Vinylvloeren 101

Vinyl Flooring 101

Vinylvloeren zijn populair in woonomgevingen vanwege de duurzaamheid, veelzijdigheid en betaalbaarheid. Er zijn verschillende soorten vinylvloeren, elk met voor- en nadelen. Als u de verschillende aspecten van vinylvloeren voor thuisgebruik begrijpt, kunt u een weloverwogen beslissing nemen.

Vinyl Flooring 101

Soorten vinylvloeren

Luxe vinylplank

Luxury Vinyl Plank (LVP) bootst het uiterlijk van hardhouten planken na. LVP biedt de visuele aantrekkingskracht van hout en biedt tegelijkertijd de duurzaamheid en waterbestendigheid van vinyl.

Het is verkrijgbaar in verschillende plankformaten, texturen en afwerkingen om de gewenste houtlook te bereiken. Professionals installeren LVP met behulp van lijm-, click-lock- of loose-lay-methoden.

Vel vinyl

Vellenvinyl is een doorlopende rol vloermateriaal, vaak verkrijgbaar in breedtes van 6 tot 15 voet. Bij de installatie wordt de plaat op maat gesneden en op de ondervloer bevestigd.

Vinylplaten hebben een naadloos uiterlijk, omdat het zonder zichtbare naden kan worden geïnstalleerd. Het biedt uitstekende waterbestendigheid in badkamers en keukens.

Luxe vinyltegel

Luxury Vinyl Tile (LVT) is een premium vinylvloer met hoogwaardige esthetiek en verbeterde duurzaamheid. LVT wordt geleverd in tegel- of plankformaten en ontwerpen met realistische texturen en patronen.

Het beschikt over geavanceerde slijtlagen en beschermende coatings voor weerstand tegen krassen, vlekken en slijtage. LVT kent verschillende installatiemethodes, waaronder verlijmen, click-lock of los leggen.

Hout kunststof composiet vinyl

Vinylvloeren van hout-kunststofcomposiet bestaan uit een kernlaag van hout en kunststof of houtmeel en thermoplastische polymeren. De composietkern voegt stabiliteit, stijfheid en duurzaamheid toe aan de vloer.

Voordelen van vinylvloeren

Duurzaamheid: Vinyl is bestand tegen zwaar voetverkeer, waardoor het geschikt is voor residentiële en commerciële toepassingen. Vochtbestendigheid: Vinylvloeren zijn een uitstekende keuze voor vochtgevoelige ruimtes. Het is bestand tegen morsen, ongelukken met huisdieren en vocht zonder kromtrekken of schade. Esthetische opties: Vinylvloeren hebben verschillende stijlen, ontwerpen en kleuren. Dankzij de veelzijdigheid kunt u de gewenste esthetiek voor uw ruimte bereiken. Eenvoudig onderhoud: De vloer hoeft alleen maar regelmatig te worden geveegd of gestofzuigd en af en toe vochtig te worden dweilen. Goedkoper: Vinylvloeren zijn goedkoper dan hardhout of natuursteen. Het biedt een kosteneffectief alternatief zonder concessies te doen aan uiterlijk of kwaliteit.

Nadelen van vinylvloeren

Slechte luchtkwaliteit: Vinylvloeren stoten vluchtige organische stoffen (VOS) uit, die irriterend zijn voor de luchtwegen. Gevoelig voor kleurvervaging: Blootstelling aan de zon veroorzaakt verkleuring en UV-schade.

Overwegingen voordat u een vinylvloer kiest

Geschiktheid van de ruimte en verkeer

Kamers met veel loopverkeer hebben vinylvloeren nodig die bestand zijn tegen veelvuldig gebruik en slijtage. Vinylopties met een dikke slijtlaag bieden een betere weerstand tegen krassen, slijtage en inkepingen.

Badkamers, keukens, wasruimtes en kelders worden regelmatig blootgesteld aan vocht. Installeer waterbestendige of waterdichte vinylvloeren voor dergelijke ruimtes.

Dikte en slijtlaag

Vinylvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, gemeten in millimeters (mm). De dikte van vinylvloeren varieert van ongeveer 2 mm tot 8 mm of meer. Dikkere opties in het bereik van 5 mm tot 8 mm zijn veerkrachtiger en gaan langer mee.

De slijtlaag is de bovenste beschermende coating van vinylvloeren. Het is vaak gemaakt van helder PVC of polyurethaan en de dikte wordt gemeten in mils. Eén mil is gelijk aan 0,001 inch.

Een dikkere slijtlaag beschermt tegen beschadigingen en verlengt de levensduur van de vloer. Een slijtlaagdikte van 0,3-0,5 mm (12-20 mil) is geschikt voor residentiële toepassingen.

Installatietype

Vellenvinyl heeft een professionele installatie nodig vanwege de complexiteit van het snijden en passen van grote platen. Andere opties, zoals vinyltegels of planken met kliksysteem, zijn geschikt voor doe-het-zelvers.

Voorbereiding van de ondervloer

Beoordeel de staat van de ondervloer waarop de vinylvloer zal worden geïnstalleerd. Zorg ervoor dat het schoon, vlak en vrij van vocht of structurele problemen is. Afhankelijk van het type vinylvloer kunnen bepaalde voorbereidingen voor de ondervloer nodig zijn.

Budgetoverwegingen

Bepaal uw budget voor het vloerproject, inclusief materialen, installatie en eventuele extra kosten. Vinylvloeren zijn verkrijgbaar tegen verschillende prijzen, waardoor u uw opties eenvoudig kunt beperken.

Verzorging en onderhoud van vinylvloeren

Vinylvloeren zijn duurzaam en vereisen weinig onderhoud. Een goede verzorging en onderhoud verlengen de levensduur en het uiterlijk van uw vinylvloer. Hier zijn enkele essentiële tips voor het onderhoud van vinylvloeren:

Regelmatig schoonmaken: Regelmatig vegen of stofzuigen verwijdert los vuil, stof en vuil. Dit voorkomt krassen en zorgt ervoor dat de vloer er schoon blijft uitzien. Zorg ervoor dat u een voor vinyl geschikte stofzuiger met een zacht borstelopzetstuk gebruikt om schade te voorkomen. Vochtig dweilen: Periodiek vochtig dweilen verwijdert hardnekkig vuil en vlekken. Gebruik een milde, pH-neutrale reiniger voor vinylvloeren. Vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen, producten op ammoniakbasis of agressieve chemicaliën, omdat deze het vloeroppervlak kunnen beschadigen. Opruimen van gemorste vloeistoffen: Ruim gemorste vloeistoffen op zodra ze zich voordoen om vlekken of schade te voorkomen. Gebruik een zachte doek of spons en een mild reinigingsmiddel om de gemorste vloeistof weg te vegen. Laat vloeistoffen niet gedurende langere tijd op de vloer liggen. Vermijd overmatig water: Hoewel vinylvloeren waterbestendig zijn, kan overmatig water tussen de naden of randen sijpelen en schade veroorzaken. Wring de dweil of doek goed uit om overmatig vocht tijdens het dweilen te voorkomen. Meubelbescherming: Plaats beschermkussentjes of vilt onder de meubelpoten om krassen en deuken te voorkomen. Gebruik bij het verplaatsen van zwaar meubilair een dolly of til het op in plaats van het over de vinylvloer te slepen. Bescherming tegen zonlicht: Bij blootstelling aan direct zonlicht vervagen of verkleuren vinylvloeren na verloop van tijd. Gebruik gordijnen, jaloezieën of UV-beschermende raamfolies om verkleuring te voorkomen. Periodiek onderhoud: Sommige soorten vinylvloeren hebben mogelijk periodiek onderhoud nodig, zoals polijsten of een afwerking aanbrengen. Raadpleeg de richtlijnen van de fabrikant voor specifieke aanbevelingen

DIY versus professionele installatie

DIY-installatie is goedkoper en geeft u meer controle over het hele proces. U kunt indien nodig aanpassingen doorvoeren zonder afhankelijk te zijn van externe contractanten.

DIY-installatie is vaak geschikt voor kleinere ruimtes. Het is ook ideaal voor eenvoudige installaties waarvoor geen complexe sneden of overgangen nodig zijn.

Professionele installateurs beschikken over de opleiding, ervaring en expertise om een installatie van hoge kwaliteit te garanderen. Ze zijn bekend met de voorbereiding van de ondervloer, precieze sneden en naadloze overgangen. Kies voor professionele installatie voor grotere ruimtes, complexe lay-outs of gespecialiseerde installaties.

Vinyl versus hardhouten vloeren

Vinylvloeren bestaan uit synthetische materialen zoals PVC of een composiet van PVC en andere additieven. Hardhouten vloeren zijn daarentegen gemaakt van massief of samengesteld hout, wat een natuurlijke, authentieke uitstraling biedt.

Houten vloeren vereisen een professionele installatie. Vinylvloeren bieden verschillende legmogelijkheden, waardoor ze ideaal zijn voor doe-het-zelvers. Bovendien zijn hardhouten vloeren duurder dan vinylvloeren.

De kosten voor hardhout zijn afhankelijk van de houtsoort, soort en kwaliteit. Vinylvloeren zijn budgetvriendelijker, met verschillende opties beschikbaar voor $ 1 tot $ 2 per vierkante voet.

Vinyl versus laminaatvloeren

Vinylvloeren bestaan uit synthetische materialen, zoals PVC of een composiet van PVC. Laminaatvloeren bestaan uit een gelaagde opbouw met een kern van vezelplaat. Het heeft een gedrukte beeldlaag die hout of andere materialen nabootst en een beschermende slijtlaag.

Kies laminaat boven vinylvloeren voor een realistischer uiterlijk van hout of steen. Laminaatvloeren zijn voorzien van een zwevend installatiesysteem met klikvergrendelingsmechanismen.

Vinylvloeren hebben verschillende installatiemethoden, waaronder verlijmen, klikken en los leggen. Ze vereisen allebei enige basisvoorbereiding, maar vinylvloeren zijn gemakkelijker te installeren.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook