Wat is omgevingslicht? Hoe u de juiste balans kunt bereiken

What is Ambient Light? How to Achieve the Right Balance

Omgevingslicht is een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar het algemene licht in een bepaalde ruimte. Omgevingslicht is doorgaans indirect en diffuus, in tegenstelling tot directere lichtbronnen zoals taakverlichting. Omgevingslicht omvat vele lichtbronnen die allemaal bijdragen aan de complexe lichtlaag in onze huizen en de omringende wereld en is een van de belangrijkste ingrediënten voor een succesvol interieurlichtontwerp. We gaan de manieren belichten om omgevingslicht effectief te gebruiken en uw binnenverlichting als een professional in lagen aan te brengen.

What is Ambient Light? How to Achieve the Right Balance

Wat is omgevingslicht?

Omgevingslicht staat bekend als algemene verlichting omdat het al het algemene en indirecte licht is dat de hele kamer bedekt. Omgevingslicht verschilt van gerichte verlichting, taakverlichting of accentverlichting, die zich op een specifiek gebied richt en een duidelijk doel heeft. Een lichtbron kan een dubbele functie hebben, afhankelijk van het ontwerp en de plaatsing. Een tafellamp kan bijvoorbeeld zorgen voor algemeen licht in de kamer, maar ook voor licht bij het lezen of handwerken.

Omgevingslicht kent vele bronnen, afhankelijk van de ruimte. Deze kunnen de zon, de maan en de lucht in buitenomgevingen omvatten, maar ook overhead-, lampen- of wandverlichting in binnenruimtes.

Bronnen van omgevingslicht

Er zijn veel bronnen van sfeerverlichting die nuttig zijn in het interieurontwerp. Gebruik verschillende bronnen om het juiste verlichtingsniveau voor verschillende tijdstippen van de dag te bereiken.

Natuurlijk zonlicht – Natuurlijk zonlicht is een van de belangrijkste omgevingslichtbronnen voor binnenruimtes. Natuurlijk licht varieert afhankelijk van factoren zoals het seizoen, het tijdstip van de dag en de geografische locatie. U kunt het natuurlijke omgevingslicht maximaliseren met de strategische plaatsing en grootte van de ramen. Maanlicht – Maanlicht zorgt voor een zachter en subtieler omgevingslicht binnenin. Het kan een kalmerende en vredige binnensfeer creëren. Dakraam – De verlichting van de lucht produceert een overvloed aan omgevingslicht. Dakraam is diffuser en zachter dan het omgevingslicht dat door de zon wordt geproduceerd. Reflecties – Het licht dat weerkaatst op oppervlakken zoals muren, plafonds en vloeren is een belangrijke bron van omgevingslicht. Lichtgekleurde oppervlakken met een hogere lichtreflectiewaarde (LRV) reflecteren meer omgevingslicht in de kamer. Plafondlampen – Licht aan of in het plafond, zoals kroonluchters, hanglampen, inbouwarmaturen en inbouwverlichting, zijn allemaal soorten plafondlampen. Veel van deze lampen zijn decoratief. Dit soort licht zal de kamer niet gelijkmatig bedekken, waardoor je andere lichtbronnen nodig hebt om alle donkere hoekjes te verlichten. Wandkandelaars – Wandkandelaars zijn armaturen die aan een muur zijn bevestigd en zorgen voor plaatselijk omgevingslicht om bepaalde ruimtes te verlichten. Staande lampen – Staande lampen zijn een belangrijke bron van omgevingslicht en kunnen ook als taaklicht worden beschouwd. Mensen gebruiken ook staande lampen om een decoratief element aan de kamer toe te voegen. Heldere of stoffen tinten zorgen voor meer omgevingslicht dan effen tinten, die het licht in een specifieke richting richten. Tafellampen – Lampen die op bureaus, bijzettafels en toonbanken worden geplaatst, leveren een essentiële bijdrage aan het omgevingslicht in een kamer. Afhankelijk van het ontwerp van de tafellamp kan deze zowel plaatselijk als algemeen licht bieden. Lampen met effen lampenkappen en direct licht kunnen het beste worden gebruikt als taakverlichting, terwijl lampen met heldere of stoffen lampenkappen kunnen worden gebruikt voor algemene verlichting in specifieke ruimtes. Koofverlichting – Verlichting geïnstalleerd in richels, uitsparingen of andere architectonische kenmerken, zoals koven, kan zacht en indirect omgevingslicht in een kamer creëren. LED-strips – Dit zijn flexibele lichtstrips die u langs oppervlakken en inbouwgebieden kunt installeren om sfeerverlichting te bieden en bepaalde kenmerken van de kamer te benadrukken. LED-verlichting is waardevol omdat u de kleurtemperatuur kunt aanpassen aan het tijdstip van de dag, het seizoen en de gewenste sfeer.

Geometric modern headboard with backlit light

De juiste balans van omgevingslicht verkrijgen

Het bereiken van een optimale balans van omgevingslicht hangt af van een doordachte afweging van verschillende factoren om een comfortabele en visueel aantrekkelijke sfeer te creëren.

Begrijp de grootte en het doel van de kamer

Beoordeel de grootte en vorm van de kamer voordat u een beslissing neemt over de omgevingslichtbronnen in de kamer. Voor grotere kamers en kamers met lastige of verborgen ruimtes zijn meer omgevingslichtbronnen nodig om een gelijkmatige algemene verlichting in de hele ruimte te bereiken. Een vierkante of rechthoekige kamer heeft bijvoorbeeld slechts één plafondlamp nodig met andere ondersteunende omgevingsverlichting, zoals lampen, terwijl een kamer met meerdere onregelmatig gevormde zones plafondverlichting in elke ruimte nodig heeft.

Houd ook rekening met het doel van de kamer. Verschillende taken en functies vereisen verschillende verlichtingsniveaus.

Denk aan de kleuren en oppervlakken van de kamer

Lichtgekleurde muren, vloeren en plafonds reflecteren meer licht dan donkergekleurde oppervlakken of kamers met minder natuurlijk licht. Dit betekent dat lichte kamers mogelijk minder kunstmatige lichtbronnen nodig hebben dan donkergekleurde kamers of kamers met minder of kleinere ramen.

Gebruik een gelaagde aanpak

U kunt meerdere soorten omgevingslicht over elkaar heen leggen om het licht in de kamer in evenwicht te brengen. Dit zorgt ook voor een gelaagde look die helpt om uw kamer een aangepaste en goed afgeronde look te geven. Selecteer verschillende typen sfeerverlichting om diepte in de kamer te creëren, zoals plafondlampen, inbouwlampen of lampen.

Verdeel het licht gelijkmatig

Bedenk waar je een omgevingslichtbron nodig hebt om de kamer te verlichten. Je kunt niet elk donker hoekje wegnemen met omgevingslicht, maar je kunt wel bedenken waar een totaallicht de meeste impact zal hebben. Vul aan met vormen van verplaatsbare lampen, zoals lampen, als je geen bovenlichten kunt gebruiken.

Profiteer van natuurlijk licht

Natuurlijk licht kan een van de belangrijkste bronnen van omgevingslicht zijn. Natuurlijk licht is echter sterk afhankelijk van het seizoen, het tijdstip, de locatie en de raamgrootte en -locatie. Om gedurende de dag minder afhankelijk te zijn van kunstmatig omgevingslicht, kunt u het natuurlijke licht uit de ramen maximaliseren door extra raambekleding te gebruiken. Transparante gordijnen zijn hiervoor optimaal omdat ze voldoende licht binnenlaten en toch de privacy behouden.

Overweeg dimmers

Uw behoefte aan sfeerverlichting zal gedurende de dag variëren. Daarom is het essentieel om een manier te hebben om de hoeveelheid omgevingslicht in een bepaalde ruimte te regelen. Dimmers van sfeerverlichting, vooral plafondlampen, zijn hierbij nuttig, evenals meerdere lichtbronnen zoals lampen die naar behoefte kunnen worden in- en uitgeschakeld.

Een centraal punt creëren

Gebruik één omgevingslichtbron om een centraal punt in de kamer te creëren. Optimale lichtpunten zijn bijvoorbeeld een kroonluchter of een hanglamp. Het is het beste om dit brandpunt te centreren boven een zit- of eethoek of in het midden van een foyer.

Lichte kleur

De kleur van het licht, zowel warm als koel, heeft een merkbare invloed op de stemming en het gevoel dat je in een bepaalde kamer krijgt. Meestal ziet koel licht met blauwe ondertonen er te hard uit voor de algehele binnenverlichting. Warme verlichting, of licht met gele ondertonen, zorgt voor een gezellige sfeer. De meeste experts raden omgevingsverlichting aan die varieert van 2000K, helder wit, tot 3000K, warm wit.

Experimenteer en pas aan

Maak een lichtontwerp voor de ruimte en beoordeel hoe de verlichting past bij het doel en de grootte van de ruimte. Aarzel niet om de verlichting aan te passen als een ruimte meer of minder licht nodig heeft. Veranderingen in het meubilair of de kleur van de kamer kunnen ook veranderingen in het lichtontwerp vereisen.

Headboard wall ambient lighting fixture

Soorten licht om te combineren met omgevingslicht

U kunt alle beschikbare lichtbronnen gebruiken om een gelaagde look te creëren en uw kamer diepte en interesse te geven. Veel van deze lichtsoorten hebben meerdere doeleinden en functioneren voor een specifiek doel, maar zorgen ook voor wat sfeerlicht in de kamer.

Taakverlichting – Taakverlichting verlicht een ruimte waar je specifieke handelingen uitvoert, zoals een bureaulamp om te studeren of onder de kastverlichting in een keuken. Accentverlichting – Deze verlichting benadrukt bepaalde gebieden om er meer aandacht op te vestigen. U kunt bijvoorbeeld bepaalde architectonische kenmerken in uw huis of een kunstwerk aan de muur verlichten. Decoratieve verlichting – Dit soort lampen hebben een esthetisch en functioneel doel. Kroonluchters, sierhangers en esthetische vloerlampen trekken allemaal de aandacht en zorgen tegelijkertijd voor omgevingslicht. Verlichting onder kasten – Deze verlichting wordt onder kasten geïnstalleerd om verlichting te bieden in keukens of vitrinekasten. Speciale verlichting – Dit omvat verlichting voor unieke doeleinden, zoals het tentoonstellen van kunstwerken.

Omgevingslichtinspiratie

Huiseigenaren en interieurontwerpers gebruiken omgevingslicht om veel verschillende soorten kamers met diepte en functionaliteit te creëren.

Sfeerverlichting voor woonkamer

Ambient Lights for Living RoomSwidany Int. Handel

Denk eens aan het licht in deze woonkamer; het heeft vier bronnen van omgevingslicht die bijdragen aan de algehele balans in de kamer en verschillende functies bieden.

De prachtige kroonluchter vormt een indrukwekkend middelpunt in de kamer en zorgt voor zacht licht door de hele kamer. Het grote raam biedt het voordeel van natuurlijk licht. De lamp naast de bank fungeert als sfeer- en taakverlichting voor lezen of kleine details.

Sfeervol eetkamerlicht

Ambient Dining Room LightCaffe Latte Thuis

In een moderne eetkamer als deze zorgen te veel extra lichtbronnen voor visuele rommel die afbreuk doet aan het ontwerp. Deze eetkamer heeft een prachtige kroonluchter die voor het grootste deel van het omgevingslicht in de kamer zorgt. De ontwerper heeft echter ook onopvallende inbouwlampen toegevoegd om de donkere hoeken indien nodig te verlichten.

Slaapkamer sfeerverlichting

Bedroom Ambient LightingAmberkleurige interieurs

Een combinatie van verschillende soorten licht in de slaapkamer is essentieel voor algemene taken en het voorbereiden op het slapengaan. De kroonluchter zorgt voor algemeen licht en een centraal punt. De bedlampjes hebben een stoffen kap, waardoor ze zowel algemeen licht als taakverlichting geven om te lezen.

Sfeerverlichting in open plattegronden

Ambient Lighting in Open Floor PlansHuizen om van te houden AU

Open plattegronden zijn populair in het huidige tijdperk. Ze bieden flexibiliteit in de manier waarop u uw ruimte gebruikt en hebben een lichte en luchtige stijl. De verlichtingsbronnen moeten echter voldoende zijn om de ruimte verlicht te houden.

Deze open ruimte maakt gebruik van zowel spoorverlichting als een hanglamp. Ook hebben de huiseigenaren hun best gedaan om zoveel mogelijk natuurlijk licht op te nemen met grote ramen en dakramen.

Sfeervolle wandverlichting

Ambient Wall LightingFocaal decor

Deze eetkamer is voorzien van een LED-kroonluchter die voor licht op de tafel zorgt, maar niet voldoende is voor de hele kamer. Wandlampen zijn een zachte vorm van omgevingslicht die de gebieden verlichten die de kroonluchter niet bereikt. Wandlamp past goed bij hedendaagse en minimalistische designstijlen.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook