Hoeveel gewicht kan gipsplaat bevatten?

How Much Weight Can Drywall Hold?

Gipsplaten zijn een gebruikelijk binnenoppervlak, maar voordat u met uw ophangproject begint, is het belangrijk om te begrijpen hoeveel gewicht gipsplaten kunnen dragen. Of het nu gaat om het ophangen van een schilderij of het monteren van wandplanken, het is essentieel voor zowel huiseigenaren als aannemers om te begrijpen hoeveel gewicht gipsplaten kunnen dragen. Standaard gipsplaten van ½ inch alleen kunnen tussen de 1,5 en 2,1 pond per vierkante voet bevatten, maar er zijn veel factoren die dit bedrag kunnen verhogen. Zodra u alle factoren kent die een rol spelen, kunt u decor effectiever ophangen en het draagvermogen van uw wand- en plafondoppervlakken maximaliseren, zodat u elk wanddecor met vertrouwen kunt ophangen.

How Much Weight Can Drywall Hold?

Factoren die van invloed zijn op het gewicht dat gipsplaten kunnen dragen

Het gewicht dat gipsplaat kan dragen, wordt beïnvloed door verschillende factoren:

Gipsplaatdikte – Gipsplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, van ¼ inch tot ⅝ inch dik. Hoe dikker de gipsplaat, hoe meer draagvermogen dan de dunnere varianten. Interne muurframing – De muurframing achter de gipsplaat bestaat meestal uit houten of metalen noppen. Het gebruik van de achterste noppen om het gewicht te ondersteunen, biedt een veel betere ondersteuning dan alleen de gipsplaat zelf. Soorten ankers of bevestigingsmiddelen – De keuze voor gipsplaatankers of andere soorten bevestigingsmiddelen zoals bouten is nuttig om de hoeveelheid gewicht die gipsplaat kan dragen te vergroten. Gewichtsverdeling – Hoe het gewicht over het muuroppervlak wordt verdeeld, heeft invloed op de manier waarop gipsplaat met gewichtsbelastingen omgaat. Het spreiden van een zware last over meerdere hangers of het gebruik van een groter oppervlak voor het bevestigen van het object kan het draagvermogen helpen vergroten. Muurintegriteit – Gipsplaatoppervlakken in goede staat kunnen het gewicht effectiever vasthouden dan gipsplaat met overmatige schade zoals scheuren, waterschade of overmatige slijtage. Omgevingsomstandigheden – Hoge luchtvochtigheid en vocht hebben een verslechterend effect op gipsplaat en verminderen het vermogen om het gewicht vast te houden. Het gebruik van vochtbestendige gipsplaat kan deze effecten helpen verzachten.

Hoe u het gewicht kunt vergroten dat gipsplaten kunnen dragen

Typische ½-inch dikke gipsplaat die stevig is bevestigd aan 16-inch muurstijlen, kan tussen de 5 en 10 pond per vierkante voet ondersteunen. Dit betekent dat een gipsplaatplaat van gemiddelde grootte van 4' x 8' tussen de 160 en 320 pond gewicht kan dragen, verdeeld over de hele linie. Het is belangrijk op te merken dat deze gewichtscapaciteit uitgaat van ideale omstandigheden en een gewicht dat gelijkmatig over de hele linie wordt verdeeld. Er zijn manieren om het draagvermogen van gipsplaat te vergroten, zelfs zonder deze ideale omstandigheden.

Gebruik ankers of spanbouten

Ankers en spanbouten zijn een soort bevestigingsmiddel dat u kunt gebruiken wanneer u zware voorwerpen op gipsplaatoppervlakken hangt. Deze zijn handig bij het ophangen van verlichtingsarmaturen, zware foto's en spiegels en wandplanken.

Er zijn talloze gipsplaatankers, waaronder typen plastic anker en metalen anker. Ankers zetten uit achter het muuroppervlak om de gewichtsbelasting te spreiden en het moeilijker te maken om het anker uit de muur te trekken. Kunststof ankers zijn eenvoudig in gebruik en geschikt voor vele projecten. Ze hebben een draagvermogen van maximaal 25 pond. Metalen ankers hebben een hoger draagvermogen. Ze kunnen gewichten tot 75 pond dragen.

Als u een extra zwaar voorwerp wilt ophangen, kunt u spanbouten gebruiken. De spanankers kunnen een gewicht van maximaal 200 kilo dragen.

Bevestig het object aan een muurstijl of plafondbalk

Het gebruik van een muurstijl om het draagvermogen van gipsplaat te vergroten is eenvoudig en effectief. Gipsplaten met de steun van de achterste noppen kunnen tot 100 kilo gewicht dragen. Voor lichte tot middelzware voorwerpen kunt u alleen een spijker of een schroef gebruiken, maar als u een sterkere hanger zoals een knevel gebruikt, wordt het draagvermogen nog groter. Gebruik geen gipsplaatankers in noppen, omdat deze niet kunnen uitzetten in het hout.

Lokaliseer de muurstijl achter de gipsplaat met een elektronische noppenzoeker of door zachtjes op de muur te tikken om te bepalen waar het geluid steviger is. De meeste noppen liggen 45 cm uit elkaar, dus meet deze afstand als je meer noppen in de muur wilt vinden. Boor een gat voor dat iets kleiner is dan de bevestiger die u gaat gebruiken en zet vervolgens de bevestiger vast.

Plafondbalken lijken op muurstijlen, maar kunnen niet zoveel gewicht dragen. Toch kunt u, door een zwaar voorwerp aan een plafondbalk te bevestigen, het gewicht van gipsplaat vergroten. Typische plafondbalken kunnen tussen de 15 en 20 kilo gewicht dragen. Je kunt dit vergroten door een sterke muurbevestiging zoals een knevel te gebruiken om je zware voorwerp op te hangen.

Verhoog het aantal bevestigingspunten

Hoe meer bevestigingspunten een object heeft, hoe beter de gewichtsverdeling over het muuroppervlak en hoe groter het vermogen van de muur om het object op zijn plaats te houden. Dit kan betekenen dat u het aantal muurhangers aan een groot object, zoals een zware spiegel, moet verhogen van één naar drie. Dit zal de belasting op de muur aanzienlijk verminderen.

Zoals bij al deze methoden is een multimodale aanpak het beste. Het gebruik van hangers zoals muurankers en knevels of het gebruik van noppen om de bevestigingen te verankeren is de beste aanpak.

Een andere manier om de bevestigingspunten te vergroten is door beugels of steunconstructies zoals planken te gebruiken om een zwaar voorwerp te ondersteunen. Beugels zijn een manier om de bevestigingspunten over meerdere vlakken te vergroten.

Versterk met steun

Het versterken van gipsplaat met steun, ook wel muursteun of blokkering genoemd, is een methode die u kunt gebruiken om het draagvermogen van uw muren te vergroten. Muursteun is een methode die u alleen kunt gebruiken als u bereid bent de muur tot aan de noppen te brengen. Dit is ook een optie voor kant-en-klare woningen als je weet waar zware voorwerpen zoals kasten of grote tv's aan de muur moeten worden bevestigd.

Overweeg een geschikt materiaal om met muurblokkering te beginnen. Veel voorkomende materialen zijn houten planken en multiplex. De grootte en dikte van het materiaal moeten afhangen van de grootte en het gewicht van het object dat u aan de muren wilt bevestigen. Snij het materiaal in stukken die tussen de noppen passen op de plek waar je het wandobject wilt bevestigen. Bevestig het muurblok met behulp van schroeven. Nadat u de muurblokken hebt bevestigd, kunt u de gipsplaat naar wens patchen en afwerken.

Upgrade naar dikkere gipsplaat

Standaard gipsplaat van ½ inch dik is geschikt voor de meeste toepassingen. Kiezen voor dikkere gipsplaten zoals ⅝-inch biedt verschillende voordelen in ruimtes waar u zware voorwerpen wilt ophangen of de geluidsisolatie of brandwerendheid wilt vergroten. Hoewel dikkere gipsplaten zwaardere gewichten kunnen dragen, is het het beste om nog steeds andere methoden te gebruiken om de capaciteit te vergroten. Deze omvatten het gebruik van ankers, schakelaars, muurblokkering of het verdelen van het gewicht van het object over het gipsplaatoppervlak.

Raadpleeg een professional

Het ophangen van zware voorwerpen is stressvol, en ondanks zorgvuldig onderzoek kun je er nog steeds nerveus over zijn. Het is nooit een slecht idee om een professionele klusjesman of bouwer te raadplegen voor hun aanbevelingen. Zij zullen de situatie beoordelen en u advies geven over hoe verder te gaan. Je kunt ze de ophangklus laten voltooien, of ze gewoon betalen voor hun tijd en advies en de klus zelf klaren.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook