Wat is een plat dak en waar is het van gemaakt?

What Is A Flat Roof And What Is It Made Of?

Het platte dak bestaat al eeuwen. Wat is een plat dak en waar is het van gemaakt, zijn twee dingen die u moet weten. Tegenwoordig is het platte dak door zijn vorm eigentijds.

Maar wat is een plat dak en waarom wordt het steeds populairder?

Wat is een plat dak?

What Is A Flat Roof And What Is It Made Of?Afbeelding van Guy Ayers

Een dak heeft een drainagesysteem nodig. Huizen in regenachtige klimaten hebben drainage nodig, dus platte daken zijn niet populair. De meeste “platte daken” hebben hellingen en zijn niet vlak.

De meeste platte daken hebben een hoek van tien graden of minder. Ze zien er plat uit en geven water een plek om te rennen. Afwatering zou uw grootste zorg moeten zijn bij het bouwen van een plat dak.

Materialen voor platte daken

Flat Roof MaterialsEdgeWork-ontwerp bouwen

Hoe worden platte daken gemaakt? Ze zijn gemaakt van dezelfde materialen als sterk hellende daken. Het verschil is dat platte daken waterbestendigheid vereisen.

BUR – Opgebouwd dak

Een opgebouwd dak is een van de meest voorkomende platte daken. Het heeft vilt- en lijmlagen. Het begint met de terrasplank, gevolgd door isolatie. Daarna worden de lagen asfalt en vilt gewisseld, waarbij grind op de toplaag van het asfalt wordt aangebracht.

De bovenste laag reflecteert de zon, waardoor de binnenkant geïsoleerd blijft. Het beschermt ook de onderste lagen tegen verwering. Grind is eenvoudig te vervangen, zodat u er indien nodig meer op kunt gieten.

GRP – Glasversterkt polyester

GVK dakbedekking, ook wel glasvezel genoemd, is een goede keuze. De tand-in-groef dakbedekking is laminaat, dat een speciale hars voor dakbedekking heeft. GVK is eenvoudig te plaatsen op platte daken.

GVK ligt als tin. Het kan zijn dat je een training moet volgen, maar deze dakbedekking is makkelijker te leggen dan BUR, waarvoor een gecertificeerd team nodig is.

Bitumen

BUR gebruikt teer, maar bitumen is een vervangingsmiddel. Teer ruikt slecht en is rommelig. Bitumen bestaat uit lagen asfalt met een beschermende toplaag van kit of ander beschermend materiaal.

Het beste van bitumen is dat het wordt geleverd in stukjes die je kunt afpellen en plakken, dus het is gemakkelijk aan te brengen. Er is peel-and-stick-asfalt verkrijgbaar dat net zo goed werkt als gietasfalt en goedkoper is dan andere dakbedekkingsopties.

EPDM – Ethyleen Propyleen Dieen M-Klasse Rubber

EPDM is een enkellaags membraandakbedekking gemaakt van synthetische materialen. Het meeste EPDM is een rubberlijm die een van de goedkoopste manieren is om een plat dak te bedekken. Er zijn andere opties voor enkellaags membraan, maar dit is de goedkoopste.

EPDM absorbeert warmte. Je moet een toplaag toevoegen om de hitte te reflecteren, anders heb je een huis dat veel warmer is dan je had bedoeld. Uiteindelijk kan het op deze manier net zoveel kosten als andere opties.

Vegetatie

Vegetatiedakbedekking is een van de oudste soorten dakbedekking. Daken van klei en riet werden de standaard. Vegetatiedaken maken een comeback.

Dit type dak heeft vegetatie die over een waterdicht systeem groeit. Zode is voor gebruik in de huistuin. Op uw dak kunt u planten kweken.

Reparatie plat dak

Het repareren van platte daken is eenvoudiger dan het repareren van schuine daken. Omdat er geen hoeken of rondingen zijn, kun je platte materialen gebruiken om een plat dak te repareren. Het helpt ook dat de meeste platte daken van vilt of asfalt zijn gemaakt.

Beide materialen zijn eenvoudig te repareren. Voor snelle reparaties kunt u extra asfalt aanhouden. Het is echter aan te raden een professional in te schakelen als u het dak door een professional heeft laten installeren.

Schuur met plat dak

Loodsen met plat dak zijn populair. Ze kunnen een plat dak hebben als u niet zeker weet of u er een wilt. Omdat schuurtjes klein zijn, ongeveer 3 tot 5 meter breed, zijn ze gemakkelijker te daken.

De meeste schuren met plat dak gebruiken bitumen in plaats van tin of multiplex. Als u bij een fabrikant koopt, is het een goed idee om 5 graden aan het veld toe te voegen om waterophoping in schuren te voorkomen.

Voor- en nadelen van een plat dak

Pros And Cons Of A Flat RoofKelly en Stone Architecten

Soorten dakbedekking hebben voor- en nadelen. Dit is wat u moet weten over de gevaren en voordelen van huizen met platte daken.

Voordelen van platte daken

Dakruimte – als dakruimte belangrijk is, dan is een plat dak uw beste optie. Je kunt hem gebruiken als buitenruimte, ideaal als je geen eigen tuin hebt. In sommige gevallen worden zelfs zwembaden op platte daken toegevoegd. Eenvoudige reparaties – platte daken zijn eenvoudig te repareren. Schuine daken brengen veiligheidsrisico's met zich mee bij het repareren en vereisen speciale materialen die rond de rondingen van de dakhelling worden gewikkeld. Minder materialen nodig – voor platte daken heb je soms wel de helft minder materialen nodig dan voor schuine daken. Dit heeft nadelen, maar het betekent ook dat het veel goedkoper is. Gemakkelijker te verwarmen en te koelen – als uw dak goed geïsoleerd is, zijn platte daken gemakkelijker koel en warm te houden. Vooral gaaf! Lucht en warmte blijven niet opgesloten in het veld en u kunt kleinere HVAC-units kopen. Gemakkelijk schoon te maken – platte daken zijn gemakkelijker schoon te maken omdat u erop kunt staan. Om deze reden is het schoonmaken ervan hetzelfde als het schoonmaken van een echt vuile vloer! U kunt een bezem of Shopvac gebruiken.

Nadelen van platte daken

Geen zolderruimte – platte daken hebben geen helling, je hebt niet de opslagruimte die een zolder wel heeft. Dit kan worden ondervangen door een buitenopslag te kopen, maar die kosten kunnen oplopen en het is moeilijk om er ruimte voor te vinden. Moeilijk af te tappen – platte daken bieden weinig tot geen afvoer. Hiervoor is een speciaal afvoersysteem of een licht hellend dak nodig, waardoor echte platte daken vrijwel onbestaande zijn. Sneeuw en ijs kunnen neerslaan – platte daken zorgen ervoor dat sneeuw en ijs zich kunnen ophopen. Dit kan druk uitoefenen op het dak en in extreme gevallen zelfs instorten. Dit is de reden waarom platte daken niet worden aanbevolen in koude klimaten. Gaat niet zo lang mee als schuine daken – platte daken gaan niet zo lang mee als schuine daken. Ze moeten ongeveer twee keer zo vaak worden vervangen en gerepareerd als schuine daken. Omdat ze goedkoper zijn, is het moeilijk om te beslissen of het de moeite waard is of niet.

Prachtige huisprojecten met plat dak

Hier zijn een paar platte dakprojecten waar u van kunt genieten:

Vrijdragend huis met plat dak door Paulo Martins

Cantilevered Flat Roof House By Paulo Martins

Als je nog nooit van de wereld 'vrijdragend' hebt gehoord, is dit het moment om het te leren. Het betekent ‘vastgemaakt of ondersteund aan slechts één uiteinde’ en verwijst naar constructies. Dit vrijdragende huis met plat dak van Paulo Martins is eclectisch en inspirerend.

Platte daken passen perfect bij deze woning.

Drijvend Australisch huis met plat dak door FGR Architects

Floating Australian Flat Roof House By FGR Architects 

Hier hebben we nog een juweeltje dat lijkt te zweven. Het huis is een ontwerp van FGR Architects in Portsea, Australië. Het huis is zeer modern en eenvoudig en biedt een sterk geometrisch ontwerp.

In geometrische huizen als deze kan een plat dak wonderen verrichten. Stel je een huis als dit voor met een schuin of schuin dak. Het heeft niet hetzelfde effect: het verandert de esthetiek volledig. Dat is wat een plat dak voor elke woning kan doen.

Het Ursa-huis van Pearson Design Group

The Ursa House By Pearson Design Group

Niet alle huizen met platte daken hoeven modern en strak te zijn. Dit ontwerp van Pearson Design Groupe en On-Site Management bewijst dat dit waar is. Dit huis portretteert het perfecte huwelijk tussen modern en rustiek.

De woning heeft een moderne vorm met een plat dak maar biedt rustieke texturen. Het beschikt over ruwe scheepslap en aardetinten.

Verhoogd Argentijns huis met plat dak door Guaresti/Altieri Arquitectura

Modern Concrete home Buen Orden House in Argentina 1024x683

Het doel was om dit huis aan het strand te bouwen met meerdere uitzichten. Het huis staat op palen die het beschermen tegen water en een beter zicht bieden.

De huiseigenaren wilden een onderhoudsarme woning met een plat dak. De bouwers gingen voor een concreet ontwerp. Hoewel ze niet zo populair zijn vanwege het hoge prijskaartje, werken betonnen daken goed in huizen met platte daken.

Braziliaans poolhouse van Schuchovski Arquitetura

Brazilian Pool House with flat roof By Schuchovski Arquitetura

Het Braziliaanse huis ligt op een heuveltop. Het uitzicht maakt deel uit van het pand. Elke laag van het huis heeft verschillende platte dakontwerpen.

Het huis is modern. Het heeft een wenteltrap, grote kamers en eigentijds meubilair. Dit huis heeft een commerciële uitstraling, wat bijdraagt aan de charme en het onderscheidt van anderen.

Primitief Portugees huis door Artspazios

Flat roof Primitive Portuguese Home By Artspazios 

Dit woningproject in Viseu, Portugal is leuk. Het project beslaat ruim 7.300 vierkante meter en is daarmee het grootste op de lijst. De tinten en het vintage design maken hem bijzonder.

Het huis heeft een plat dak en een terras op de bovenste verdiepingen. De stijl is als een hotel of appartement met toegang tot het dak.

Veelgestelde vragen (FAQ)FAQ

Kan ik een 3D-printbaar plat dak op een stacaravan plaatsen?

Ja, u kunt een 3D-printbaar plat dak op een mobiel installeren. Het is makkelijker dan je denkt. De daken van stacaravans zijn rechthoekig. Ze hebben geen verschillende ontwerpen.

De meeste platte dakontwerpen zijn minder dan 10 voet.

Kan een Tiny Home een plat dak hebben?

Platte daken zijn perfect voor kleine huiseigenaren die op zoek zijn naar een eenvoudig en goedkoop, maar toch duurzaam dak voor hun eigendom. Hoewel platte daken van kleine huizen veel voordelen hebben, zijn er ook veel dingen waar u op moet letten.

Moet ik afvoerspuigaten op een plat dak installeren?

Dit zou een geweldig idee zijn. Het goede nieuws is dat het gemakkelijk is om te doen. Het installeren van afvoerspuigaten is een leuk doe-het-zelf-project.

Spuigaten fungeren als afvoersysteem voor uw dak. Ze voeren het water naar de rand van uw dak waar het op de grond valt. Hoe breder de spuigoot, hoe beter, omdat deze niet verstopt raakt met bladeren en ander vuil.

Kun je een plat dak op een pergola plaatsen?

Ja, dat kan. Het installeren van een plat dak op een pergola is een leuk doe-het-zelf-project in de achtertuin. U wilt heldere golfplaten van polycarbonaat gebruiken. Leg de panelen op het pergoladak. Een leuk kenmerk van de panelen is dat ze goedkoop zijn.

De paneelrichting op uw pergola zal dezelfde zijn als die van uw huis als deze is bevestigd of een helling heeft. Richt tijdens de installatie de groeven naar beneden en weg van uw huis.

Zorg er bij vrijstaande pergola's voor dat u het dak in het midden opstelt, zodat u geen plasproblemen krijgt als het heeft geregend of gesneeuwd.

Kan ik een borstwering op een plat dak plaatsen?

Een plat dak heeft standaard een borstwering. Ze beschermen uw huis tegen wind, regen en orkanen. Borstweringen voorkomen ook dat uw huis instort.

Als uw platte dak geen borstwering heeft, kunt u Canales installeren, ook wel dakspuigaten genoemd. Canales zijn afvoertuiten die uw dak beschermen tegen waterophoping.

Wat is een plat dak en waar bestaat het uit Conclusie

Het platte dak is terug. De dakstijl is goedkoper en duurzamer dan eerdere ontwerpen. Voordat u een stijl kiest die bij uw huis past, moet u wat onderzoek doen.

Het installeren van een nieuw dak is geen doe-het-zelf-project. Je hebt een professionele aannemer nodig. Ze zijn gemakkelijk te vinden. Alle. Het enige wat u hoeft te doen is zoeken naar een “algemene aannemer bij mij in de buurt” en u zult er een vinden.

Je omgeving is het allerbelangrijkste. Platte daken zijn het beste in een rustig klimaat. Als u ergens woont waar veel regen of sneeuw valt, kunt u een andere dakstijl overwegen.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook