entrees en woonkamers.

Synthetische tapijtvezels

1. Nylon

Nylon is een populaire keuze voor zowel residentiële als commerciële vloeren. Nylon tapijten bieden duurzaamheid en comfort tegen een eerlijke prijs. Nylon plat niet in gebieden met veel verkeer en is gemakkelijk te onderhouden.

Een nylontapijt is ook het beste voor uw kelder, omdat het bestand is tegen schimmel, rot, vlekken en insecten. Het is vermeldenswaard dat nylontapijten twee kwaliteiten hebben: Nylon 6 en Nylon 6,6.

2. Polyester

Polyester (PET) vloerbedekking is gemaakt van synthetische vezels. De eigenschappen van polyesterweefsel zijn vergelijkbaar met die van nylon. Het is vlekbestendig en voelt zacht aan.

Deze tapijten zijn verkrijgbaar in een breed scala aan huisdiervriendelijke kleuren en stijlen. Polyestertapijten zijn een “groene” optie omdat ze recyclebaar zijn.

3. Triexta

Triexta is een nieuwere stof in de tapijtindustrie met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met nylon. Een opmerkelijk tapijtmerk, Mohawk, maakt triexta-tapijten van hernieuwbare maïssuiker.

De tapijten zijn vlekbestendig, waardoor ze geschikt zijn voor huisdierbezitters en kinderkamers. Triexta-tapijten voelen zacht aan en bieden bovendien een vochtopname van nul procent.

4. Olefine (polypropyleen)

Olefin tapijten zijn in de massa geverfde kunstvezeltapijten. Door oplossingsverven zijn de tapijten kleurvast, zelfs bij blootstelling aan zonlicht en bleekmiddelen. Als zodanig zijn het goede buitentapijten. Deze vezel is niet zo veerkrachtig als nylon, dus hij kan plat worden onder zwaar voetverkeer.

5. Acryl

Acryltapijten hebben een vergelijkbare look en feel als wol. Ze zijn ook lichtgewicht en hypoallergeen. Omdat het synthetische vezels zijn, zijn acryltapijten bestand tegen motten, chemicaliën en vervaging.

Overweeg een acryltapijt als u op zoek bent naar een vezel die wol of katoen nabootst. Maar acryl is misschien niet ideaal voor ruimtes met veel verkeer, omdat het snel vlekt en slijt.

Veel voorkomende tapijtstijlen

Tapijtstijlen bepalen het uiterlijk en de textuur van een tapijt. Naast de esthetiek heeft het draaien van de garens ook invloed op de duurzaamheid van een tapijt.

1. Lussenstapel

Lussenpooltapijten verbinden elke vezel met de rug met behulp van lussen. De pool wordt tijdens de productie in en uit de rug van het tapijt geweven. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lushoogtes en texturen. Berbertapijten zijn ideale lussenpooltapijten met een strak, handgemaakt weefsel.

2. Snijpool

Alle lussen in gesneden pooltapijten worden doorgesneden. De tapijtpalen worden vervolgens gedraaid om de duurzaamheid en zachtheid te behouden. Tapijten met gesneden pool zijn gebruikelijk in woonvloeren.

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en tufthoogtes. Pluche tapijten hebben zachte, gelijkmatige polen, waardoor ze een gezellige en luxueuze afwerking hebben.

3. Cut-Loop-pool

Snij- en lussenpooltapijten, of gebeeldhouwde tapijten, worden gemaakt met behulp van lussen- en gesneden poolvezels. Het resulteert in een textuurverschil tussen de gesneden en lusvormige vezels.

Fabrikanten creëren patronen op gesneden lussenpooltapijten met verschillende vezelkleuren. Tapijten met visgraatpatroon gebruiken de gesneden lussenpoolstijl om verschillende kleuren te creëren.

4. Friesstapel

Friespooltapijten zijn gesneden pooltapijten met lange, gedraaide vezels. Het is een moderne versie van de tapijttextuur uit de jaren 70 met een pluizig uiterlijk (pluizig tapijt).

Terwijl de friespool een informele uitstraling geeft, zijn de tapijten duurzaam in ruimtes met veel verkeer. De losse vezels houden echter vuil en vlekken vast en zijn lastig schoon te maken. Het kiezen van een in de massa geverfd hoogpolig tapijt helpt vlekken te voorkomen.

Omdat de vezels van een hoogpolig tapijt op hun zijkant liggen in plaats van rechtop, zijn ze bestand tegen matteren en pletten. Het draaien van vezels op friestapijten maakt ze ook duurzaam.

5. Draaistapel

Huiseigenaren installeren twist-pole tapijten in gangen, trappen en woonkamers. Hun korte tapijtvezels worden tijdens het productieproces gedraaid.

De techniek vormt een laagpolig tapijt met een duurzame constructie. Omdat de vezels dicht opeengepakt zitten, laten twistpooltapijten geen voetafdrukken of vacuümpatronen achter.

6. Saksenstapel

Saksische tapijten hebben een luxueuze, hoogpolige pool, met rechte vezels die in gelijke lengtes zijn gesneden. De pool is niet zo lang als een friespool, maar heeft langere plukjes dan twistpooltapijten. Als gevolg hiervan laten ze vacuümleidingen en voetafdrukken achter.

Saksische tapijten zijn er in verschillende afwerkingen, van glad, zijdeachtig fluweel tot een ruige look. Velvet Saxony-palen zijn recht en veranderen van kleur bij aanraking. Een getextureerde Saksische pool heeft een kinky of ruige uitstraling en vertoont geen voetafdrukken of vacuümpatronen.

Hoe u het juiste tapijttype kiest

Naast kleur en maat zijn er nog andere zaken waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van het beste tapijt voor uw huis.

Ken de onderhoudsvereisten

Hoewel alle tapijten onderhoud nodig hebben, hebben sommige materialen professionele reiniging en verzorging nodig. Kinderkamers en huishoudens met huisdieren hebben een laagpolig en vlekbestendig tapijt nodig. Gebruik bij het selecteren van een tapijt reinigingsmethoden en wasmiddelen die geschikt zijn voor het materiaal.

Vergelijk de opties voor tapijtvulling

Het opvulmateriaal van het tapijt is net zo cruciaal als het getufte materiaal. U wilt een stevige en dichte vulling voor gebieden met veel verkeer, zodat deze de vloer dempt. Een dikke vulling verlengt ook de levensduur van uw tapijt.

Als u een tapijt zonder vulling installeert, kan de garantie vervallen. De meest voorkomende vullingsopties zijn schuim, vezels en rubber.

Controleer de garantievoorwaarden

Controleer de garantievoorwaarden op het gebied van behoud van slijtage en uiterlijk bij het kiezen van een tapijttype. Ook de garantievoorwaarden tegen vervaging en vlekken en vuil zijn het overwegen waard. Bekende merken bieden ook vervagingsbestendigheid en installatiegaranties.

De beste tapijtbedrijven bieden een garantie van 10 tot 20 jaar op het behoud van de textuur. Onder deze garantie moet het tapijt bij normaal voetverkeer zijn uiterlijk behouden. Tapijten van hoge kwaliteit hebben doorgaans dergelijke garantievoorwaarden.

Houd rekening met de installatiecriteria

Voordat u een nieuw tapijt installeert, moet u het bestaande tapijt verwijderen en de ondervloer schoonmaken. De kamers moeten vrij zijn van meubels of obstakels. U hebt speciaal gereedschap nodig om de ruimte, de trim en het verankering te meten. Het inhuren van een professional is ideaal voor kamerbreed tapijt.

Veelgestelde vragen (FAQ)FAQ

Welk tapijttype en stijl is het beste?

Het beste tapijttype hangt af van het gebruik van de kamer. Kies een laagpolig tapijt met vlekbestendigheid voor een druk bezochte ruimte of buiten. Nylon is het beste tapijtmateriaal, omdat het duurzaam en gemakkelijk te onderhouden is.

Wat is het meest voorkomende type tapijt?

Berber en sisal zijn veel voorkomende stijlen van lussenpooltapijten. Beide tapijtsoorten zijn duurzaam en betaalbaar. Saksische tapijten gemaakt van 100% nylon zijn ook gebruikelijk in huishoudens.

Wat is een kamerbreed tapijt?

Een kamerbreed tapijt is een geweven of getuft tapijt dat van muur tot muur past. Kamerbreed tapijt wordt verkocht op rollen van 150 voet en in breedtes van 12 tot 15 voet. Minder naden op de tapijten zorgen voor een meer samenhangende ruimte in grote kamers.

Welke kleur tapijt verbergt vuil het beste?

Donkerbruine tapijten werken het beste om vuil te verbergen. Aardetinten verbergen vlekken en kruimels goed en hoeven niet vaak te worden gestofzuigd. Ze zijn geschikt voor kantoren, kinderkamers en huishoudens met huisdieren.

Winkelen voor het beste tapijt kan voor de meeste huiseigenaren overweldigend zijn. Raadpleeg de verkoper voordat u een tapijttype kiest. Een expert helpt u bij het kiezen van de beste tapijtstof voor uw ruimte.

Het is ook cruciaal om voor de beste tapijtmerken te kiezen. Een tapijt van hoge kwaliteit moet een solide constructie, textuur en draagbaarheid hebben.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook